Как да защитим картофите от болести и вредители?

30.05.2022
2022-05-30 14:00:00

Снимки: Pixabay.com

Картофите се садят често в градините. Когато ги консумираме те доставят на организма ни много полезни вещества. Но за съжаление са податливи на болести и вредители и много от градинарите ги смятат за капризни и трудни за отглеждане. За да се радвате на богата реколта от вкусни картофи трябва добре да познавате техните врагове – болестите и вредителите, които ги нападат.

За щастие има много продукти, които ще ви помогнат да защитите, предпазите и излекувате Вашите картофи.

Болести и вредители по картофите

Болестите и вредителите по картофите са често срещан проблем за градинарите, но с подходящите познания и подготовка можете да запазите растенията здрави. Картофите са податливи на много различни гъбни заболявания, включително струпясване, сухо гниене и черен крак. Често срещаните вредители от насекомите са колорадски бръмбар и телени червеи.

Фитофтора

Фитофтората (Phytophthora infestans) е гъбно заболяване по картофите. Болестта се проявява като тъмнокафяви петна, които се разпространяват по целите клубени. Освен че намалява добива, този патоген може да допринесе и за вторични инфекции като бактериално меко гниене или късно гниене (също причинено от един от видовете Phytophthora).

За да защтите картофите нашите агрономи ви съветват да ги пръскате с фунгицид веднага след засаждането и на всеки 10-14 дни след това през целия вегетационен период. Ние препоръчваме да използавте специалните биофунгициди на Биона. Те могат да се използват превантивно през кратък интервал от време, за да не допускате появата на болести. В случая много подходящ е Биона Екуизил. С много добър ефект са и препаратите Биона Мимоза и БР Пауър.

Колорадски бръмбар

КАК ДА ЗАЩИТИМ КАРТОФИТЕ ОТ БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ?

Колорадският бръмбар е вредител, който се храни с картофи, домати и патладжани. Възрастният бръмбар ще познаете по редуващите се черни и жълти ивици. Ларвите имат черна глава с бели петна, първоначално светлокафяво тяло, което става кафяво, докато расте, и шест крака. Колорадския бръмбар зимува под падналите листа около къщите или в почвата под изгнилите растения (особено треви). През пролетта тези бръмбари се чифтосват, след това женските снасят яйцата си поотделно или понякога на групи от две до четири върху листата в основата на растенията, където растенията растат активно. Яйцата се излюпват в ларви в рамките на една седмица. След около 10 дни ларвите се преместват в растенията, където се хранят около три седмици, а след това какавидират под земята за 11-14 дни, през което време стават възрастни, готови да започнат да се хранят отново, ако температурата позволява.

За да предпазите картофите от колорадския бръмбар нашите агрономи отново препоръчват биологичните продукти. Биона предлага специален биоинсектицид Биона Тич. Разработен е на базата на растителни екстракти и действа срещу редица вредители. Действа чрез контакт и поглъщане. Блокира развитието на листни въшки, акари, молец, трипс, както и на много други насекоми.

Препоръчваме също и Биона Лимон – създаден е на базата на етерични масла от кората на цитруси. Този продукт е предназначен за борба срещу акари и листни въшки. Биона Лимон е със системно и контактно действие.

Белокрилка

Белокрилките са дребни вредители, които често се срещат от долната страна на листата. Те се размножават бързо, като някои видове снасят по 500 яйца наведнъж! Хранейки се с растения и отделяйки медена роса, белокрилките привличат към растението други насекоми като листни въшки, буболечки и лепидоптери. Тъй като тези вредители се хранят със същото растение като белокрилките, те също причиняват вреда на вашите картофи.

КАК ДА ЗАЩИТИМ КАРТОФИТЕ ОТ БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ?

Съществуват няколко вида белокрилки, които атакуват картофите:

  • Оранжерийна белокрилка (Trialeurodes vaporariorum).
  • Сладък картофен листен бръмбар (Bagrada hilaris).
  • Сребърна листна белокрилка (Bemisia tabaci).

За борба с белокрилката препоръчваме Биона Флай. Отново биопродукт. В състава на Биона Флай влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други вредители. Продуктът е специфичен, разработен конкретно срещу тези вредители, с действие срещу ларвите и възрастните индивиди. Смес е предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%).

Как да защитим картофите от болести и вредители?

Разбира се, няма вариант на 100% да защитите което и да е растение от болести и вредители, но има някои неща, които биха намалили вероятността това да се случи. Ето няколко прости стъпки, които можете да предприемете в тази посока:

  1. Не засаждайте картофи на едно и също място всяка година. Неведнъж сме писали за това. Нарича се сеитбоборот. Помага да се предотврати натрупването на патогени и вредители в почвата. Изчакайте поне три години преди отново да засадите картофи на място, върху което вече сте отглеждали. Колкото повече време минава между сезоните на отглеждане на картофи, толкова по-вероятно е вашите култури да оцелеят при огнища на патогени и вредители, с които могат да се сблъскат.
  2. Избирайте сортове, устойчиви на болести и вредители.
  3. Съхранявайте правилно картофите. За съжаление много от болестите, могат да се появят и от неправилно съхранение.

Как правилно да използваме препаратите за растителна защита?

КАК ДА ЗАЩИТИМ КАРТОФИТЕ ОТ БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ?

За борба с болестите и вредителите по картофите е необходима комбинация от лекарства. За да направите това, можете да използвате фунгицид, инсектицид и/или хербицид.

Кога да ги използваме?

  • Фунгицидът трябва да се приложи веднага щом картофът изникне (т.е. когато растенията достигнат височина от около 5 см).
  • Когато се появят петна по листата, е време да приложите инсектицид и да продължите да използвате фунгицид.
  • Ако пръскате против колорадски бръмбар, убедете се, че използвате едновременно инсектицид и хербицид в различни дози, за да не се унищожат един друг преди да премахнат плевелите или насекомите. 

Агротехниката е основна профилактика

За да предпазите картофите от болести и вредители е важно да спазвате правилната агротехника – поливане, торене, период на засажданае и т.н. Съобразявайте се къде отглеждате картофите – навън или в оранжерия, както и кога точно трябва да се полива или тори - в деня преди засаждането, след прибирането на картофите или 3-4 седмици преди засаждането. Реколтата трябва да се изсуши в суха почва (до 30 ° C), така че всички корени да умрат. В този случай спорите няма да покълнат в почвата и фумигация на почвата няма да се случи в следващите периоди на отглеждане!