Как да се справим с бактериалното гниене при луковичните цветя?

26.11.2021
2021-11-26 14:31:00

Почти всеки градинар се е сблъсквал с бактериалното гниене при луковичните цветя. Това е опасна болест, която поразява най-различни растения – ириси, лалета, зюмбюли, нарциси. Най-често засегнати от нея са новите сортове, при които липсва устойчивост на болестта. Те бързо се разболяват и заразяват другите растения.

Да предположим, че сте си купили привидно здрави луковици, засадили сте ги в саксия и чакате появата на основните стъбла с листа. Но вместо това основата на листата бързо става кафява? Болестта се развива и корените се превръщат в мокра маса. Защо се случва това?

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БАКТЕРИАЛНОТО ГНИЕНЕ ПРИ ЛУКОВИЧНИТЕ ЦВЕТЯ?

Какво представлява ервинията?

Бактериалното гниене се причинява от много специфична бактерия – ервиния. Този патоген е добре проучен, проведени са експерименти от различни учени, а като лекарство се използва меден сулфат. Но ервинията се променя, сега лесно заразява съвременните вносни сортове и е устойчива на старите лекарства. Затова се налага да се лекува с антибиотици.

Как да се борим с ервинията?

Заразяването на луковиците и грудките обикновено се случва по време на растеж, докато проявите на бактериоза се появяват по време на съхранение. По симптоми заболяването наподобява мокрото гниене на зеленчуците. Настъпва пълно унищожаване на клубените и луковиците. Ето защо е много важно да проверите всички луковици и засегнатите трябва да бъдат премахнати.

Дори и посадъчният материал да изглежда визуално здрав, за всеки случай е добре да се постави в разтвор на калиев перманганат за няколко часа и след това да се изсуши на слънце. За бактериите излагането на слънчева светлина е пагубно.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БАКТЕРИАЛНОТО ГНИЕНЕ ПРИ ЛУКОВИЧНИТЕ ЦВЕТЯ?

Ако някои луковици или грудки ви се сторят съмнителни трябва да ги обработите допълнително с антибиотик - смесете стрептомицин с тетрациклин. Последният е особено важно да се добави, тъй като ще попречи на Ервиния да развие резистентност към стрептомицин. Стрептомицинът може да бъде заменен с ампицилин или друг антибиотик.

Когато дойде времето за засаждане, първо трябва да внесете добавки към почвата. Най-често за тази цел се използват вар или дървесна пепел. Не трябва да използвате оборски тор. Излишъкът от азот, високата киселинност на почвата и твърде високата влажност имат пагубен ефект върху растенията и могат да доведат до бактериално гниене. Много често се случва градинарите да наторяват с оборски тор лехите с цветята си, а след това да ги пресаждат без допълнителна обработка, смятайки, че всичко с луковиците е наред. Но точно по този начин растенията могат да се заразят с бактериално гниене и в крайна сметка да не поникнат. За съжаление така се загубват много красиви сортове.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БАКТЕРИАЛНОТО ГНИЕНЕ ПРИ ЛУКОВИЧНИТЕ ЦВЕТЯ?

Има още един начин да се предпазим от болестта и той е да избираме такива сортове, които са устойчиви към нея. За това може да се доверите на съветите на нашите агрономи, които ще ви насочат към тях.

Профилактиката е важна!

Много е важна и профилактиката. Следете внимателно цветята в лехите си и ако забележите заразени трябва веднага да ги изкорените. Това е валидно най-вече за зюмбюлите, защото всички сортове на това цвете са особено податливи към бактериалното гниене.

Бактериалните болести са много опасни за всички луковични растения, затова е важно да се борим с тях по всички възможни начини. В тази битка може да разчитате на съдействието на нашите агрономи, които ще ви препоръчат най-новите препарати на пазара, както и продукти за подсилване на имунитета на цветята ви.