Кои зеленчуци можем да засеем директно в градината през пролетта?

06.04.2023
2023-04-06 17:10:00

С настъпването на пролетта градинарите нямат търпение да засадят градините си. Но кои зеленчуци се засаждат първи? Ето зеленчуците, които можете да засеете директно в градината, без да изчаквате трайно затопляне.

1.   Грах

Грахът е един от първите зеленчуци, които градинарите засаждат в градините си. Студоустойчивостта и сравнително краткият период на зреене го правят отличен избор за ранно засаждане. Важно е да знаете, че грахът предпочита прохладни условия, така че трябва да се засее преди настъпването на горещите летни дни.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ МОЖЕМ ДА ЗАСЕЕМ ДИРЕКТНО В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Семената на граха могат да се засяват директно на открито, когато почвата е обработена и достатъчно топла за поникването им (около +5°C). Важно е да изберете добре осветено място с плодородна и дренирана почва. При засаждане, разстоянието между растенията трябва да бъде около 10 см, а между редовете - около 45 см.

Когато растенията достигнат височина от около 10 см, монтирайте подпори (мрежа или колове), така че грахът да може да расте вертикално. Опората ще помогне на растенията да получат повече светлина и ще подобри качеството на реколтата. Грахът изисква редовно поливане, особено по време на цъфтежа и формирането на шушулките. Следете състоянието на почвата и не позволявайте да изсъхне.

Беритбата обикновено започва 60-70 дни след сеитбата, но това може да варира в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Съберете шушулките, когато са леко твърди на допир. Имайте предвид, че редовното бране насърчава растежа на нови шушулки, което ще осигури по-богата реколта.

2.   Боб

Бобът също е един от най-ранните зеленчуци, които се засяват на открито. Поради неговата устойчивост на студ, той е много подходящ за отглеждане в началото на сезона. Фасулът осигурява не само вкусна реколта, но и допринася за обогатяването на почвата с азот, което има положителен ефект върху следващите култури.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ МОЖЕМ ДА ЗАСЕЕМ ДИРЕКТНО В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Подготовката за засаждане на фасула започва с избора на слънчево място с добре дренирана, плодородна почва. Преди да засеете семената е препоръчително да ги накиснете за 12-24 часа във вода, за да ускорите покълването. Когато температурата на почвата достигне +7 ° C, можете да започнете сеитбата. Разстоянието между семената трябва да бъде около 15 см, а между редовете - 60-75 см.

Подобно на граха, бобът предпочита опора под формата на подпори, която трябва да се монтира, когато растенията достигнат височина 15 см. Когато поливате, опитайте се да избегнете преовлажняване на почвата, особено по време на цъфтежа, за да предотвратите гниенето на корените и шушулките.

Фасулът обикновено се прибира 75-90 дни след сеитбата, но това може да зависи от сорта и условията на отглеждане. Съберете шушулките, когато са напълно развити, но все още крехки и без да са жилави. Редовното бране на шушулките насърчава появата на нови, осигурявайки непрекъсната реколта през целия сезон.

3.   Репички

Репичките са друг от ранните зеленчуци, които са идеални за засаждане на открито. Известни са с бързия си растеж и кратък период на зреене, който може да бъде само 3-4 седмици. Това позволява на производителите да берат реколтата рано и успешно да отглеждат множество реколти репички през целия сезон.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ МОЖЕМ ДА ЗАСЕЕМ ДИРЕКТНО В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Сеитбата на репички може да започне, когато температурата на почвата се повиши до +6 °C. Изберете място с добро осветеност и плодородна, рохкава почва. Репичките са чувствителни към температурни колебания, така че се опитайте да поддържате стабилни условия за равномерен растеж на корените.

При засяване на семена спазвайте разстояние около 2,5-5 см между тях и 15-20 см между редовете. Тази схема ще осигури достатъчно пространство за развитие на репичките и ще предотврати тяхната деформация. Репичките изискват равномерна влажност на почвата, но без преовлажняване, за да се избегне гниене и напукване на кореноплодните.

Прибирането на репичките започва 3-4 седмици след сеитбата, но времето може да варира в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Следете размера на кореноплодите и ги събирайте, когато достигнат около 2,5 см в диаметър. Не забравяйте да берете реколтата редовно, за да предотвратите прекомерното израстване на репичките и загубата на вкус.

4.   Моркови

Морковите са друг популярен зеленчук, който може да се засява преди другите зеленчуци на открито. Има относителна устойчивост на ниски температури и покълва при +4 °C. Поради високото си съдържание на витамини и минерали, морковите са здравословна добавка към менюто ни.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ МОЖЕМ ДА ЗАСЕЕМ ДИРЕКТНО В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

За успешно отглеждане на моркови изберете добре осветено място с рохкава, плодородна почва. Избягвайте тежки и прекалено влажни почви, тъй като това може да доведе до деформация на кореноплодите. Семената на морковите могат да се засяват директно в земята, като се оставя разстояние около 3-5 см между тях и 20-30 см между редовете.

Редовното поливане и поддържането на равномерна влажност на почвата е ключов фактор за успешен растеж на морковите. Изсушаването на почвата може да доведе до напукване на кореноплодите, а излишната влага може да причини гниене. Също така се препоръчва разрохкване на почвата и плевене, за да се осигурят оптимални условия за растеж.

Прибирането на морковите обикновено започва 70-80 дни след сеитбата, в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Следете размера на кореноплодите и ги берете, когато достигнат правилната степен на зрялост. При навременно прибиране на реколтата морковите запазват своите полезни свойства и вкус.

5.   Пащърнак

Пащърнакът е друг ценен зеленчук, който може да се засява на открито още в началото на сезона. Студоустойчивостта и високата хранителна стойност го правят популярен избор сред градинарите. Зрелият пащърнак има сладък, деликатен вкус и може да се използва в различни ястия.

КОИ ЗЕЛЕНЧУЦИ МОЖЕМ ДА ЗАСЕЕМ ДИРЕКТНО В ГРАДИНАТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Засяването на пащърнак е възможно при температура на почвата около +5 °C. За да отглеждате успешно този зеленчук, изберете място с добра осветеност и плодородна почва. Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана, за да позволи свободен растеж на кореноплодите.

При засяване на семена от пащърнак, спазвайте разстояние от около 5 см между тях и 30-40 см между редовете. Това ще осигури достатъчно пространство за развитие на кореноплодите и тяхното качествено израстване. Поливайте почвата равномерно, но без преовлажняване, за да предотвратите гниене на корените.

Пащърнакът обикновено се прибира 100-120 дни след сеитбата, но това може да варира в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Най-доброто време за прибиране на реколтата е след първата слана, което насърчава образуването на захари в корените и подобрява вкуса им. Съберете пащърнака внимателно, за да не повредите корените, и го съхранявайте на хладно и тъмно място.