Как да защитим ябълките от изгниване?

06.05.2022
2022-05-06 11:38:00

Снимки: Pixabay.com

Обраните ябълки могат да започнат да гният по много причини. Недостатъчен достъп на въздух, неправилна температура на съхранение, заразени със спори на микроорганизми съдове – всичко това може да повреди реколтата.

Ако условията на съхранение на ябълките са идеални и са спазени всички изисквания, но въпреки всичко ябълките започват да гният, то значи те са били предварително заразени. Това е причината да се спрем на симптомите на болестта гниене и как да я разпознаваме и лекуваме.

Защо се появява гнието?

Най-общо под гниене имаме предвид мъртва тъкан на растенията – нормалното разположение на клетките се променя и течноста между тях се минерализира. Това е причината да загниват първо тези части на растението, където има много влага в това число и плодовете.

Освен на естествени причини, гниенето може да се дължи и на болести. Най-често заразяване с гъбни болести. Гнието се разпространява чрез насекомите.

Може в началото при прибирането на ябълките да няма следи от заразяване и да се появят по-късно. Но при сериозно заразяване плодовете започват да гният още на дървото.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ЯБЪЛКИТЕ ОТ ИЗГНИВАНЕ?

Видове гниене, което поразява ябълките при съхранение

Нека разгледаме подробно какви са симптомите на различните типове гниене при ябълките:

  1. Меко гниене. Това е гъба, която идва от почвата. Може да се различи по кръглите концентрични петна от плесен по плода, които променят цвета си от различни нюанси на жълто до зелено.
  2. Сиво (ботритисно) гниене. То може да зарази ябълковото дърво през изсъхнали части или през рани, когато клоните се подрязват. Гниенето бързо се разпространява при лош въздухообмен, ако въздухът в помещението, където се съхранява реколтата, е твърде влажен и топъл. Изглежда като кафяви вдлъбнатини по кората, понякога с пухкаво сивкаво покритие. Ябълката постепенно става кафява и придобива кисел вкус.
  3. Горчиво гниене. Заразява дървото по същия начин като сивото. Дълго време след инфекцията не се наблюдават външни признаци. На плодовете се предава при влажен въздух. При узрелите, често вече събрани ябълки, се появява като тъмни или светли петна с кръгла форма.
  4. Фомозното (сухо) гниене се проявява само по време на съхранение на ябълките. Това са сухи вдлъбнати петна с кръгла форма. Цветът е тъмен, контурът е контрастен и тесен. Постепенно се покрива с бял налеп, който впоследствие потъмнява. Ябълките изсъхват и стават безвкусни.
  5. Монилиоза, монилиално изгаряне или гниене. Това заболяване може да се забележи още по младите листа или дори върху пъпките под формата на малки червени петна. Те растат, покриват жилката на листа, след това основата на розетката. Предизвиква смъртта на части от растението. Спорите могат да се различат по бадемовия им аромат. През втората половина на лятото в плодовете и околните тъкани се образуват черни възглавнички.
  6. Алтернариозата преживява зимата в опадалите листа. През пролетта гъбата се активизира и през повредените части на дървото преминава в него, а след това и в листата. Когато ябълката прецъфти, листата се покриват с малки кафяви петна. Постепенно листата се затварят, подобно на изгаряне. По ябълките се появяват гнили вдлъбнатини с налеп. Бързо се разпространява при съхранение.
  7. Фузарийното гниене напада ябълката още по време на цъфтежа. Отличава се с това, че отначало засяга плодовете отвътре, около семената. Единственият начин да го видите е да разрежете плода.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ЯБЪЛКИТЕ ОТ ИЗГНИВАНЕ?

Как да защитим ябълките от гниене?

Нека започнем от самото начало. Трябва да избирате и да засаждате такива сортове ябълки, които са устойчиви на различните видове гниене. Друго много важно условие е да събирате падналите листа и другите растителни отпадъци и да ги премахвате. Помага също така ако обръщате всяка пролет почвата на дълбочина около 10 см. Важно е също да не допускате застой на вода на терена, където отглеждате овощни дървета. Осигурете добър дренаж.

Агрономите на Аграра препоръчват, за да предпазите ябълките от гниене, да използвате биопродукти. Те щадят природата и Вашето здраве. Изключително ефикасни са испанските биопродукти Биона Екуизил, Биона Мимоза и Биона БР Пауър.

Биона Екуизил - е продукт предназначен за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Разрешен е за употреба в биоземеделието. Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Действа върху болести като мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене. Увеличава удебеляването на клетъчните стени и този факт дава по-голяма устойчивост на културата срещу атаката на гъбичния патоген. Като лечебен продукт, той действа като изсушаващ продукт поради високото съдържание на силициева киселина. Така предотватява спорообразуването и растежа на мицела.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ЯБЪЛКИТЕ ОТ ИЗГНИВАНЕ?

Биона Мимоза - е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Разрешен е за употреба в екологичното земеделие. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените. Препоръчваме ви употребата на Биона Мимоза през периодите на вегетативен растеж на културите, при наличието на подходящи условия за развитието на гъбни заболявания.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ЯБЪЛКИТЕ ОТ ИЗГНИВАНЕ?

Биона БР Пауър -  органичен биостимулатор, който насърчава растежа и покълването на растенията. Действа срещу съдови гъбички, като парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция. Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк.

Много е важно навреме да защитите ябълките, за да не се притеснявате от появата на различните видове гниене. Така ще спасите реколтата и ще се радвата дълго време на вкусни ябълки.