Копривката и нейната цветна красота

16.06.2021
2021-06-16 11:30:00

Снимки: Pixabay.com

Копривката или позната още като Колеус е изключително красиво цвете. Листата му са ефектно обагрени. Може да срещнете невероятно красиви комбинации между бордо, червено, зелено, жълто, бяло и други. На външен вид листата й приличат на тези на копривата, откъдето идва и названието й.

Красивата копривка е лесна за отглеждане. Тя не е претенциозна към условията, при които расте и грижите за нея.

Засяване

Семената се засяват в края на март. За да поникнат по-бързо покрийте съда с найлон или стъкло. След това го пренесете на сумрачно и топло място и следете за това почвата да е непрекъснато влажна. Семената ще поникнат след около 2 седмици след засяването. Когато това се случи, открийте съда и го пренесете на слънчево място, но защитено от преките слънчеви лъчи. Температурата на въздуха трябва да се поддържа около 17-19 градуса.

Когато разсадът оформи първата двойка същински листа, това става около 20-30 ден, трябва да го пикирате. Така ще помогнете на растенията да развият добре кореновата си система, която няма да се повреди по време на пресаждането.

Младите растения, навършили 5-6 седмици, се прехвърлят в самостоятелни кофички, след което се прищипват, за да растат с по-гъсти листа.

КОПРИВКАТА И НЕЙНАТА ЦВЕТНА КРАСОТА

Пресаждане на разсада

Пресаждането на разсада в градината трябва да става когато опасността от измръзване е отминала.

Мястото

Когато избирате къде да засеете копривката, имайте предвид, че тя има нужда от слънце. Затова мястото трябва да е слънчево, но все пак през най-горещите часове е добре да е засенчено. Копривката не понася преките слънчеви лъчи. Мястото, трябва да е защитено от ветрове и течение. Пресадете разсада на избраното място, като разстоянието между него не трябва да е много голямо. След това го полейте.

Копривката се отглежда лесно, особено ако решите да я отглеждате като едногодишно растение. Ако ще отглеждате копривката като многогодишно, трябва да имате предвид, че след 2-3 години цветето ще загуби своята декоративност. Трябва също да имате предвид, че когато настъпи есента трябва да я изкопете, да я пресадите в саксии и да я приберете на топло у дома, а след това през пролетта да я засадите отново в градината.

Отглеждане в градината

За да расте добре в градината копривката трябва да се полива обилно, особено когато периодът е сух и горещ. Когато поливате цветето, използвайте престояла вода. След като полеете разрохкайте почвата около копривката и премахнете плевелите.

За да са пищни и гъсти листата на копривките, трябва 2-3 пъти през сезона да ги подрежете леко. Освен това когато расте в градината копривката трябва да бъде подхранвана регулярно – 1 път на седем дена. Торовете, които трябва да използвате, са с висока съдържание на азот. Благодарение на тях листата й ще се развиват буйно, а цъфтежът ще се забави. Когато започнат да се оформят съцветията ги отрежете, за да не губи растението сили за тях.

КОПРИВКАТА И НЕЙНАТА ЦВЕТНА КРАСОТА

Отглеждане като стайно растение

Когато отглеждате колеуса у дома е много важно да му осигурите регулярно поливане. За поливането използвайте мека, добре престояла вода със стайна температура. През пролетта и лятото поливките са особено важни. Подхранването е 1 път на 7 дена през пролетно-летния период. А през по-хладните месеци торенето е 1 път на месец.

През топлите месеци на пролетта и лятото е добре да напръсквате копривката с пулверизатор. А през зимата, когато е включено отоплението и въздухът изсъхва трябва да помислите за неговото овлажняване. Често градинарите слагат мокър керамзит под саксията и така повишават влажността на въздуха около цветето.

За да не товарите цветето, премахвайте формираните съцветия. Така то няма да губи сили за отглеждането им. Това не се прави само ако отглеждате някои от видовете копривки, които цъфтят красиво.

По време на вегетационния цикъл е добре да прищипвате копривките няколко пъти, за да са по-пищни.

След като завърши периодът на покой изрежете добре копривката. Намалете стъблата до 5-7 см. Опитните цветари препоръчват да вкорените няколко резници, защото напълно е възможно миналогодишното цвете да загуби своята декоративност.

Грижа за копривката през зимата

В градината копривката се отглежда предимно като едногодишно растение. Но ако желаете, може да я пресадите в саксия и да я приберете у дома. В този случай тя се отглежда като саксийно цвете. През есента намалете поливките. Внасяйте тор един път месечно. През зимата температурата в помещението, където се намира копривката трябва да е около 8-15 градуса.

Съществуват различни сортове копривки. В нашия каталог ще откриете голямо разнообразие от видове. Предлагаме както семена, така и разсади.