Какво да правим ако тиквата не плододава?

23.09.2022
2022-09-23 11:26:00

Снимки: Pixabay.com

Тиквата е царицата в градината. С нея могат да се приготвят разнообразни ястия – солени и сладки. Тя влиза в състава на супи, салати, основни ястия и десерти. Комбинира се с месо, зеленчуци, плодове и други. И освен това е изключително полезна. Често тиквата се използва и за декорация. Това е най-вероятно причината да се отглежда почти във всяка градина.

Макар че не е капризна, все пак ако не полагаме правилните грижи за нея, реколтата ни ще е бедна. Затова в статията ще се спрем на най-важните правила за отглеждане на богата реколта от вкусни тикви.

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО ТИКВАТА НЕ ПЛОДОДАВА?

На пръв поглед ни се струва, че появата на плодове е въпрос на време, особено когато сме се погрижили за плевенето и подхранването. Но сезонът на цъфтеж отминава, а плодове все още няма. Много е важно да знаете, че цъфтежът в никакъв случай не ви гарантира плодове.

Какви са причините за отсъствие на завръз?

Лоши семена

Това често е основната причина за липсата на плодове. За да не останете без реколта ви препоръчваме да засявате семена от различни сортове и производители. Трябва също да имате предвид, че семената, събрани през миналия сезон, дават малко женски цветове, което означава, че ще се образуват малко завръзи. Следователно е необходимо да се използват семена, които са били съхранявани в продължение на 2-3 години, като преди това са били правилно приготвени и проверени за кълняемост.

Гъсто засаждане

Голямото количество листа спира образуването и развитието на плодове. Причината за това е ясна: всички получени хранителни вещества растението използва за листата. Ако мястото позволява най-подходящата схема за засаждане на тиквите е 1х1 м, а за по-дребните сортове 0,5х1 м.

Липса на опрашване

Понякога тиквите не успяват да узреят, защото завръзите изгниват. Това се случва, когато женските цветове не се опрашват, заради влажно и лошо време, когато насекомите не са активни. В този случай трябва градинарят да извърши опрашването. Как става това? Когато женските цветове се отворят всяка сутрин до 11-12 часа съберете мъжките цветове, отстранете венчелистчетата от тях и леко притиснете цъфтящите женски цветя към отворените близалца.

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО ТИКВАТА НЕ ПЛОДОДАВА?

Сенчесто място

Тиквата не е много взискателно растение, но на някои почви се вкоренява много слабо. Например, ако засадите растение на сянка, то ще страда от брашнеста мана и насекомите, които трябва да опрашват културата, почти няма да се появят на това място.

Грешки при поливането 

Поливките трябва да са чести в горещо време и редки в прохладно. Препоръчваме да поливате тиквата с престояла, а не със студена вода, директно от чешмата. Поливайте не самия корен, а в гнездото около растението. Важно е също да отчитате вида на почвата. При плътните и глинести почви прекалените поливки и липсата на проветрение често води до загниване на завръзите.

Киселата почва също е една от често срещаните причини за лошия завръз на тиквата 

Липсата на минерали ще разпознаете по пожълтелите листа, опадалите завръзи и бавнообразуващи се плодове. В този случай минералните торове, съдържащи фосфор и калий, ще помогнат.

В обощение ще кажем, че най-честата причина за липсата на завръзи си остава гъстотата на засаждане. Тиквите образуват дълги мигли, които изземват всички полезни вещества и микроелементи и оставят издънките в сянка. В резултат те растат слаби и болни и съответно не дават плодове.  

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО ТИКВАТА НЕ ПЛОДОДАВА?

Полезни съвети

  1. Отстранете старите и болни листа. Ако листата са много, насекомите трудно ще достигнат до цветовете, за да ги опрашат.
  2. На основната издънка се оставят 3-4 плода. След последния, бройте пет листа и прищипете.
  3. Направете същото със страничните издънки. Броят на страничните мигли се ограничава по-рано. Изберете няколко най-силни и добре развити, а останалите премахнете. Това позволява на растението (или го принуждава) да насочи всичките си сили към узряването на плодовете.
  4. Най-добре е да извършвате прищипването и отстраняването на издънките рано сутрин. Още по-добре е това да става в облачен ден, но без дъжд. Тогава за един ден растението ще може да се възстанови и да „излекува“ раните.

Подрязване и прищипване – кога?

За първи път процедурата трябва да бъде направена в периода на цъфтеж, за да осигури на насекомите по-лесен достъп до цветовете, както и достатъчно слънчева светлина. Премахнете листата през деня в хубаво време, за да могат през нощта срезовете да успеят да изсъхнат. Премахвайте тези листа, които крият цветовете. Отрежете също и изсъхналите, повредените, болните и пожълтелите листа. Когато започнат да се оформят завръзите заедно с излишните листа, премахнете и дефектните завръзи. Нужно е внимателно да огледате растението, да следите за повредени и силно засенчващи части и да ги премахвате своевременно. Добрата реколта зависи от това.

След тези процедури е добре да подхраните растението с имуностимулатор. Препоръчваме ви Универсалния биостумилатор, който може да използвате за всички растения в градината.  

За по-добър резултат може да мулчирате. Така ще съхраните влагата и ще унищожите плевелите. За да предпазите корените на тиквата от прекалена влага, сменяйте мулча периодично.

КАКВО ДА ПРАВИМ АКО ТИКВАТА НЕ ПЛОДОДАВА?

За да предпазите растенията от болести и вредители ви препоръчваме да използвате биопрепаратите на Биона. Тук ще откриете биофунгициди и биоинстектициди, които са изключително ефективни и същевременно не вредят на околната среда.

Това са някои от най-често срещаните причини за липсата на плод при тиквите, както и начините за тяхното отстраняване. Надяваме се, да сме ви били полезни и да успеете да отгледате богата и вкусна реколта от тикви.