Как да торим правилно?

15.07.2020
2020-07-15 14:17:00

Подхранването на растенията е изключително важно, за да можем да имаме здрави растения, а оттам и богата и вкусна реколта.

Какво трябва да знаем за торенето?

То трябва да се извършва в определен етап от развитието на растенията и да им осигурява нужните точно в този период хранителни вещества.

Освен това торенето трябва да бъде през вегетационният период, който започва от февруари и завършва през август. Около 20-тина дни преди обирането на реколтата торенето трябва да спре, за да може растенията да се подготвят за периода си на покой.

Важно е и по кое време се прави подхранването. Например листното пръскане е добре да се извършва привечер или в облачно време, за да се избегнат пригори от слънцето.

При листното торене е много важно да се омокри много добре цялото растение, за да се абсорбира по-добре торът.

Торовете доставят най-общо следните вещества:

Три основни макроелемента

  • азот (N): растеж на листата
  • фосфор (P): развиване на корени, цветове, семена, плодове
  • калий (K): растеж на стеблото, придвижване на вода в растението, подпомагане на цъфтежа и даването на плодове

Три вторични макроелемента

  • калций (Ca)
  • магнезий (Mg)
  • сяра (S)

Микроелементи:

  • мед (Cu),
  • желязо (Fe),
  • манган (Mn),
  • молибден (Mo),
  • цинк (Zn)
  • бор (B).
  • Понякога се добавят и силиций (Si), кобалт (Co) и ванадий (V).

Видове торене

Най-общо то бива два вида – кореново и листно. Кореновото се прилага директно в корените или в дупките при засаждането. А листното, както е видно от името му, се пръска по листата. На всеки препарат е упоменато как трябва да се прилага. Някои действат и се усвояват по-добре при листно, други при кореново прилагане.

Трябва да внимавате и с концентрацията на разтвора при листното пръскане, за да не се получават пригори от химичните елементи.

Важно е да спазвате дозировките на прилагане, посочени при всеки препарат.

КАК ДА ТОРИМ ПРАВИЛНО?

Видове торове

Торовете се разделят по няколко начина.

Единият вариант е според това дали доставят на растението един вид вещество или повече. Тези, които доставят само едно вещество се наричат единични, а тези с две и повече вещества се наричат комбинирани торове.

Другото популярно разделение е на органични и минерални торове. Органичните торове представляват рециклирана растителна или животинска материя – оборски тор, птичи тор, компост.

Минералните торове съдържат във висока концентрация лесноусвоими за растенията хранителни вещества. В зависимост от хранителните елементи, които съдържат минералните торове се разделят на:

  • азотни,
  • фосфорни,
  • калиеви,
  • сложни
  • микроторове.

Според структурата си торовете се разделят също на твърди и течни торове. Твърдите се разпръскват около растението или се поставят в дупките при засаждането. Течните се прилагат като разтвор като с него се пръскат листата или се поливат корените.

Биоторове

Биоторовете са създадени от натурални съставки, без химични елементи. Те подобряват структурата на почвата и доставят хранителни вещества на растенията. Тяхното предимство е, че щадят природата и не я замърсяват и освен това са безопасни за здравето на хората.

Фирма Аграра предлага голяма разнообразие от биоторове. Представител сме на полската фирма Планта, в чийто асортимент влизат следните биоторове:

Планта Биотор пелети 

100% естествен продукт. Тя е предназначена да подхранва всички градински растения като универсален тор. Птичият тор е богат на лесно достъпни хранителни вещества, необходими за правилното развитие на растенията. Тя има положителен ефект върху качеството и количеството на културата и здравето на растението.

Планта Биотор-птича 

100% естествена биологична птича тор. Предназначен за всички видове зеленчукови култури, като им гарантира дълготраен растеж и осигурява високи добиви.

Планта Биохумус 

Универсален биологичен тор от Калифорнийски червей за наторяване на всички видове растения. Влияе върху правилния растеж и развитие на растенията, като им осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията.

Планта Гранулирана говежда тор 

Гранулирана 100% говежда тор, която подхранва всички видове растения. Богата на лесно достъпни хранителни вещества, необходими за правилния растеж на растенията и ценни органични материали, която поддържа влажността на почвата, предотвратява ерозията, и също така стимулира развитието на кореновата система.

Богатият състав на продукта има положителен ефект върху количеството и качеството на добива и здравето на растенията. Системната употреба по време на вегетация осигурява оптимални условия за развитие. Внася се наесен, за по-пълно разлагане през зимата. Много ефективен, лесен за дозиране и приложение тор.

