Какво представляват биологичните инсектициди и фунгициди?

22.07.2020
2020-07-22 11:55:00

Снимки: pixabay.com

Все повече хора се убеждават в ефективността на биологичните препарати, защото те доказват напрактика своята сила и възможността си да защитят реколтата ни.

Аграра е представител за страната на испанската фирма Биона, която произвежда биологични инсектициди и фунгициди.

Биологичните инсектициди са насочени за борба с различни вредителилистни въшки, белокрилка, трипси и други.

Биологичните фунгициди са създадени за предотвратяване и лечение на гъбните заболявания при растенията. Препоръчваме тяхната употреба както превантивно, така и за лечение.

Най-голямото предимство на биоинсектицидите и биофунгицидите е, че са безвредни. Щадят природата и не увреждат здравето ни. Благодарение на тях продукцията освен здрава е и изключително вкусна. Тя е свежа, запазва своите аромати и вкусови качества. Нетретирана с химически препарати в нея няма останали вредни вещества, които при консумирането й да увредят здравето ни.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БИОЛОГИЧНИТЕ ИНСЕКТИЦИДИ И ФУНГИЦИДИ?

Освен това самите препарати са произведени чрез екологични методи без да замърсяват околната среда. Биона има собствена лаборатория и развива научноизследователска дейност. По този начин тя търси все нови и нови възможности за биологично решение на проблемите, които срещат селските стопани.

Фирмата e разработила собствена нанотехнология, която използва при производството на продуктите си. Благодарение на нея препаратите се усвояват по-добре и по-бързо, по-лесно се преместват в растенията и са по-ефективни.

Биоинсектицидите и биофунгицидите са направени основно от растителни екстракти. Те са напълно безвредни и щадящи. При производството им се използват само натурални суровини с високо качество.

  • Например Биона Капсаина е естествен репелент с високо съдържание на капсаицин, който действа системно, контактно и при поглъщане. Той предотвратява увреждането на растенията от бозайници и птици, като причинява храносмилателни разстройства и силно дразнене в дихателните пътища.
  • Биона Флай пък е изключително ефективен при вредители. Той е смес предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%). Растителните екстракти и етеричните масла му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други вредители. Продуктът е специфичен, с действие срещу ларвите и възрастните индивиди.
  • Биона Екуизил е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Действа върху болести като мана, брашнеста мана, сиви петна , гниене.
  • Биона Лимон е на базата на етерични масла от кората на цитруси. Този продукт е предназначен за борба срещу акари и листни въшки. Биона Лимон е със системно и контактно действие.
  • Биона Мимоза е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени органични киселини. Защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария.  Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Как действат?

Създадени от растителни екстракти, които имат определено доказано действие срещу вредители или болести биологичните препарати са достатъчно силни, за да се справят с тях. Много от клиентите ни споделят, че се притесняват да използват биопрепарати, защото смятат, че ще са слаби и няма да се справят с болестите и вредителите. Макар и създадени от растителни екстракти и органични суровини всъщност биопрепаратите са много ефективни. Те доказаха напрактика своята сила.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БИОЛОГИЧНИТЕ ИНСЕКТИЦИДИ И ФУНГИЦИДИ?

Реалните доказателства

  1. Наш клиент от Копривщица, който отглежда 20 дка сливи чрез биологично земеделие, тази година приложи  Биона Сет и  Биона Лимон. Биона Сет е помогнал да се задържи завръза, а Биона Лимон е спечeлил „войната“ с листните въшки!
  2. Клиентите ни от „Био градина Туинс“ в село Близнаци прилагаха срещу вредители и болести Биона Лимон, Биона Мимоза  и Биона Сет. Те останаха изключително доволни от тяхното действие.
  3. Галина Кръстева използва Биона Флай при проблем с молец по руколата. Само след първото напръскване около 85% от молеца беше загинал.
  4. Зеленчуковата градина на Селетин Кадиров от с. Крепча също бе спасена от Биона. Насажденията бяха пострадали от силен порой и градушка. Нашите агрономи препоръчаха да се приложи комбинацията от  Биона Рама  и  Биона Мимоза. Те се справиха изключително успешно и възстановиха градината.
  5. Наш клиент отглежда 30 дка пипер в с. Крапец. След обилните валежи и прекомерната влага насажденията не вървяха добре. Приложени бяха Биона Рама и Биона Мимоза, които успяха да възстановят насажденията. Те са в отлично здраве и дават добра реколта.

Това са само част от примерите, които реално доказват ефективността на биологичните инсектициди и фунгициди.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БИОЛОГИЧНИТЕ ИНСЕКТИЦИДИ И ФУНГИЦИДИ?

Защо са толкова ефективни?

Една от причината да са така ефективни е, че тъй като са произведени от естествени суровини биологичните препарати нямат карантинен срок и могат да се прилагат по-често. Така те атакуват проблема и се справят с него.

Освен това в техния състав са включени допълнителни полезни вещества и елементи, които правят самите растения по-здрави и устойчиви. Повишават защитните им сили и те могат сами да се противопоставят и преборват с болестите и вредителите.

Използването на биологични инсектициди и фунгициди ще защити Вашата реколта, ще запази земята Ви чиста, а продукцията Ви ще е натурална и с изключителен вкус.