Как да увеличим двойно и тройно реколтата от ягоди?

19.08.2022
2022-08-19 16:11:00

Снимки: Pixabay.com

Дори и да имате малко място в градината си, където да засадите ягоди, можете да увеличите многократно реколтата благодарение на няколко хитринки. Какви са тайните на богатата реколта?

Първото и най-важно е да изберете правилното място, където да засадите ягодите. Купили сте едри и вкусни сортове и вече сте ги засадили на избраното място. Какво следва?

1.   Мулчирайте лехите

За да се отървете от плевелите и да запазите почвата рохкава, тя трябва да бъде мулчирана. Най-добре е това да се направи след торене и цялостно прекопаване. Като мулч можете да използвате иглолистни остатъци, слама, специално фолио или нетъкан материал. Картонът или окосената трева не само ще задържат влагата, но и ще осигурят чистота по време на прибиране на реколтата. Ягодите ще бъдат чисти и сухи.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДВОЙНО И ТРОЙНО РЕКОЛТАТА ОТ ЯГОДИ?

2.   Правилно поливане

Ако правилно поливате ягодите, можете да увеличите добива няколкократно. Важно е да не прекратявате поливането. Дори и да ви се струва, че има достатъчно влага, правете го редовно. Цветните пъпки на ягодите за догодина се формират в средата на лятото. Ако не поливате ягодите то следващата година реколтата ще е слаба. Препоръчваме ви да поливате ягодите веднъж седмично до края на лятото.

Ако имате възможност ви препоръчваме да поставите капково напояване. Така водата ще отива към корените, без да засяга плодовете и листата. Преди ягодите да цъфтят, много градинари използват пръскачка. Не е необходимо да се преполиват ягодите, за да има достатъчно вода. Напротив, преполиването също е толкова вредно, колкото и засушаването. Препоръчваме да се полива вечер или рано сутрин. Нужното количество вода е около 0,5 литра на храст.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДВОЙНО И ТРОЙНО РЕКОЛТАТА ОТ ЯГОДИ?

3.   Подхранване

Ягодовите храсти се подхранват по време на цъфтежа, плододаването и след прибиране на реколтата. По време на сезона се препоръчва почвата да се наторява поне 3 пъти. Най-добре е да направите това след дъжд или поливане.

Първото наторяване се прави рано напролет. Така ягодите укрепват и започват да растат бързо. Ние ви препоръчваме да използвате специалния тор за ягоди на Планта. Той съдържа всички необходими макро- и микроелементи, необходими за развитието на вкусните плодове.

За втори път лехата с ягоди се наторява в началото на цъфтежа.  

Третото наторяване е след цъфтежа, за да се получат по-едри плодове.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДВОЙНО И ТРОЙНО РЕКОЛТАТА ОТ ЯГОДИ?

4.   Защита от болести и вредители

Колкото по-рано се диагностицират и предотвратят болестите по градинските ягоди, толкова по-голяма е вероятността да имате вкусна и богата реколта. Ние ви препоръчвате да използвате за профилактика срещу различните болести и вредители биопрепаратите на испанската фирма Биона. Те са създадени на основата на растителни екстракти и са безвредни.

За да се радвате на богат урожай е добре да пресаждате ягодите на добре осветено място на всеки три години.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДВОЙНО И ТРОЙНО РЕКОЛТАТА ОТ ЯГОДИ?

5.   Отстраняване на мустаците и излишните листа за бърз растеж на градинските ягоди.

За да се стимулира обилното плододаване на ягодовите храсти, е необходимо да се премахнат мустаците. Розетките с много мустаци са нужни за размножаването на ягодите.

Ако ягодите вече са оформени и започват да зреят, но виждате, че има много излишни листа, които не позволяват слънчевите лъчи да достигнат до тях, то можете без притеснение да ги премахнете. При пряка слънчева светлина и достатъчно влага ягодите ще дадат по-голям добив.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ ДВОЙНО И ТРОЙНО РЕКОЛТАТА ОТ ЯГОДИ?

Не се притеснявайте за изрязаните листа. Още до първите слани ягодовите храсти ще формират нови листа, за да презимуват.

Както виждате тайната на богатата реколта е проста. Необходимо е старателно да се грижите за лехите с ягоди, да мулчирате своевременно, да отрежете мустаците и излишните листа, да наторите и тогава Вашите ягоди ще ви зарадват с отлична реколта.