Какво можем да отглеждаме в кисела почва?

26.09.2018
2018-09-26 00:00:00

Реакцията на почвата (pH) е един от основните параметри, определяни в градинарството. В допълнение към изолацията и почвеното плодородие, тя има решаващо значение дали дадено растение ще вирее на мястото, избрано за него. Повечето насаждения предпочитат неутрална или слабо киселинна почвена реакция.

Има обаче някои видове, които могат да растат само на кисели почви. Те се наричат ацидофилни. Най-характерните техни представители са хмеловите растения.Азалиите и рододендроните също изискват киселинна среда за правилното си развитие.

Градивните хортензии са други растения, които могат да виреят на такава почва. Освен това, колкото по-ниско е рН, т.е. по-киселинна е почвата, толкова по-сини са цветята на тези растения. Това явление обаче не се отнася за сортовете с бял цвят. Ако имаме кисела почва в градината си, добро решение е да засадим храсти.

Искаме да отглеждаме ацидофилни растения, а pH-то на почвата ни е твърде високо. В този случай ще трябва да я подготвим предварително. Най-лесният начин е да се изкопае дупка с подходящ размер и да поставим киселата почвената смес в нея, която да бъде с pH 3,5-4,5. При засаждането на кисело растение в така подготвения субстрат, ще сме сигурни, че то ще се развива правилно. За да се поддържа киселинността е добре да се правят редовни поливки на всеки 10-14 дни с кристална тор за кисели растения.