Лилавите моркови – оригинални и полезни

24.06.2022
2022-06-24 13:19:00

Снимки: Pixabay.com

Лилави моркови срещаме вече все по-често в търговската мрежа и на пазара за пресни зеленчуци. Но всъщност макар и да изглеждат екзотично, оказва се, че всички моркови, които били отглеждани преди 17 век всъщност били лилави.ЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИ

Да, точно така. Това бил традиционният цвят на морковите. Оранжевият морков бил култивиран от холандски производители в края на 16 век. Рядко се срещали бели или жълти моркови.

Освен оригинален на цвят лилавият морков е и много полезен. Той дължи своя прекрасен лилав цвят на веществото антоцианин. Това е антиоксидант, на който боровинките дължат лилавия си цвят и полезните си свойства.

Разбира се, освен това лилавите моркови са богати и на бета каротин и витамин А. Изследванията показват, че тези сини и лилави пигменти могат да подобрят паметта и зрението, предпазват от сърдечни удари, действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото. Освен това укрепват имунната система.

Разликата във вкусовите качества между оранжевите и лилавите моркови не са много съществени, но все пак ги има. Лилавите моркови са по-сочни, по-сладки на вкус, имат леко пикантен привкус и силен аромат.

Оригиналният цвят на лилавите моркови ги прави подходящи за декорация на ястията. Бъдете внимателни - сокът от лилави моркови боядисва много силно и трудно се премахват петната от него.

Отглеждане

Ако сте решили да отгледате цветните моркови в градината си при нас ще намерите семена за всякакви видове зеленчуци, включително и за лилави моркови. Ето някои от най-популярните сортове.

Purple sun

ЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИ

Ранен, високодобивен, устойчив на болести хибрид. Може да се отглежда и за есенна реколта или за съхранение, като в този случай семената трябва да се засяват от 20 май до 10 юни.

Морковите са дълги 25-30 см, сладки и ароматни. Лилави отвътре и отвън. Този сорт не губи цвета си дори след термична обработка. Консумира се пресен, подходящ е за салати и сокове.

Cosmic purple

ЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИ

Интересен сорт, който се отличава от стандартните моркови по своя тъмнолилав цвят. Вкусът на тези моркови е сладък и едновременно с това едва уловимо пикантен. Вегетация -70 дена. Дължина на кореноплода -12-18 см.

Оригинален микс от разноцветни моркови

ЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИПредлагаме този микс за всички любители на морковите, за да се насладите на вкусовите на различните видове – бели, жълти, лилави, червени и оранжеви.

Гладките корени с цилиндрична или конусовидна форма, са идеални за обогатяване на цвета и вкуса на ястията. Сеитбата на семена от април до юни, на открито в редове 30-40 см, дълбочина на сеитба 1-2 см. Харесва пропусклива почва, добре подхранена.

Какво трябва да знаете за отглеждането на лилави моркови?

Като цяло няма съществена разлика при отглеждането на оранжевите и лилавите моркови. Лилавите са по-дребни, те са по-устойчиви на болести и вредители и кълняемостта им е изключително висока.

МястоЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИ

Морковите трябва да се отглеждат на добре осветено място. Ако ги засадите на сянка те няма да виреят добре. Важно е да засеете морковите на терен, който да се огрява през целия ден от слънчевите лъчи.

Много е важно почвата на морковите да е рохкава. Нейното уплътняване е причина за изкривяване на кореноплодите. Важно е също и плевенето. Плевелите са пагубни за морковите, затова трябва да ги премахвате веднага, щом се появят. 

Разстоянието при морковите също е много важно. Ако са засадени прекалено нагъсто те няма да могат да се развият правилно. Затова е важно да направите разреждане.

Разстоянието между два съседни моркова трябва да е около 3 см. Когато се появи и вторият същински лист, процедурата се повтаря като разстоянието между два съседни моркова се увеличава два пъти.

Подхранване

Като при всяка култура и за морковите е важно те да се подхранват редовно. Достатъчно това да става два пъти в периода на вегетация. Първото торене направете 3-4 седмици след като поникне разсадът, а второто след няколко месеца.

Поливането е важно!

Добрата влажност ще ви гарантира хрупкави, сочни и сладки моркови. Поливането е важно през целия период на развитие и всички фази. Дълбочината на влажността трябва да съответства на големината на морковите. Лехата със зрелите моркови трябва да се полива така, че влажността да достигне до дълбочина 30 см.

ЛИЛАВИТЕ МОРКОВИ – ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЕЗНИ

В кулинарията

Няма съществена разлика между двата вида моркови при използването им в кухнята. Можете да употребявате лилавите моркови във всички рецепти, където и оранжевите.

С тях може да приготвяте сок, ястия, супи, да ги консервирате и др. Нестандартният им и наситен лилав цвят ги прави подходящи за декорация на ястията, а защо не и на самата трапеза.