Какво да засеем на сянка?

26.03.2021
2021-03-26 16:43:00

Снимка: Pixabay.com

Ясно е, че растенията виреят най-добре на слънце. Но все пак има участъци в градината ни, които не са огрени от слънцето. Какво да правим тогава? Има ли растения, които могат да виреят добре на сянка, за да оползотворим тези места.

Ще ви предложим няколко варианта за такива растения, които не само, че виреят добре, но и предпочитат сянката пред преките слънчеви лъчи.

1.   Зелена салата

Яркото слънце е противопоказно на зелените салати, чиито листа са нежни и крехки. Затова можете спокойно да ги засеете на сенчести места и ще можете да се наслаждавате на техните полезни качества.

2.   Ревен

Той не е много популярен и не се сее често в градините, но е добре да променим това. Ревенът е многогодишно растение с добре развита коренова система и здрави стъбла в червеникав цвят. Той има доста кратък вегетационен период и дава богата реколта. В кулинарията се използват месестите дръжки на ревена. Те съдържат голямо количество витамин С, каротин, захар, органични киселини, пектин, калиеви и калциеви соли и др. Ревенът вирее добре на сянка. Но почвата задължително трябва да е плодородна и влажна. 

КАКВО ДА ЗАСЕЕМ НА СЯНКА?

3.   Ряпа

Тя също е непретенциозна към светлината. За отглеждането й не са необходими специални грижи. Важно е да я поливате редовно и да я подхранвате. Освен това ряпата може да се съхранява дълго след откъсване. Консумирането й е полезно за сърцето, има малко калории и помага при кашлица. 

4.   Червено цвекло

Ако засеете цвеклото на сянка може да се наложи да изчакате узряването му по-дълго време, а също и главите да не са много едри. Но пък за сметка на това, цвеклото, което расте на сянка, има нежна сърцевина и е много сочно. Важно е да разрохквате почвата, да го подхранвате и поливате.

5.   Бобови култури

Бобът и грахът също виреят добре на сянка. Те се нуждаят от редовно поливане, рохкава и плодородна почва и защитено от вятър място. Липсата на много светлина не е пречка за доброто им развитие и богатата реколта. Стъблата на много от тези видове култури имат нужда от опора, затова се погрижете за това навреме. Бобовите култури са полезни и защото обогатяват почвата с азот.

6.   Лук

Лукът също не обича ярката светлина, високите температури и сухия въздух. Затова спокойно може да го засеете на сянка. Освен че ще имате полезен зеленчук, той изпълнява и декоративна функция и ще украси градината ви с красивите си топчести цветове. 

7.   Аспержи

Този екзотичен все още за нас зеленчук не се отглежда често, но ако решите да опитате ще останете приятно изненадани от него. Аристократичните аспержи се нуждаят от добър дренаж и защита от течение и вятър. 

8.   Подправки

Копър, магданоз, мента, естрагон, кориандър, риган, маточина растат добре на сенчесто място. От популярните подправки само босилекът има нужда от слънце.

Китайското зеле, карфиолът, брюкселското зеле и броколите могат да се засаждат и ще виреят добре в лехи с полусянка, където слънцето грее поне пет часа.