Отглеждане на лавандула в градината: Съвети за засаждане и грижа

07.06.2021
2021-06-07 11:54:00

Снимки: pixabay.com

Със сигурност сте виждали снимки или ако сте имали късмет, сте минавали покрай красивите лавандулови полета. Наситеното лилаво просто грабва погледа и те оставя без думи. А ароматът – той е невероятен.

Лавандулата е обичано растение и има своето място в градините ни. Тя е чудесна не само за оформяне на бордюри и граници, но и за създаване на цветни композиции или за лилав акцент. От друга страна, отглеждането на лавандула не е трудно.  

Засейте сандъчета или саксии лавандула на терасата, балкона или в беседката на двора. Освен че ще ви радва с красотата на цветовете и аромата си, тя ще прогонва и комарите. Това е още едно нейно предимство.

Полезните свойства на лавандуловото масло са известни отдавна и затова растението често се използва в козметиката и медицината.

Какво представлява лавандулата

Ако решите да засадите лавандула във Вашата градина, трябва да знаете, че тя е растение, което не е претенциозно и се отглежда лесно, но все пак има някои специфични особености. 

Лавандулата от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Известни са около 30 вида лавандула. Тя оформя храстче и е вечнозелено растение. Листата ѝ са линейни, а цветовете дребни. Лавандуловото насаждение е трайно към 15-25 години, така че ще му се радвате дълго време.

Подготовка на почвата за засяване

Трябва да подготвите добре почвата, в която ще отглеждате лавандула. На първо място почистете всички растителни остатъци, камъни и боклуци. 

Изкопайте леха на дълбочина поне 40-50 см и изравнете мястото. То трябва да е изключително равно, за да не се образуват падини, в които да се задържа вода.

Много е важно да осигурите добър дренаж, затова, ако се налага, добавете пясък. Добре е също така да наторите преди самото засаждане.

Засяване

Ако ще отглеждате  разсад  за лавандула, трябва да засеете семената през февруари-март. На постоянно място, разсадът се пресажда в края на май или началото на юни.

Ако изберете директната сеитба, най-подходящото време за сеитба на открито е през октомври.

Разстоянието между лавандуловите насаждения едно от друго трябва да е около 40-60 см. Специалистите съветват за най-добър резултат да засадите около 2000 растения на декар.

 

ЛАВАНДУЛАТА – КРАСИВА И АРОМАТНА

Избор на подходящо място

Когато избирате място за лавандулата е добре да знаете, че тя харесва открити и слънчеви места. Много често градинарите засяват ланвандулата от двете страни на пътеките или оформят с нея интересни цветове и фигури в ландшафтния дизайн. Лавандулата намира място и в алпинеумите, за оформяне на бордюри и др. 

Имайте предвид, че лавандулата не понася прекалената влажност, затова на мястото, където засаждате цветето не трябва да има високи подпочвени води или да е много влажно.

Правилен подбор на почвата

Почвата трябва да бъде суха, с много добра въздухо- и водопропускливост. 

Пясъчната, глинеста и суха почва е идеална за отглеждането й, но лавандулата расте доста добре и на дренирана глинеста почва. Препоръчително е 6,5–7,5 рН. Ако почвата е кисела, тогава към нея може да се добави натрошен варовик.

Преди да пристъпите към пресаждането на разсада, трябва да подготвите почвата. Прекопайте я добре и хубаво я разрохкайте, което ще помогне за по-добра циркулация на въздуха.

Светлина

Лавандулата се нуждае от обилна слънчева светлина. Имайте това предвид, когато избирате мястото й. Най-добре е да ѝ осигурите поне 6 часа достъп до слънчевите лъчи.  

Поливане и подхранване

Растенията трябва да се поливат системно и обилно. Ако времето е горещо и сухо, в този случай броят на поливките трябва да се увеличи. Трябва да имате предвид, че е добре всеки път след дъжд или след поливане да разрохквате почвата около растенията и да премахвате плевелите.

Торенето на лавандулата се извършва 2 пъти за вегетационен период. През пролетта в почвата е добре да внесете комплексни минерални торове с повишено съдържание на азот, а през есента фосфорно-калиеви торове.

