Кога да засадим разсада в оранжерията?

11.05.2023
2023-05-11 19:51:00

Снимки: Pixabay.com

Безспорно градинарството изисква много работа и посвещение. За да получите богата реколта, трябва да работите усилено: да подготвите семената за сеитба, да изберете правилната почва за разсад, да осигурите оптимална грижа за растенията, да поддържате влажността и температурата, необходими за растежа на растенията. Все повече градинари предпочитат да отглеждат своите зеленчуци в оранжерия, защото тя е по-защитена и гарантира по-богата реколта. Но за да се случи това е важно да изберете точното време за пресаждане на разсада. Ако растенията са засадени много рано или късно, може да не получите желаната реколта и да останете разочаровани, заради положения труд.

Как се определя правилното време за пресаждане?

За съжаление учебник по агрономство няма да ви помогне, както и метеорологичната статистика. Времето за засаждане на разсада се определя във всеки случай индивидуално - трябва да се водите от температурата на оранжерийната почва по време на засаждането. Освен това всяка оранжерийна култура има свои собствени „предпочитания“:

КОГА ДА ЗАСАДИМ РАЗСАДА В ОРАНЖЕРИЯТА?

  • Патладжани – засаждайте, когато почвата се затопли до +18 ° C през деня, а през нощта температурата не пада под +15 ° C. Температурата на въздуха трябва стабилно да е над знака от +20 ° С.
  • Краставици - също топлолюбиви растения. Оптимална температура на почвата за тях се счита +18 ° C през деня и от +16 ° C през нощта. Но се уверете (вижте прогнозата за времето), че в близко бъдеще не се очакват значителни температурни промени: дори лек спад на температурата (до +15 ° C) вече ще има лош ефект върху развитието на растенията и при температура от +10 ° C растежът ще спре напълно.
  • Домати - по-малко капризни растения. Те са напълно способни да понасят до +15 ° C (през нощта), но е по-добре да сте сигурни, че температурата няма да падне повече.
  • Пипер - може да бъде разсаден в оранжерията, ако температурата на земята се задържа стабилно над +15 ° C.

Някои по-нетърпеливи градинари засаждат разсада в оранжерията, без да чакат температурата на почвата да достигне оптимални стойности и да остане стабилно висока. Но трябва да разберете, че такова бързане е много рисковано: за растенията такова пресаждане ще бъде сериозен стрес.

КОГА ДА ЗАСАДИМ РАЗСАДА В ОРАНЖЕРИЯТА?

Как да определим температурата на почвата в оранжерията?

За измерване на температурата на парниковата почва експертите препоръчват използването на специален термометър. Ако нямате такъв, традиционен термометър за алкохол ще свърши работа.

Много е важно да използвате само термометър, в чиято точност сте сигурни. Грешка от 1-2 ° C може да не е забележима за вас, но за едно растение това е сериозен тест. Ето защо е по-добре да не се ограничавате до един термометър - използвайте две или три устройства за потвръждение на данните.

Ако решите да измерите температурата на почвата с помощта на специален термометър и го правите за първи път, препоръчваме ви първо да прочетете внимателно инструкциите. Ако сте избрали обикновен термометър, процедирайте по следния начин: изкопайте плитка дупка (приблизително с размера на дупка за засаждане), след което закопайте термометъра в тази дупка. След 10-20 минути можете да вземете показания. Не се ограничайвайте само с едно измерване - проверете температурата на земята в различни часове на деня: сутрин, следобед и вечер, за да получите най-точните данни.

КОГА ДА ЗАСАДИМ РАЗСАДА В ОРАНЖЕРИЯТА?

Как да повишим температурата на почвата в оранжерията?

Познаването на правилната температура на почвата за засаждане на различни видове растения е важно. Да знаеш как да измерваш температурата на почвата е безценно. Но понякога се случва тези знания и умения да не са достатъчни. Например, виждате, че разсадът отдавна е готов за разсаждане, но почвата все още е студена. Какво да направите в този случай? Отговорът е очевиден - да се осигури затоплянето на почвата.

Има различни начини за повишаване на температурата на почвата. Например, използвайте отопляема оранжерийна система - този сценарий е добър, ако отглеждате култури през цялата година, но в противен случай разходите са неоправдано високи. Затова градинарите предпочитат да използват народни методи:

  • Вода - Ще ви трябват много пластмасови бутилки. Когато разберете, че скоро ще трябва да засадите разсада, налейте гореща вода в бутилки и ги поставете на земята (или по-добре изкопайте дупки и поставете бутилки с вода в дупките). Бутилките ще се нагряват през слънчевия ден, а през нощта ще отделят топлина и земята няма да има време да се охлади.
  • Покриване – Прозрачното фолио значително ще повиши температурата на почвата: такъв филм, свободно пропускащ слънчевите лъчи през себе си, ще засили парниковия ефект, което в крайна сметка ще доведе до желания резултат.
  • Механичен - След плевене, премахнете растителните остатъци и направете канали с дълбочина до 17-22 см - по този начин можете да осигурите пълен достъп на топъл въздух до дълбоките слоеве на почвата.

Спазването на тези прости правила ще Ви помогне да отгледате висококачествена и богата реколта във Вашата оранжерия.