Как правилно да засеем капризния патладжан?

28.07.2022
2022-07-28 22:36:00

Снимки: Pixabay.com

Патладжанът се слави като една от най-капризните и взискателни култури, които се отглеждат трудно. За да се радваме на богата и вкусна реколта трябва да му осигурим специална грижа и подходящи условия. Но първо трябва да засадите разсад според всички правила.

Избор на почва

Патладжанът не понася прекалено влажна почва и застой на вода. Затова не се развива добре в тежка глинеста почва. Изберете рохкава, проветрива, богата на хранителни вещества.

КАК ПРАВИЛНО ДА ЗАСЕЕМ КАПРИЗНИЯ ПАТЛАДЖАН?

Спазвайте сеитбооборота и не засявайте патладжан на място, където преди това сте отглеждали каквато и да е култура от семейство Картофови. Доматите, картофите и патладжанът страдат от едни и същи болести и ако някой от патогените се е запазил в почвата ще зарази и следващата реколта. Добри предшественици на патладжана са бобови растения, краставици, лук, тиква или пъпеш. Мястото, което ще изберете за патладжана трябва да е достатъчно слънчево и защитено от вятър.

Време на засаждане

Патладжанът е топлолюбива култура, защото неговата родина е Индия. Когато температурата на въздуха се понижи, листата му започват да окапват както през есента. Засейте разсада само тогава, когато сте сигурни, че почвата се е затоплила достатъчно и в близко време не се очаква застудяване и слани. Ако не сте сигурни в прогнозата за топло време, по-добре изчакайте с пресаждането на разсада. Агрономите препоръчват това да стане в края на май и началото на юни.

КАК ПРАВИЛНО ДА ЗАСЕЕМ КАПРИЗНИЯ ПАТЛАДЖАН?

Засаждане в гнездата

Стандартните размери на едно гнездо са 30x60 см. Но все пак трябва да имате предвид какъв сорт сте избрали и какви са размерите на възрастното растение. Важно е да осигурите достатъчно място за развитието на патладжана, защото гъстото засяване е причина за по-бедна реколта. Защитете младите растения, като ги покриете с агротестил или найлон.

Подгответе водата за поливане предварително. Тя трябва да е топла и престояла. За дезинфекция на почвата се добавя калиев перманганат. Пресаждаждането на разсада трябва да става в облачно време или преди залез слънце.

КАК ПРАВИЛНО ДА ЗАСЕЕМ КАПРИЗНИЯ ПАТЛАДЖАН?

Патладжанът има много крехка и нежна коренова система. Затова трябва много внимателно да изваждате разсада от кофичките и да го засаждате в земята. Важно е да имате предвид, че растението не образува допълнителни корени.

Първоначално младите растения се нуждаят от защита от слънчевите лъчи, затова им осигурете сянка. Не се тревожете, ако забележите, че листата са започнали да пожълтяват - патладжанът се вкоренява дълго време на ново място. Веднага след като растението се адаптира, те отново ще станат зелени.

Всички тези правила за засаждане важат и при отглеждане на патладжана в оранжерия и на открито. Разликата е само в сроковете на засяване. Пресаждането на разсада в оранжерия може да стане по-рано отколкото в градината. Както вече обърнахме внимание на открито патладжанът се засява едва тогава, когато сте сигурни, че времето се е затоплило трайно.