Как да засадим и отгледаме луковични растения в саксии?

30.09.2019
2019-09-30 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

Мнозина се въздържат да купуват луковици за есенно засаждане, поради факта, че в почвите на градините им има обитатели като къртици и слепи кучета. Тези подземни гризачи обитават слоя почва около 0.50 м до 1 м дълбочина. Къртиците правят купчини (къртичини), които влошават вида на градината, разместват нерядко каменните пътеки и правят редица други бели. Слепите кучета пък се хранят с голяма част от луковичните растения, а тези, които не успеят да изядат, съхраняват в подземните си килери...

Въпреки това обаче лалетата, нарцисите, зюмбюлите, минзухарите, анемонетата - всички те могат да се превърнат в ярък акцент в пролетната градина. Един полезен трик е да ги поставите в малки или големи контейнери. Пролетният им цъфтеж ще ви радва от средата на зимата, до началото на лятото.

Как може да стане това?

Засаждане на луковици в саксии:

На дъното на избраните от вас съдове - саксии, сандъчета или контейнери, поставете дренажен слой. Използвайте лек торфено-почвен субстрат, добавете към него малко речен пясък и засадете луковиците така, че над тях да има два пъти диаметъра им почва.

Разстоянието между луковиците трябва да е достатъчно голямо, така, че като се развият растенията, да има място за всяко едно от тях. Поставете саксиите на тъмно и студено място. Съхранявайте ги при температура малко над нулата.

Друг вариант е да приготвите саксиите по описания вече начин и да ги вкопаете в земята до горния им ръб. Покрийте ги със мулч, нетъкан влакнест материал или слама, за да ги предпазите от зимните студове. С първото затопляне отстранете покритието и започнете да поливате.

Може да направите различни аранжировки от пролетни цветя по следния начин: на дъното на контейнера се поставят едрите луковци на зюмбюлите, сложете слой почвен субстрат, после луковиците на мускарито, над тях на минзухарите.

Или друг вариант: най-долу се слагат луковици на лалета, над тях зюмбюли, над тях мускари.

И трети: най-долу нарциси, над тях мускари.

Избирайте само едри и здрави луковици.

За да не си пречат израстващите растения ги поставяйте в шахматен ред. Така за всяко цвете ще има достатъчно място, то ще се развие правилно и ще ви покаже цялата си прелест.

И един полезен съвет от нашите агрономи: за още по-красиви цветя – използвайте торовете за луковични растения на полската фирма „Planta“. През есента, когато засаждате луковиците, смесете торфения субстрат с гранулиран тор за луковични растения, а напролет ги подхранете с кристален тор за луковични растения. В резултат вашите цветя ще ви зарадват с още по-едри, красиви и ярки цветове.

За още полезни съвети и въпроси относно засаждането и грижите за луковичните растения, може да се консултирате със специалистите на фирма „Аграра“.

Автор: инж.агроном И. Георгиева