 

ЛАВАНДУЛАТА – КРАСИВА И АРОМАТНА

Загърляне

Старите растения трябва два пъти през сезона да се загърлят високо,  което се прави през пролетта и есента. 

При тази селскостопанска практика, периферията на лавандуловите туфи се оформя чрез рязане или подрязване. Така храстчетата придобиват равномерна и приятна за окото кръгла и гъста форма.

Тази практика стимулира разклоняването на растението, за да образува повече цъфтящи стъбла. Освен това, растенията се излагат по-добре на светлина, което ги пази от болести. 

Загърлянето повишава добива и качеството на етеричното масло и цветове. Помага и за по-лесното механично събиране на жътвата с комбайни.

Подрязване на лавандулата

Когато прецъфти лавандулата, премахнете от храста всички съцветия. През есента скъсете клонките му, за да го оформите. Не оставяйте лавандулата много висока, защото при по-силен вятър тя ще „наляга“ и ще загуби от своята декоративност и красота.

Когато растението стане на 10 години, то се подмладява. Какво означава това? 

Трябва да скъсите цялата наземна част, изрязвайки я до 50 мм над почвата. Растението се самовъзстановява от спящите пъпки в кореновата шийка. То използва старата коренова система и съответно продуктивния цикъл започва отначало.

Особености на отглеждането

През първата година лавандулата се характеризира с бавен растеж. Затова през този период трябва да плевите усилено и регулярно мястото, за да не задушат плевелите младите храстчета. 

Заедно с това храстите трябва редовно да се подрязват и наторяват.В този период е добре да използвате торове, богати на калий

Не се препоръчва през този период да използвате торове, богати на азот. Той стимулира развитието на листната маса, което се отразява негативно на цъфтенето.

ЛАВАНДУЛАТА – КРАСИВА И АРОМАТНА 

Често срещани болести и вредители

При отглеждане на открито, лавандулата се характеризира с много висока устойчивост на болести и вредители. Трябва обаче все пак да наблюдавате растенията. Ако забележете наличието на светли петна по листата или стъблата – изкоренете болното растение. 

Препоръката за добър дренаж е, за да се предотврати друго често срещано заболяване – наличието на гъбички и гниене на корена. Когато вече болестта е факт – унищожаване на заразените растения. 

От вредителите, лавандулата бива нападана от скакалци, нематоди, акари и цикади. За съвети за борба с тях, може да се консултирате с нашите агрономи. 

Грижа за лавандулата през зимата

Когато отглеждате лавандулата в градината си, ще трябва да помислите и за нейното презимуване. Ако в региона, където отглеждате растението температурите през зимата падат под -25°C градуса, то задължително ще трябва да помислите за защита.

Когато избирате с какво да защитите през зимата лавандулата, не използвайте опадали листа, защото от тях може да се развие загниване. Опитните градинари през есента изрязват храстчетата лавандула и ги покриват със смърчови клонки.

В регионите, където зимите са меки и топли, теснолистната лавандула няма нужда от защита през зимата.  

Методи на размножаване

Най-общо са познати два начина на размножаване - чрез семена и чрез резници.

Семената е добре да се засяват през есента, а ако се налага сеитба през пролетта, специалистите съветват да престоят в хладилник около 40 дена преди сеитбата. 

Размножаването чрез резници става от т.нар. маточно растение. Резниците се засаждат като следите да се покрие леко кореновата шийка.  

Приложения на лавандулата в кулинарията и ароматерапията

Лавандулата се използва предимно за добиване на лавандулово масло, което впоследствие се прилага в медицината, козметичната индустрия и др.  

В ароматерапията, лавандулата помага при кашлица и други дихателни проблеми. Има силно противовъзпалително действие. Лавандулата се добавя и към чайове и запарки, защото действа успокоително, помага за добрия сън. Чаят от лавандула подобрява симптоми на главоболие. 

В кулинарията, добре познат е лавандуловият мед, а изсушени лавандулови цветове се добавя в сладкиши и сиропи за аромат. 

В нашия сайт ще намерите семена в етерично-маслени култури и различни сортове лавандула в билки и подправки, както и подходящи торове и препарати за отглеждането й. Може да се допитате до нашите опитни агрономи, те ще ви дадат полезни съвети и насоки за отглеждането й.