Кейл – как да го отглеждаме?

13.02.2023
2023-02-13 12:58:00

Снимки: Pixabay.com

Планирайки следващата реколта градинарите съобразяват много неща – климата, възможността да осигурят правилна грижа на растенията, сеитбооборота и др. Много внимателно трябва да подберете и културите, които да отглеждате, за да си осигурите богата и здравословна реколта.

Но какво е градината без зеле? То е почти задължително в градинската планировка. Ако не харесвате традиционното зеле, Ви предлагаме да насочите Вашето внимание към кейла. Той е вкусен, ароматен, красив, цветен и много полезен. Интересно е, че той много добре се адаптира към нашите климатични условия.

КЕЙЛ – КАК ДА ГО ОТГЛЕЖДАМЕ?

Какво представлява кейлът?

Сортът принадлежи към семейство Кръстоцветни. Познат е още като къдраво или листно зеле. Главата на зелето не се формира, зелето дава реколтата под формата на красиви къдрави листа.

Кейлът безспорно изглежда атрактивно с ярките багри на листата си, но е ценен повече заради полезните съставки, които ни осигурява. Богат е на витамини, минерали, биологично активни вещества. Съдържанието на белтъци в него е изключително високо и затова вегетарианците го предпочитат като заместител на месото. Богат е и на  Омега-3 – почти колкото рибата. Всички тези плюсове със сигурност са ви убедили да отделите място в градината на този супер зеленчук.

За да извлечете максимално полезните вещества в него, кейлът трябва да се консумира свеж – във вид на салата, например. Добавя се към зеленчукови яхнии, супи, пайове. Някои хора не харесват вкуса на кейла, но това е въпрос на навик. Освен това важно е да имате предвид, че най-добре е да консумирате млади листа - те са нежни, не горчиви и не тръпчиви.

КЕЙЛ – КАК ДА ГО ОТГЛЕЖДАМЕ?

Правила за отглеждане

Кейлът се отглежда по същия начин както и бялото зеле. С тази разлика, че ако за зелето е препоръчително да се отглежда на леха, то кейла може да засадите и в цветната градина.

Студоустойчивостта на културата е отлична, растенията могат лесно да издържат на студове до почти -20 градуса. В същото време се запазват както хранителните свойства, така и декоративните им качества. Под въздействието на ниските температури листата стават по-ярки, по-богати и ... сладки.

КЕЙЛ – КАК ДА ГО ОТГЛЕЖДАМЕ?

Засаждането

Кейлът не реагира добре на пресаждане, затова ви препоръчваме да засеете семената директно в лехите, като използвате агротекстил или фолио за защита. Удобно е да използвате и разградими форми за разсад. Младите растения, отгледани в тях, се засаждат в почвата заедно със саксийката. Така няма опасност корените им да пострадат. След време торфените саксийки се разграждат и обогатяват почвата.

Грижите за разсада са стандартни – поливане и подхранване. За последното ви препоръчваме нашите биопродукти.  

Отглеждане

Кейлът обожава влагата, затова трябва да осигурите достатъчно влажност. Организирайте поливките така, че лехите винаги да са умерено влажни. Също така ще бъде полезно да оросявате насажденията с лейка. След поливане е препоръчително да разрохкате почвата и да премахнете колтуците по стъблата. Не забравяйте да премахнете и плевелите. Препоръчително е да се направи мулчиране със слой слама или дървени стърготини, които са изгнили. Мулчирането ще намали броя на поливанията и ще премахне необходимостта от постоянно прекопаване. Плевелите с него също ще бъдат по-малко.

Болести и вредители

Кейлът бива нападнат от същите болести и вредители, както и зелето. Нашите агрономи са на Ваше разположение за съвет и консултация, ако забележите проблеми.