Кога да засадим доматите в градината?

29.01.2020
2020-01-29 08:25:00

Снимка: pixabay.com

Правилното планиране е най-важната част от дейността на градинаря. Той трябва да бъде подготвен няколко стъпки напред. В момента вероятно засявате разсада за домати и си казвате – има много време, докато трябва да го пресадя в градината. Да, така е, но е важно да сме планирали предварително нещата и да сме максимално подготвени.

Затова вече трябва да имате визия, къде ще засадите готовия разсад в градината? Изборът на правилно място е много важен. Освен това трябва да имате и план кога да го пресадите, защото пресаждането в най-подходящото време ви гарантира добра реколта. Ако избързате, подведени от топло време, рискувате измръзването му при резките застудявания, които не са рядкост. Затова нека се подготвим предварително.

Какво е важно да знаете за мястото, на което ще засадите доматите?

Мястото: Изберете най-слънчевото място в градината, за да засадите вашите домати, защото те имат нужда от много слънце. Неслучайно казваме, че истинският градински домат е събрал силата на слънцето в себе си.

Имайте предвид, че най-добрите предшественици са растенията от семейство Бобови, семейство Тиквови и семейство Кръстоцветни.

Неподходящи са културите от сем. Картофови- картофи, пипер, патладжан, домати.

Разбира се, важна е и почвата – тя трябва да е плодородна, добре аерирана и с добър дренаж.

Кога да пресадим доматите в градината?

Времето: Общото правило е, че доматите се пресяват в градината когато температурата на почвата в дълбочина до 10 см е достиганала 14-15 градуса. Това обикновено е края на април, началото на май месец. Но, разбира се, това са относителни граници. Всичко зависи от конкретната година. Затова, добре е да следите краткосрочните и дългосрочни метереологичните прогнози за сезона, за да видите дали се очакват застудявания и слани.

Как да разберем дали разсадът е прераснал?

Засаждат се здрави, закалени растения с височина 18-22 см. Добрият разсад е с дебели стъбла и с тъмнозелен цвят на листата. Ако Вашият разсад или този, който купувате, е тънък и доста дълъг, той най-вроятно е прераснал. Ако е така – може да го засеете по-надълбоко и е важно веднага след това да го подхраните.

С какво да подхраним разсада след пресаждането?

Препоръчваме ви преди засяване да обработите почвата с нашия топ продукт Био Хийл. Неведнъж сме говорили за неговите предимства, но той наистина е уникален. В състава му влизат екстракти от водорасли, хуминово органично вещество и най-ценната съставка гъбата Триходерма харзианум. Така описаните съставки на продукта Био Хийл обеззаразяват семената при сеитба, предотвратяват гъбни инфекции при засаждане, стимулират общото израстване, подхранването и плододаването на растенията. Био Хийл може да използвате през целия период на вегетацията на доматите.

Друг изключително органичен и безвреден продукт, който ще ви помогне да подхраните разсада си са микоризните гъби. Те увеличават абсорбцията на вода, подобряват структурата и агрегирането на почвата, увеличават съдържанието на хумус.