Как да се избавим от кръстоцветните бълхи?

16.11.2022
2022-11-16 19:36:00

Снимки: Pixabay.com

Растенията често биват нападани от вредители. Едни от най-досадните и неприятни са кръстоцветните бълхи, наричани още земни бълхи. Тези малки насекоми могат да опустошат градината ви, а да се отървете от тях може да бъде истинско предизвикателство. Но не се отчайвайте – има начини!

Ще ви представим няколко метода за борбата с тях - народни и конвенционални. Вие ще прецените кой вариант е най-добър за Вас.

Кръстоцветните бълхи – кои са те?

Това са малки тъмни насекоми, които се хранят със сок от растения от семейството на Кръстоцветни, включително зеле и броколи. Те могат да бъдат основен проблем както за фермерите, така и за домашните градини, тъй като могат да причинят значителни щети на реколтата.

Защитете разсада и семената

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да защитите разсада и семената, е да се уверите, че са чисти - без плевели и растителни остатъци около тях.

Това означава, че всички болни растения трябва да бъдат премахнати от мястото възможно най-бързо и да се изхвърлят по начин, който предотвратява разпространението на бълхи. Също така е важно да се уверите, че наоколо няма плевели, тъй като те могат да бъдат идеална среда за размножаване на насекомите.

Друга мярка, която ви препоръчваме да предприемете е да третирате разсада с продукти за защита с инсектицидно действие, преди да го засадите. Това ще помогне за намаляване на броя на бълхите, които могат да оцелеят върху растенията, и ще улесни справянето с всяко нашествие, което се появи.

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ КРЪСТОЦВЕТНИТЕ БЪЛХИ?

Ловене на кръстоцветни бълхи с тиксо

Един от най-ефективните методи за улавяне на кръстоцветни бълхи е използването на тиксо. Един от т.нар. народни методи за справяне с проблема и много наши клиенти твърдят, че действа.

Как се прави?

Залепете парче тиксо върху клечка и я поставете в центъра на засегнатото растение. Бълхите ще бъдат привлечени от лентата и ще се залепят за нея. Важно е да имате предвид, че този метод може да хване само възрастни бълхи, така че не е пълно решение на проблема.

Ние ви препоръчваме да използвате и лепящите листи за насекоми или т.нар. лепливи капани. Ентомологичното лепило издържа по-дълго време и е устойчиво на метереологичните условия.

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ КРЪСТОЦВЕТНИТЕ БЪЛХИ?

Агротехнически методи за борба

Агротехническите методи за борба се основават на основните характеристики на биологията на насекомото. Кръстоцветните бълхи не понасят студ, така че ранното засаждане на зеле намалява възможността за тяхното масово размножаване. Необходимо е също така да се извършат агротехнически мерки за унищожаване на ларвите в почвата: дълбоко есенно копаене, разрохкване и загърляне през пролетта, плевене.

Важно условие за ефективна борба е създаването на условия върху обработваемите площи, неподходящи за тяхното съществуване и развитие. Това може да се постигне чрез отглеждане на пъпеши (тикви, тиквички, краставици) между редовете на зелевите култури като капани или прегради. Тези растения привличат възрастни насекоми, които търсят храна за себе си и места за снасяне на яйца за потомството си. Използването на такава бариерна култура може значително да намали броя на кръстоцветните бълхи в градината.

Продукти за защита с инсектицидно действие

Ако все пак върху културите се появят кръстоцветни бълхи можете да използвате от продукти за защита с инсектицидно действие за борба с тях. Те са произведени на базата на растителни екстракти и етерични масла. Изключително ефективни и безвредни са. Препоръчваме Ви:

Биона Флай – Продуктът е смес от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%). Специално разработен за контролиране на атаките на белокрилката, листните въшки и други вредители върху културите. Действа, активирайки защитните сили на растенията. Той блокира развитието на белокрилката, листните въшки и други вредители и по-конкретно избягва развитието на възрастни и ларви и в това е голямото му предимство пред другите, предлагани на пазара подобни продукти.

Биона Тич – Разработен е на базата на растителни екстракти и действа срещу редица вредители. Биона Тич е създаден за защита от фитопатогенни насекоми. Действа чрез контакт и поглъщане. Блокира развитието на листни въшки, акари, молец, трипс, както и на много други насекоми.

Биона Лимон – Биона Лимон е създаден на базата на етерични масла от кората на цитруси. Този продукт е предназначен за борба срещу акари и листни въшки. Биона Лимон е със системно и контактно действие.

Натурални методи за борба със земните бълхи

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ КРЪСТОЦВЕТНИТЕ БЪЛХИ?

Има няколко начина да се отървете от бълхите по естествен начин. Единият е да засадите определени билки и цветя, които ги отблъскват, като лавандула или невен. Можете също така да направите спрей, като смесите вода с етерични масла като евкалиптово или ментово масло. И накрая, ако имате пилета или други домашни птици, оставете ги в градината си за няколко дни - те с радост ще изкълват всяка бълха!

Профилактиката е най-важна!

Както е с повечето болести и вредители най-добрата борба с тях е да не допускате да се появят и да се превърнат в проблем. Какво трябва да направите за целта:

  • Редовно проверявайте растенията за вредители и действайте бързо ако забележите такива
  • Поддържайте градината си чиста, без растителни остатъци, където могат да се скрият вредителите
  • Използвайте лепливи капани или бариери, които да попречат на насекомите да достигнат до Вашите растения
  • По възможност избирайте сортове, които са устойчиви на вредители и болести

КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ КРЪСТОЦВЕТНИТЕ БЪЛХИ?

Ако, въпреки предприетите мерки, установите, че растенията са заразени – действайте бързо! Ето какво трябва да направите:

  1. Отстранете и унищожете засегнатите растения.
  2. Третирайте растенията с инсектицид, специално създаден за борба с кръстоцветните бълхи.
  3. Подредете градината си, така че да няма храна или подслон за бълхи.

Извод: Както се уверихте има начини да се справите с кръстоцветните бълхи, но все пак основното остава да не допускате появата им. Затова е важно да почистите градината си от плевели и растителни остатъци. Засейте растения, които да прогонват вредителите и ако се налага използвайте продукти за защита с инсектицидно действие за борба с тях за превантивна защита и борба с вредителите.