Как да спасим зелето от гъсеници?

26.10.2022
2022-10-26 19:19:00

Снимки: Pixabay.com

Зелевата пеперуда причинява вреди не само на зелето, но и на други зеленчуци в градината – репички, ряпа и др. Затова е важно навреме да вземете мерки, за да предпазите реколтата си. Зелевата пеперуда снася своите яйца от долната страна на листата. Те са леснозабележими. Първо, защото са много – 200-300 броя при едно снасяне. Второ, защото са яркожълти на цвят. След няколко седмици се появяват и гъсениците.

КАК ДА СПАСИМ ЗЕЛЕТО ОТ ГЪСЕНИЦИ?

Достигнали определена възраст, гъсениците изяждат целите зелеви листа, оставяйки само жилките от тях. След като преминат пълния път на развитие, гъсениците на зелевата пеперуда се крият по стволовете на дърветата. Стадият на какавида продължава 10-30 дни. След това се появява бялата пеперуда и цикълът се повтаря отново.

Как да защитим зелето?

Един от най-ефективните методи за борба е ръчното събиране. Достатъчно е веднъж седмично да инспектирате зелевите насаждения, като премахвате яйцата и гъсениците. Има и други превантивни мерки. Важно е редовно да се премахват плевелите, принадлежащи към семейството на кръстоцветните. Можете да засадите растения, чийто аромат ще прогонва зелевата пеперуда. Такава е латинката, например.

КАК ДА СПАСИМ ЗЕЛЕТО ОТ ГЪСЕНИЦИ?

Друг вариант за защита е да покриете зелето с фина мрежа, така че женските да не могат да снасят яйца върху зелевите листа. Ефективно решение е и привличането на птици, за които гъсениците са питателна храна.

Може да поставите и фалшиви бели пеперуди, направени от филц. Така истинските зелеви пеперуди ще помислят, че лехата вече е заета и ще потърсят друга.

Какво да правим ако вече има гъсеници?

Какво да предприемем ако по зелето вече има доста гъсеници, толкова много, че никакви народни методи, включително ръчно събиране, вече не могат да се справят? В този случай трябва да преминете към сериозни мерки. Но дори и в този случай не прибягвайте към силните химикали. Предлагаме Ви ефективен и безвреден начин за справяне – биоинсектицидите на испанската фирма „Биона“.

КАК ДА СПАСИМ ЗЕЛЕТО ОТ ГЪСЕНИЦИ?

Биона Тич – Разработен е на базата на растителни екстракти и действа срещу редица вредители. Биона Тич е създаден за защита от фитопатогенни насекоми. Действа чрез контакт и поглъщане. Блокира развитието на листни въшки, акари, молец, трипс, както и на много други насекоми. Биона Тич е фоторазградим продукт, затова препоръчваме прилагането му да е в ранните часове на деня.

КАК ДА СПАСИМ ЗЕЛЕТО ОТ ГЪСЕНИЦИ?

Биона Флай - В състава му влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други. Продуктът е специфичен, разработен конкретно срещу тези вредители, с действие срещу ларвите и възрастните индивиди. Смес е предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%). Това е продукт, специално разработен за контролиране на атаките на белокрилката, листните въшки и други вредители върху културите. Действа, активирайки защитните сили на растенията. Той блокира развитието на белокрилката, листните въшки и други вредители и по-конкретно избягва развитието на възрастни и ларви и в това е голямото му предимство пред другите, предлагани на пазара подобни продукти.