Как правилно да оформим доматените стъбла?

26.07.2022
2022-07-26 15:24:00

Снимки: Pixabay.com

На пакетчетата със семена за домати има посочена детайлна схема за правилното им засяване, броя растения, които са необходими за 1 кв.м. Друга важна характеристика, на която трябва да обърнем внимание е оформянето на стъблата и правилното им връзване.

КАК ПРАВИЛНО ДА ОФОРМИМ ДОМАТЕНИТЕ СТЪБЛА?

Колтучене на доматите

Първият етап от оформянето на растението е колтученето. Извършва се през първия месец от развитието на храста, за да се предотврати бързото развитие на странични издънки, което спира образуването на завръзи. Ако имате за цел да отгледате декоративно, красиво и добре облистено растение, то тогава вероятно не е нужно да правите нищо, но ако искате богата реколта от вкусни домати – то задължително трябва да премахнете колтуците. Колтученето се прави за сортове, за които не е упоменато, че е препоръчително да се отглеждат на две стъбла. А ако трябва да оставите второ стъбло то нека да е точно над или под първата китка.

КАК ПРАВИЛНО ДА ОФОРМИМ ДОМАТЕНИТЕ СТЪБЛА?

Оформяне на доматеното растение в оранжерия

Индетерминантните сортове домати са високи сортове с неограничен растеж, което означава, че при оформянето на стъблото е важно правилно да се колтучат и да се завържат. Не оставяйте колтуци, дори и ако започнат да оформят китки от по 5 плода, защото няма да може да ги изчакате да узреят.

За да могат детерминантните домати да дадат добра реколта с образувани 5 или 7 китки, те трябва да бъдат вързани.

КАК ПРАВИЛНО ДА ОФОРМИМ ДОМАТЕНИТЕ СТЪБЛА?

Материалите за връзване в оранжериите могат да бъдат направени от различни материали и са следните видове:

  • ленти от тъкани и нетъкани материали;
  • изработени от поликарбонат, поливинилхлорид;
  • тел (от тънка неръждаема стомана или PVC) за връзване на растения
  • крепежни елементи, изработени от полипропилен или пластмаса (държачи за растения, предназначени за закрепване на стъбла към мрежи, опори)
  • щипки или клипс за растения, градински щипки.

Внимание! При прищипване и връзване на доматите в оранжерии количеството на реколтата се увеличава.

КАК ПРАВИЛНО ДА ОФОРМИМ ДОМАТЕНИТЕ СТЪБЛА?

Оформяне на доматения стрък при отглеждане на открито

Нискорастящите домати (детерминантни) се отглеждат в оранжерии на 3 или 2 стъбла и на открито на 1 стебло.

За да не се разболяват доматите в градината или в оранжерията от фитофтора е необходимо да се отстранят долните листа, които са в контакт със земята. Освен това така ще се ускори процеса на узряване и ще осигури по-добра вентилация в долната част на храста. Детерминантните домати, отглеждани в оранжерия, също могат да бъдат вързани с помощта на връзки за растения.