Какво да правим с растителните остатъци от картофите и доматите?

22.09.2021
2021-09-22 06:37:00

Снимки: Pixabay.com

В края на градинарския сезон идва време да извадим картофите. Също така през септември и началото на октомври се обират и последните домати. Прибирайки реколтата, остава въпросът какво да правим със стърковете на доматите и картофите. Има няколко рационални идеи как да ги оползотворим.

Първата е, че растителните остатъци са чудесен мулч, който не се нуждае от никаква обработка. Подходящи са също така и за компост. Но дали това е така? Можем ли да използваме растителните отпадъци рационално в градината?

Как да използваме отскубнатите стъркове? 

Най-популярна е идеята растителните отпадъци от картофите и доматите да се използват за компостиране. Но е много важно да подчертаем, че за целта те трябва да са здрави! Компостът е полезно вещество с органичен произход. В сравнение с прясната говежда тор, то не съдържа големи количества азот и съответно няма да навреди на кореновата система на растенията и да повлияе на състава на почвата.

В компоста се съдържат много полезни за почвата микроелементи. Но понякога в него попадат заразени с бактерии растителни остатъци. По време на процеса гниене те се активизират и в резултат се получава заразяване на почвата, а след това и културите, засадени в нея се инфектират. Това заплашва бъдещатата реколта.

КАКВО ДА ПРАВИМ С РАСТИТЕЛНИТЕ ОСТАТЪЦИ ОТ КАРТОФИТЕ И ДОМАТИТЕ?

Описаната опасна ситуация може да се предотврати, като обработите растителните остатъци преди да ги добавите към компоста. Тогава болестотворните бактерии просто няма да имат шанс.

Важно е да се знае, че към компоста се добавя само най-горната част на абсолютно здрави растения. Те не трябва да имат никакви признаци на увреждане от бактерии. Трудно е през есента да се разграничат нормалното есенно увяхване от болестното такова. Но е изключително важно да го направите.

Ако се опитвате да предпазите градината си от заразяване, най-добре е да не използвате растителните остатъци за мулчиране на растенията.

Кои растителни остатъци е добре да изгорим?

Ако се съмнявате в здравословното състояние на отскубнатите стъркове, то най-добре е да не рискувате и да ги изгорите. Изгорени те ще принесат голяма полза. Ако са съдържали инфекция, чрез изгарянето тя е била унищожена. Но как могат да бъдат полезни в градината? Благодарение на изгарянето им вече имате така полезната за градината - пепел. Може да я използвате за подхранване на растенията през следващия вегетационен сезон. Тя съдържа много полезни вещества, а също така може да се използва и за борба с вредителите.

Ако планирате да изгорите стеблата не забравяйте, че трябва да го направите на обособените за това специални места. В противен случай добрите намерения могат да завършат катастрофално.

КАКВО ДА ПРАВИМ С РАСТИТЕЛНИТЕ ОСТАТЪЦИ ОТ КАРТОФИТЕ И ДОМАТИТЕ?

Какви растителни остатъци можем да закопаем в почвата?

Заравянето на стърковете и листата на картофите и доматите в почвата, е често срещан метод за рециклирането им. Това решение е подходящо в случаите когато имате много растителни остатъци, а нямате къде да ги изгорите. Подходящ е и за тези стопани, които не са привърженици на мулчирането.

Обикновено във всяка градина ще се намери място, което да отделите за компостираща яма. Изкопавайки я, градинарят ще може да слага в нея най-различни растителни остатъци, в това число и стеблата и листата на доматите и картофите. Важно е да изкопаете ямата далеч от лехите.

Друг много важен елемент, който трябва да вземете предвид, е нейната дълбочина. Тя трябва да не е по-плитка от 80 см. Именно на тази дълбочина се минимализира рискът почвата да бъде заразена, ако растителните остатъци са инфектирани. Почти невъзможно е да се навреди на почвата, както и на растенията, които ще бъдат засадени в нея в бъдеще, при спазване на посочените условия.

В никакъв случай не трябва да заравяте растителни остатъци, там, където планирате да оформите лехи през следващия сезон или да прекопаете почвата. Заедно с остатъците от доматите и картофите можете да заровите и тези от моркови, цвекло, паднали ябълки. Някои градинари поставят и окосената трева, въпреки че тя е по-подходяща за мулчиране.