Корнишони – съвети за отглеждането им

29.09.2021
2021-09-29 18:15:00

Снимки: Pixabay.com

Малките хрупкави краставички са любими на много хора. Те са свежи и ароматни. Освен това са чудесни за мариноване. Почти няма дом, в който да не се приготвя класическата зимнина – кисели краставички.

Разбира се, както при всички плодове и зеленчуци, и корнишоните са най-вкусни, когато са откъснати директно от градината. Затова днес ще обърнем поглед към отглеждането на корнишоните в градината.

Корнишо́нът (от френски: cornichon) е малка краставичка (C. sativus) с дължина до 8 см. В повечето случаи краставичките се обират преди да достигнат пълната си зрялост.

Въпреки това те са богати на полезни вещества, даже в по-голяма степен, отколкото когато достигнат своята зрялост. Много е важно при обирането да няма кухини в сърцевината на плодовете.

Различават се два основни вида корнишони.

Първите са самоопрашващи се сортове, които дават завръзи на женските цветове и нямат нужда от опрашване от насекоми.

Вторият вид са партенокарпените хибриди, които могат да образуват завръзи и без опрашване. Техните плодове нямат семена.

При самоопрашващите се сортове, около 50% от женските цветове остават безплодни. Затова и партенокарпените видове са по-предпочитани.

Ние предлагаме голямо разнообразие от тях. Едни от най-предпочитаните са KS 707 F1, KS 90 F1, KS 80 F1 на доказалата своите качества фирма Китано сийдс.

КОРНИШОНИ – СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ

Условията, при които се отглеждат корнишоните, всъщност по нищо не се различават от тези, които са подходящи за обикновените краставици.

Те обичат топлината, влагата, светлината, растат добре на плодородни почви, но не понасят студени ветрове и течения. Не се нуждаят и от по-специални грижи само от разрохкване на почвата, плевене и регулярно поливане.

Почва

За корнишоните най-подходящи са леки (песъчливо-глинести) и рохкави почви с неутрална киселинност (рН). Препоръчва се да се отглеждат корнишони на същото място след 4 години (1:4 сеитбооборот).

Торене

От торовете най-често се използват органични вещества (хумус или компост), които се внасят в земята през есента. Количеството е 8 килограма на квадратен метър площ.

Препоръчваме ви употребата на специално разработения тор за краставици на полската фирма Планта. Оптималният състав на макроелементите и микроелементите, включени в състава му, гарантира високи вкусови качества и здрави плодове, както и високи добиви.

Засяване

Обикновено корнишоните се засяват по два метода. Първият е директна сеитба на семената в почвата, а втората чрез производство на разсад. При втория начин ще имате реколта една-две седмици по-рано.

Ако изберете да отгледате разсад, ви препоръчваме да използвате нашите специални торфени форми за разсад. С тях при пресаждането няма да се налага да вадите разсада от саксийката, а ще го засеете директно с нея в почвата. Така няма да има опасност да увредите корените.

Пресаждането на младите растения е добре да става, когато се установи трайно топло време, за да ги предпазите от нощните студове.

Ако сте избрали да засеете директно в почвата семената на корнишоните, нормата обикновено е посочена на самите пакетчета. Но по-принцип е около 3 грама на квадратен метър. Разстоянието между дупките трябва да е около 30 см. Във всяка дупка е желателно да поставяте около 3-4 семена.

Корнишоните са много взискателни към редовното поливане. Системното овлажняване ще укрепи кореновата система на растенията, ще подобри метаболитните процеси и ще увеличи тяхната жизнеспособност, което със сигурност ще осигури високи добиви в бъдеще.

По време на масовия цъфтеж и образуването на завръзи е препоръчително корнишоните да се поливат ежедневно, а при много горещо време - сутрин и вечер. Добре е поливането да е или рано сутрин, или късно вечер.

КОРНИШОНИ – СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ

Отглеждане на опорна конструкция

Много стопани предпочитат да отглеждат корнишоните на телове.

Предимствата на тази система са:

  • по-малката възможност за поява на болести
  • плодовете се запазват чисти
  • по-лесно се берат
  • плододават по-дълго

Мустачетата трябва да се насочват нагоре по протежение на теловете. В този случай е добре разстоянието между редовете да е 100-120 см, а в реда 25-30 см.

Болести

Корнишоните най-често боледуват от фузарийно увяхване, бяло гниене, брашнеста мана и кубинска мана. При нас ще намерите биологични и традиционни препарати за борба с тези болести.

При проблеми с отглеждането на корнишоните, свързани с болести или вредители, може да се консултирате с нашите агрономи. Те ще ви дадат професионален съвет. Може да се допитате до тях и какъв сорт корнишони да засеете.