Кои зеленчуци и билки първи да засеем в оранжерията?

01.05.2023
2023-05-01 09:20:00

Снимки: Pixabay.com

Пролетта е чудесно време, с което започва и работата в градината. И макар времето все още да е хладно за сеитба на открито, то оранжерията ви позволява да започнете по-рано, наслаждавайки се на свежа зеленина от собствената си градина. В тази статия ще споделим с вас някои култури, подходящи за ранна сеитба в оранжерия в началото на сезона: зелена салата, пресен лук, кориандър, копър и магданоз.

Зелена салата

Зелената салата е една от най-популярните култури за засаждане в оранжерия в началото на сезона. Расте бързо, има висок добив и предлага много различни сортове, което ви позволява да изберете най-подходящия за вашата градина.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И БИЛКИ ПЪРВИ ДА ЗАСЕЕМ В ОРАНЖЕРИЯТА?

Разнообразие от сортове:

  • Айсберг - хрупкава салата с плътни глави и мек вкус;
  • Романо -  с дълги тесни листа и характерна текстура;
  • Lollo Rosso - къдрава червена салата с нежен вкус;
  • Фриз - маруля с вълнообразни листа и лека горчивина;
  • Oakleaf - е салата със зелени листа, оформени като дъбови листа.

Салатата предпочита добре осветени места, но може да расте и на частична сянка. Оптималната температура за отглеждането й е 15-20 градуса по Целзий. Засяването на семена се извършва директно в оранжерията, на дълбочина 1-2 см с разстояние между редовете 20-30 см.

Поливките трябва да бъде умерени, като се избягва преовлажняване на почвата. Проветрявайте редовно оранжерията, за да предотвратите развитието на мухъл и други гъбични заболявания.

Зелената салата се нуждае от своевременно торене. След появата на първите същински листа се извършва торене с азотсъдържащи торове, а след това още едно след 2-3 седмици. Важно е да наблюдавате състоянието на листата и да коригирате храненето, ако станат бледи или жълти.

Прибирането на реколтата започва около 30-40 дни след сеитбата, когато листата са с дължина 10-15 см.

Зелен лук

Зеленият лук е друга култура, която е чудесна за отглеждане в оранжерия през ранната пролет. Има ярък вкус и аромат, освен това е източник на витамини и минерали.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И БИЛКИ ПЪРВИ ДА ЗАСЕЕМ В ОРАНЖЕРИЯТА?

Семената на лука се засяват в оранжерията от края на февруари на дълбочина 1-1,5 см, с разстояние между редовете 10-15 см.

Лукът обича умерена влажност на почвата, така че е важно да се избягва преовлажняване и изсушаване. Проветрявайте редовно оранжерията си, за да предотвратите гъбични заболявания.

Зеленият лук се нуждае от торене с азотсъдържащи торове 2-3 седмици след покълване. Това ще осигури активен растеж на зелените пера и ще подобри качеството на реколтата.

Редовно премахвайте плевелите, които могат да се конкурират с лука за хранителни вещества и светлина.

Бъдете нащрек за вредители: листни въшки, мухи или брашнеста мана. Ако се появят такива – третирайте с биологични препарати, които са безвредни. В сайта ни ще намерите голямо разнообразие от тях.

Прибирането на зеления лук започва приблизително 40-50 дни след засяването на семената.

Кориандър

Кориандърът е ароматна билка, която е чудесно допълнение към вашата оранжерия. Листата и семената му се използват в кулинарията за различни ястия, както и в традиционната медицина.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И БИЛКИ ПЪРВИ ДА ЗАСЕЕМ В ОРАНЖЕРИЯТА?

Кориандърът предпочита добре осветени места и плодородна почва. Засяването на семената се извършва директно в оранжерията от средата на април. Засяват се на дълбочина 1-2 см, с разстояние между редовете 20-30 см. Кориандърът може да се засади и в саксии, които след това се поставят в оранжерия.

Кориандърът се нуждае от умерено поливане, избягвайте преовлажняването.

В процеса на растеж кориандърът трябва да се подхранва със сложни минерални торове. Торете на всеки 3-4 седмици, за да осигурите активен растеж и изобилен цъфтеж.

Отстранявайте редовно плевелите и проветрявайте оранжерията, за да предотвратите развитието на гъбични заболявания.

Наблюдавайте растенията и прилагайте своевременно мерки за борба с вредителите като листни въшки и брашнеста мана.

Прибирането на кориандъра започва 30-45 дни след сеитбата, когато листата достигнат достатъчен размер. Отрежете внимателно листата, без да повредите стъблото, така че растението да продължи да расте и да произвежда нови издънки. Ако имате нужда от семена от кориандър, оставете растението да узрее напълно и съберете семената, след като цветовете изсъхнат и се образуват шушулки.

Магданоз

Магданозът е популярна кулинарна подправка и лечебна билка. Листата и корените му се използват за приготвяне на различни ястия, както и като традиционно лекарство за укрепване на имунната система и подобряване на общото състояние на организма.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И БИЛКИ ПЪРВИ ДА ЗАСЕЕМ В ОРАНЖЕРИЯТА?

Засяването на семена от магданоз се извършва от началото на пролетта. Семената се засяват на дълбочина 1 см, с разстояние между редовете 15-20 см. За да се ускори покълването на семената, те могат да се накиснат за 12-24 часа преди сеитба.

Магданозът изисква умерено поливане и редовно проветряване на оранжерията. Плевете и подхранвайте със сложни минерални торове на всеки 3-4 седмици, за да поддържате активния растеж на растенията.

Следете Вашия магданоз и прилагайте навременни мерки за борба с вредителите като листни въшки, брашнеста мана или земни бълхи.

Прибирането на магданоза започва 60-80 дни след сеитбата. Отрежете внимателно листата, като оставите корена и долната част на стъблото, за да поддържате растежа на растението.