КАК ДА ТОРИМ ПРАВИЛНО?

Планта Гранулирана птича тор 

Гранулираният птичи тор е продукт със 100% естествен произход, предназначен за подхранване на всички градински растения като универсален тор. Произведен на базата на птичи екскременти, той е богат на лесно достъпни хранителни вещества, необходими за правилното развитие на растенията, и на ценна органична материя, която поддържа влагата в почвата, предотвратява ерозията, а също така стимулира развитието на кореновата система.

Богатият състав на продукта има положителен ефект върху качеството и размера на културите и върху здравето на растенията. Систематичната употреба през вегетационния сезон осигурява оптимални условия за развитие. Използван през есента, той се разлага по-пълно през зимата и перфектно подготвя почвата за пролетните култури, обогатявайки я с макро- и микроелементи и ценна органична материя. Продуктът е под формата на изсушени гранули. Много е ефективен лесен за дозиране и употреба. Няма риск от прекомерно торене.

Планта Гранулирана органична тор за тревна смес 

Специално разработен за подхранване на тревни площи. Той действа дългосрочно, като осигурява правилния растеж на растенията чрез систематично отделяне на макро- и микроелементи. В допълнение, обогатява субстрата, осигурявайки му органична материя.

 Друга фирма, чийто биоторове предлагаме е италианската Хидро Ферт. Нейни продукти са:

Био Ланд 4-4-2 

Органичен тор, разрешен в биологичното земеделие, който съчетава в състава си макронутриенти, органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът доставя основни хранителни вещества заедно с органично вещество в почвата. Високият процент биологичен въглерод прави Био Ланд 4-4-2 продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота).

Органичното вещество, доставено от Био Ланд 4-4-2, като хуминовите и флувинови киселини, стимулира развитието на корена и абсорбцията; благоприятства развитието на полезна микрофлора и микрофауна около корените. Био Ланд 4-4-2 подобрява развитието на добри микроорганизми и предотвратява растежа на почвените патогени със своето съдържание на Trichoderma charzianum, добавена стрита меласа, костен прах и естествен тор.

В почви, където се използва Био Ланд 4-4-2, катионообменният процес и пропускливостта се увеличават, което прави почвата по-лека и по-лесна за работа. Био Ланд 4-4-2 се препоръчва за торене на всякакъв вид култури, отглеждани както в органичното, така и в традиционното земеделие. Препоръчва се предвегетационно и пролетно торене.

КАК ДА ТОРИМ ПРАВИЛНО?

Био Хийл 

Уникален продукт, не само защото е богат на хуминови киселини, но и поради наличието на Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли.

Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа.

Съчетанието от всички тези полезни вещества в продукта гарантира, редица предимства като:

  • елиминиране на патогенни гъби от почвата;
  • повишаване устойчивостта на растенията при внезапни и температурни промени, стрес и заболявания;
  • стимулира растежа;
  • подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените;
  • намалява засоленоста на почвата;
  • подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада;
  • подпомага развитието на кореновата система;
  • повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи.

Зеолит

Той е с минерален произход. Напълно естествен продукт.

Подходящ е за листно приложение. Прави листата и стъблата по-устойчиви на високи температури и директни слънчеви лъчи.

Минералите и микроелементите в продукта укрепват растението. Освен това Зеолит има и механично действие. Той образува физическа бариера срещу патогенни насекоми и гъбични заболявания.

Благодарение на хигроскопичните си характеристики той може да действа и като дехидратор и да изсушава външната част на растенията като по този начин намалява рисковете от атаки на паразити.

Зеолитът е минерал с високо ниво на катионен обмен (CEC) и буферен ефект. Следователно е особено подходящ и за почвено приложение. Прониквайки в почвата той задържа водата и хранителните елементи, които по-късно постепенно се освобождават.

Предвид силното привличане между зеолитните и натриевите йони, Зеолитът подпомага редуцирането им в почвата и намалява солеността й.

КАК ДА ТОРИМ ПРАВИЛНО?

Алга Микс 

Органичен продукт. Съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията.

Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му:

  • увеличава добивите,
  • удължава периода на растеж,
  • узряването и съхранението на плодовете,
  • подобрява кълняемостта на семената,
  • подпомага развитието на корена,
  • повишава устойчивостта на растенията към стрес,
  • намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Предлагаме изключително разнообразие от торове, както конвенционални така и биологични. Нашите агрономи са на ваше разположение и ще ви помогнат със съвети какви са най-подходящите схеми за подхранване за културите, които отглеждате.