Как правилно да подхранваме картофите?

24.06.2020
2020-06-24 08:57:00

Снимки: pixabay.com

Картофите произхождат от Южна Америка и са четвъртата по обем отглеждана култура в света след ориза, пшеницата и царевицата. Когато отглеждаме картофи е важно да изберем правилно мястото, както и да знаем във всеки период от развитието им от какво подхранване имат нужда. Така ще можем да отгледаме богата и вкусна реколта.

Да изберем мястото

Подходящи за отглеждане на картофи са слънчеви места с плодородна почва. Картофите обичат светлината. Имат нужда от умерена влажност. Когато избираме мястото трябва да имаме предвид и какви култури са били отглеждани преди това там.

Подходящи предшественици на картофите са бобовите култури (грах, фасул, леща), също и от  семейство Тиквови (тикви, дини, пъпеши), както и зърнено-житните култури. Картофите не трябва да се отглеждат продължително време на едно и също място, а също така и на площи заемани от култури от същото семейство – домати, пипер, патладжан, които се нападат от едни и същи вредители и болести.

Преди да засеем картофите

Преди да пристъпим към засяване на картофите трябва да подготвим почвата. Нашият съвет е да използвате торовете на Хидроферт A-Z ферт и Био ланд.

A-Z ферт

A-Z ферт е балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове.

Високият процент биологичен въглерод прави A-Z Fert продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота).

Органичното вещество, доставено от A-Z Fert, стимулира развитието на корена и абсорбцията; също така благоприятства развитието на полезна микрофлора и фауна около корените.

A-Z Fert подобрява развитието на добри микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Съдържа също естествен тор.

Почва с по-високо съдържание на органични вещества е по-тъмна, по-топла, подобрява кълняемостта на семената и растежа на младите растения.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ КАРТОФИТЕ?

Био ланд 

Органичен тор, разрешен в биологичното земеделие, който съчетава в състава си макронутриенти, органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът доставя основни хранителни вещества заедно с органично вещество в почвата.

Високият процент биологичен въглерод прави Био Ланд продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота).

Органичното вещество, доставено от Био Ланд, като хуминовите и флувинови киселини, стимулира развитието на корена и абсорбцията; благоприятства развитието на полезна микрофлора и микрофауна около корените.

Био Ланд подобрява развитието на добри микроорганизми и предотвратява растежа на почвените патогени със своето съдържание на Trichoderma charzianum, добавена стрита меласа, костен прах и естествен тор.

В почви, където се използва Био Ланд, катионообменният процес и пропускливостта се увеличават, което прави почвата по-лека и по-лесна за работа.

След като сме подхранили почвата пристъпваме към засяване на картофите. След това ги поливаме.

Първо листно подхранване

За него използваме препарата Гроу куик, който е за бързо израстване.

Гроу Куик 

Органичен азотен течен тор, който съдържа свободни аминокиселини, които лесно се абсорбират, олигозахариди, ензими, хуминови киселини, бетаини и други компоненти, важни за растителния метаболизъм.

Поради вложените в него водорасли, хуматни киселини и хидролизиран биостимулант той осигурява доста предимства, като:

  • по-високи добиви,
  • по-здрава коренова система,
  • по-добър растеж на растенията;
  • по-голям размер на плодове с по-високо съдържание на захар
  • по-устойчиви на болести и вируси насаждения.

Тези плюсове се дължат на съдържащите в него хуматни киселини, морски водорасли Ascophyllum Nodosum и хидролизиран биостимулант.

Второ листно пръскане

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ КАРТОФИТЕ?

Второто листно пръскане е с препаратите Вигор Л Рапидо и Матурандо.

Вигор Л Рапидо 

Изцяло натурален продукт, който дава отлични резултати благодарение на високата концентрация и оптималното взаимодействие на неговите компоненти. Продуктът подпомага фотосинтезата, растежа, образуването на растителни хормони и цветен прашец.

Използвайки Вигор L Рапидо ще получите: по-високи добиви, по-голям размер на плодовете, подобряване на органолептичните характеристики на културите и по-дълъг срок на годност на продукцията.

При отслабване на растенията в резултат на стрес (фитотоксичност), измръзване, градушка или коренова асфикция, Вигор L Рапидо ще ускори тяхното вегетативно възстановяване. Продуктът се нуждае само от 3-6 часа, за да проникне в растенията и да започне да действа.

Изключително добър продукт, поради съчетанието в себе си на Морски водорасли от вида Sargassum, Хуматни киселини и растителни протеини, фолиева киселина и витамини.

Матурандо 

Течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини.

Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза.

Продуктът не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени. Матурандо може да се прилага по време на фазите на растеж и узряване на плодовете и има незабавен положителен ефект върху качеството и количеството на продукцията.

Калият и фосфорът, съдържащи се в Матурандо, спомагат за синтеза на захари и за увеличаването на плодовия и зеленчукови аромати.

Биологично производство

Ако желаете да отглеждате органична продукция ще ви предложим следната схема. При прорастване наторявате с Алга микс. Когато се появят първите листа пръскате с Хидро голд супер и отново Алга микс

Алга микс 

Органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията.

Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Хидро голд супер

Напълно водоразтворим препарат, получен от хидролизата на висококачествени органични вещества.

Благодарение на високото и балансирано съдържание на аминокиселини, олигопептиди, пептиди с ниско или средно молекулно тегло, този продукт е на едно от първите места между протеиновите органични торове.

