Латинката – непретенциозната лиана

13.05.2021
2021-05-13 11:03:00

Снимки: pixabay.com

В градината освен хоризонталното, трябва да обърнем внимание и на вертикалното озеленяване. То е особено полезно, когато се налага да украсим беседка, ограда, стара постройка или стена. За тази цел изключително подходяща е латинката. Тя е много красива, лесна за отглеждане и ще ви радва с цветовете си от юни до първите есенни студове.

Латинката е пълзящо растение. На фона на тъмнозелените листа, ефектно изпъкват цветовете й в различни багри - червени, жълти, оранжеви и много други. Те достигат диаметър до 5-7 см. В природата съществуват над 90 вида латинки. В нашия сайт ще намерите изключително разнообразие от тях и всички те са зашеметяващо красиви. Предложенията ни може да разгледате – тук.

ЛАТИНКАТА – НЕПРЕТЕНЦИОЗНАТА ЛИАНА

Отглеждане

Това едногодишно растение не обича да „тревожат“ корените му. Затова е добре внимателно да обмислите къде ще я засеете, за да не се налага пресаждането й. Това е и причината да препоръчваме тя да се засее директно на открито в градината. Но ако искате  да разцъфти по-рано, тогава ще трябва да отгледате разсад. Разсадът се засява на постоянно място, когато времето окончаттелно се е затоплило и няма опасност от пролетни студове. Засажда се на разстояние 30 см.

При директната сеитба между семената е добре да има 20-30 см разстояние. Засявайте на дълбочина около 2 см. Семената също трябва да се засяват, когато времето окончателно се е затоплило и опасността от пролетни студове е отминала. Изберете добре мястото и засейте директно на постоянно място, за да не се наложи да я пресаждате.

Тъй като латинката е увивно растение и ще й е нужна опора, много удобно е да я засеете до стени, беседки, огради или пък да й осигурите допълнително опора.

ЛАТИНКАТА – НЕПРЕТЕНЦИОЗНАТА ЛИАНА

Ако почвата е лека и добре подхранена, то грижите за латинката ще са минимални. Растението ще се нуждае само от поливане и плевене. Ако земята е глинеста, то след поливането трябва да я мулчирате, за да избегнете образуването на кора. Направете го максимално внимателно, за да не повредите слабите корени на латинката. Ако латинката е пораснала много, тогава, за да получат кислород корените й, направете единични дупки в почвата с обикновена вилица.

Може да подхраните латинката още при засяването й, но ако не сте го направили, това може да стане и на по-късен етап. Не бива обаче да пропускате торенето, защото цветето ще се развива по-добре ако го подсилите с комплексни торове за цъфтящи цветя. Това е добре да се направи 1-2 пъти по време на вегетацията.

Къде да засеем латинката?

Чудесно място за латинката е да я засеете до оградата. Така тя ще може да расте на воля, а вие ще сте скрити от любопитни погледи. Освен това оградата изглежда невероятно красива, когато е отрупана с множеството ярки цветове на латинката. Растението се засажда близо до оградата на около 20 см. Когато са още малки, насочете младите цветя към оградата, за да се захванат за нея и да растат там.

ЛАТИНКАТА – НЕПРЕТЕНЦИОЗНАТА ЛИАНА

Ако пък искате латинката да разкраси стената на сграда, трябва да опънете въженце, по което тя да се катери.

С латинката може да направите и зониране на градината. Например, да отделите зеленчуковата градина или мястото за отдих. В подобен случай ще трябва да поставите пергола.

Друг добър вариант е да засадите латинката до стволовете на дърветата. Тук тя ще се чувства добре, а вие ще използвате мястото, където обикновено е сянка и не растат други цветя.

Латинката ще украси градината ви и ще внесе в нея цвят и настроение. Ще „оцвети“ оградата, ще се увие около дървото или стената и ще отдели различните зони. Където и да решите да засеете латинката няма да съжалявате. Грижите за нея са минимални, а резултатът определено си струва.