Кои растения гонят комарите?

08.12.2021
2021-12-08 18:51:00

Снимки: Pixabay.com

Комарите могат да провалят прекрасната лятна вечер с приятели или следобедното ни кафе навън. Всеки, който има градина знае, че понякога те са господарите. Има ли начин да се справим с досадните насекоми и веднъж завинаги да елиминираме шанса да пострадаме от ухапване от комар?

Може да използвате специалните спирали срещу комари. Те са наистина ефективни. Запалената спирала осигурява защита и от други насекоми.

Предназначена е за употреба на открито (веранди, градини, къмпинги и др.). Една спирала има обхват на действие около 15 м² и прогонва насекомите в продължение на 3 - 5 часа.

Ние ви предлагаме и друг по-екологичен и безвреден начин да се справите с комарите. Освен че е натурален, той е и много красив. Става въпрос да засеете саксии с определени цветя, които прогонват комарите. Красиви и ароматни те ще ви спасят от досадните насекоми.

Специален микс от растения против комари

На първо място ви предлагаме нашия специален микс против комари. Богата смес от над 50 вида цветя, които действат като репелент против комари. Растенията отделят ароматни етерични масла, които комарите не понасят.

Сместа включва много известни и обичани билки, които освен за отблъскване на комарите могат да послужат и за овкусяване на различни видове ястия. Друго предимство на този микс е, че семената са на лента. Те лесно се засяват.

Лентата може да се изреже според нужната ви дължина. След това я заравяте леко с пръст и поливате. Това е. Лесно и бързо. А когато разцъфтят цветята ще ви радват с красотата и аромата си и ще ви предпазват от комарите.

Освен предложения микс може да засеете и още различни цветя, които ще ви помогнат да се предпазите от комарите. 

Кои цветя може да засеете против комари?

Котешка (Коча) билка

Многогодишни, медоносни растения с височина 40-100 см. Пресните и сушени листа се използват за подправка, имат аромат на лимон и са най-ценни преди цъфтежа. Отблъсква комарите в градината. Може да расте 4-5 години на едно и също място. Изглежда добре в алпинеум, може да се отглеждате в саксии на первазите на кухнята.

КОИ РАСТЕНИЯ ГОНЯТ КОМАРИТЕ?

Лавандула

Многогодишна лечебна и декоративна билка. Освен комарите, лавандулата отблъсква и молците от дрехите. Може да се използва и за овкусяване на ястия, а също и за приготвяне на чай.

Може да расте до 10 години на едно и също място. Цветовете и листата се събират преди масовия цъфтеж. Отглеждането на лавандула не е трудно.

Тя идеално расте в лехи с билки, цветни лехи и саксии. Перфектно се съчетава с мащерка и е добър съсед за рози. Изберете слънчево място, защитено от ветрове. Растенията понасят много добре сушата.

Лимонена трева

Многогодишна ароматна подправка. Листата и стеблата се използват за храна, съдържат етеричното масло от лимон, а ароматът на растението е по-силен от този на лимона. Това е и причината да прогонва комарите. Расте най-добре в плодородна глинеста почва, не харесва влажна.

Отглеждани на открито през лятото, през есента растенията се прехвърлят в саксии в стаята или се засаждат в по-големи саксии. Растенията могат да бъдат изсушени, замразени. Сушените билки запазват миризмата повече от 3 години.

КОИ РАСТЕНИЯ ГОНЯТ КОМАРИТЕ?

Розмаринът

Също успешно се справя с прогонването на комарите. Многогодишна подправка, висока 50 см. Пресните и сушени листа се използват като подправка. Подходящ за супи, ястия с морски дарове, пилешко месо, дивеч, извара, чай. Отглежда се в саксии, в градински лехи.

Агератум

Красивото синьо пухче освен че ще ви радва с ярките си цветове и ще ви пази от комарите. Предлагаме бял, лилав и син цвят. Агератумът вирее добре на открито слънчево място.

Почвата трябва да е лека, неутрална, умерено плодородна. Ако е много богата, се развива силна стъблена и листна маса за сметка на по-малко цветове. Не понася силно овлажнени и каменисти места. Полива се обилно, но не прекалено.

КОИ РАСТЕНИЯ ГОНЯТ КОМАРИТЕ?

Тагетес

Освен да предпазва от комари тагетесът гони и други вредители от градината и предпазва от някои болести. Затова може да го срещнете и засят между зеленчуците.

Тагетесът расте добре и цъфти на слънчево място и сянка. Подходящ е за отглеждане в цветни градини заедно с други едногодишни и многогодишни цветя, често се отглежда и на балкони.

КОИ РАСТЕНИЯ ГОНЯТ КОМАРИТЕ?

Мента

Добре позната ментата също ще ви помогне да се спасите от комарите. Тя е многогодишно растение. Изисква хумусна почва, влажна и алкална. Вирее добре на слънчево място. Засяване на семена на закрито през април-май, засаждане на постоянно място в края на лятото.

В кухнята пресните и сушени листа са подправка за салати, риба, месо, десерти и освежаващи напитки. Има благоприятен ефект върху храносмилателната система и помага при мигрена.

Босилек

Обичана подправка с приятен аромат. Саксия с босилек на перваза е изключително ефективна срещу комари. Отглежда се в лехи, на балкони, на перваза на прозореца. За отглеждане на открито изберете топло, закътано от вятър място.

КОИ РАСТЕНИЯ ГОНЯТ КОМАРИТЕ?

Невен

Цъфти с многобройни оранжеви плътни и полу-двойни цветове с приятен успокояващ аромат. Те се появяват през цялото лято и есента. Отличен сорт за засаждане на ниски лехи, бордюри и саксии. Вирее на слънчево място, с пясъчливо-глинеста почва.

Може, разбира се, да комбинирате няколко от цветята и да си осигурите още по-силна защита, както и красота от разнообразни багри. Нашите агрономи могат да ви посътветват как да комбинирате растенията, а също и как да ги отглеждате.