При листно приложение, препаратът се абсорбира лесно и се пренася в метаболитно активните центрове, където се осъществява синтеза на ензими, протеини, растителни регулатори и въглехидрати.

При фертигацията протеиновата фракция е полезна за бавното освобождаване на запасите от органичен азот, което влияе положително върху химичните и физични свойства на почвата.

Прилагането на Хидро Голд Супер води до по-високи добиви, по-добри органолептични свойства и по-високо качество на плодовете.

В случай на стрес, измръзване, градушка или коренова асфикция Хидро Голд Супер ускорява възстановяването на растенията.

Следващите пръскания предлагаме да бъдат правени само с биопрепаратите на испанската фирма Биона.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ КАРТОФИТЕ?

Във Фаза първи цъфтеж пръскаме с Биона сет еднократно.

Поради специфичното си съдържание Биона Сет индуцира залагането на качествени цветни бутони, подобрява цъфтежа като стимулира образуването на полена, стимулира цъфтежния  процес, предотвратява оронването на завръза. По този начин продуктът обуславя  развитието на повече плодове.

След като се образува клубена пръскаме с Биона уейт

Биона уейт  благоприятства развитието на културите, увеличавайки размера им, а също и теглото им и получавайки по-уеднаквен размер на плодовете. Съдържа прекурсори на хормона на растежа, полизахариди и витамини. Прилагането на продукта увеличава количеството захари в плодовете.

Повторно пръскане след около 10 дена.

Следват поне 3 пръскания с Биона Форте през 10-12 дена.

Биона форте е напълно безостатъчен продукт. С високите си концентрации на Фосфор и Калий този продукт стимулира развитието на мощна коренова система и едновременно с това индуцира цъфтежа и наедряването на плодовете. Биона Форте подобрява толерантността на растенията към температурни промени, воден стрес, прави ги устойчиви на атаките на вредители и болести.

Освен това стимулира синтеза и натрупването на въглехидрати, което означава и наливане на плодовете. Приложението на този продукт подобрява органолептичните качества на растенията, върху които е приложен.

При болести и вредители

Картофената мана е много често срещано заболяване по картофите, което причинява много щети. Срещу него препоръчваме използването на комбинацията Биона Мимоза и Биона Кобре.

Препаратът Биона Мимоза е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени органични киселини. Разрешен е за употреба в екологичното земеделие. Има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания.

Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Препоръчваме ви употребата на Биона Мимоза през периодите на вегетативен растеж на културите, както и при наличието на подходящи условия за развитието на гъбни заболявания.

Биона Мимоза е перфектният противогъбичен продукт срещу Ботритис, Ризоктония, Склеротиния, Фузариум, освен това има силно действие и срещу псевдомонас и ксантомонас.

Биона Кобре е комплексен меден разтвор. Липсата на микроелемента Мед блокира редица процеси  в растителната система. Приложението на  Биона Кобре стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията.

Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин. Приложението на Биона Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват. Смесващият агент - хептаглюконова киселина, огражда молекулата на медта, и я разнася по-бързо в системата на растенията.

Продуктът има отлично системно действие и усвояемост и се явява незаменим коректор на дефицита на мед.

КАК ПРАВИЛНО ДА ПОДХРАНВАМЕ КАРТОФИТЕ?

Срещу колорадски бръмбър пръскаме с Биона Флай.

В състава на Биона Флай влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите. Продуктът е специфичен с действието срещу ларвите и възрастните индивиди.

Биона Флай е системен и контактен биоинсектицид. Действа при поглъщане от вредителя като предизвиква превъзбуждане на ЦНС, а при попадане върху вредителя - разгражда хитиновата му обвивка.

Препоръчваме при пръскаме да се омокря добре растението от всички страни за по-добър ефект.

Добре е да се прилага и Биона Енхансер. Ако го смесите с други продукти, това увеличава ефекта на другия продукт. Той действа почистващо спрямо медената роса, получена от вредителите, а също и от гъби, които се развиват върху нея. Това е фосфорен олеат с подкисляващ, почистващ, диспергиращ и овлажняващ ефект. Препаратът има също овициден и повърхностно-активен ефект.

Нематодата борим с Биона Нематик

Биона Нематик е изработен на базата на екстракти от тагетес, с включени  екстракти от водорасли и добавени микроелементи. Това го прави освен нематоцид, но и тор, който подхранва растенията, върху които е приложен.

Действието на този уникален продукт се изразява в елиминиране на кореновата нематода, поддържането на корените на растенията чисти от инфекции и отблъскването на нематодите за дълго. Освен това Биона Нематик  изгражда в растенията имунитет срещу редица инфекции.

Препаратът Биона Нематик е ефективен срещу всички видове почвени нематоди. Той действа системно при поглъщане от вредителя и контактно при попадане върху него. Изключително ефективен е чрез прилагане в системите за капково напояване, нетоксичен за хората и без карантинен срок. При високи нива на нападение от коренова нематода, продукта се прилага в кратки интервали.

Препоръчваме да се добави и стимуланта на растеж Биона БР Пауър

Биона БР Пауър е органичен биостимулатор, който насърчава растежа и покълването на растенията. Действа срещу съдови заболявания като фитофтора и еска. Парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция.

Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк.

Така предложената схема за подхранване и защита на картофите, в която са включени основно биопрепарати, ви гарантира чиста и здрава реколта.

Подхранване на картофи