Лилиум в саксия – защо не?

02.12.2019
2019-12-02 09:53:00

Обичате лилиуми, но нямате градина, а да отглеждате подобно крехко и нежно цвете у дома в саксия ви се струва доста сложна за изпълнение задача.

Всъщност, отглеждането на лилиум в саксия не толкова сложно и ако ви се иска да опитате, ние ще ви покажем как да се справите така, че следващата година да се радвате на красивите цветове на любимото си цвете у дома.

Как да отгледаме лилиум в саксия?

Изберете си сорт

Първото, което трябва да сторите е да изберете сорт, който искате да отглеждате и да си закупите луковици. Ако не сте напълно сигурни какъв вид лилиум ще е най-подходящ за отглеждане в дома ви, можете да се допитате до приятели, които вече отглеждат „крем” в саксия или да се обърнете към нашите специалисти за съвет. Морето от лилиуми, които предлагаме може да разгледате тук. 

Полезно! По принцип всеки сорт лилиум може да бъде отгледан в саксия, но цветарите с голям опит предпочитат азиатските или хибридните сортове, тъй като височината им не надвишава 30 - 40 см.

Подберете правилният размер саксия

За да отглеждате лилиуми у дома можете да използвате както керамична, така и пластмасова саксия или контейнер. Саксията трябва да е достатъчно дълбока и широка, за да може растението да се развива правилно, без нищо да го притеснява.

Добре е саксията, която ще изберете да е малко по-голяма и да не е изработена от съвсем лека пластмаса, тъй като когато цветето израсне и стане високо, саксията може да се наклони от тежестта му и да падне.

Подгответе се за засаждане на цветето

На дъното на саксията поставете дренаж. Той може да е от малки речни или морски камъчета, пясък или парчета тухла. След като поставите дренажа напълнете саксията (на около 7 см. под ръба) с плодородна, градинска почва, богата на хумус, примесена с малко пясък. Можете да използвате и готова смес или компост в съотношение 1:1 (тор и почва).

Преди да пристъпите към засаждането на луковиците трябва да третирате почвата с разтвор от калиев перманганат или с вряла вода за дезинфекция.

Щом почвата е готова, идва ред на подготовката на луковиците на лилиума. Грудките първо се потапят в калиев перманганат за около 1 - 2 часа, след което се потапят в разтвор, който стимулира растежа за около 10 - 12 часа. 

Забележка! Потапянето в калиев перманганат и в стимулант на растежа не е задължителна стъпка и вие можете да я пропуснете, ако това е желанието ви! Лилиумът ви пак ще покълне, просто ще му трябва повече време.

Най-доброто време за засаждане на лилиум е началото на пролетта (март - април) или през есента (октомври - ноември).

Засаждане

Дълбочината, на която се засаждат луковиците зависи от сорта лилиум. Например сортове „джуджета” като Lilium candidum (Бяло джудже) се засаждат на около 5 см. дълбочина, докато за по-големите азиатски хибриди като Stragazer препоръчителната дълбочина е 15 см.

Луковиците на цветето се садят, покриват се отгоре с пръст и се поливат. (Добре е поливането в началото да става на всеки 3 дни).

Нещо много важно! След като засадите луковиците трябва да поставите саксията на хладно място (препоръчителната температура е между 10 - 15 градуса по Целзий).

 

Отглеждане

Щом луковиците покълнат трябва да поставите саксията на място с достатъчно слънчева светлина, тъй като лилиумите обичат пряката слънчева светлина. За да забързате растежа, можете да пръскате 1 - 2 пъти седмично със стимулант за растеж. Стимулантът помага не само за растежа на листата, но и за цветовете.

Веднъж седмично е полезно да подхранвате лилиума и с течен комплексен тор за цъфтящи растения. След като стъблата достигнат височина от 10 см. трябва да добавите още малко пръст в саксията.

Грижа за лилиума

Веднъж „захванало се”, цветето не изисква кой знае какви грижи. Просто трябва да го поливате редовно, но без да прекалявате и да разрохвате пръста в саксията.

Добре и от време на време да изваждате саксията в градината или на верандата, за да може лилиумът да „подиша” малко свеж въздух. Само не забравяйте, че това трябва да става постепенно, като първия ден е добре цветето да е навън само няколко минути (до половин час максимум). След това можете да увеличавате времето, през което ще го оставяте навън.

До образуването на цветни пъпки е препоръчително да пръскате листата на лилиума с вода със стайна температура. Само внимавайте, когато го правите цветето да не е изложено на пряка слънчева светлина, тъй като може вместо да му помогнете да му навредите и листата му да прегорят.

Цъфтеж

Ако сте се справили до тук, ще можете да се наслаждавате на красивите цветове на лилиума от началото на юни до края на август. Само не забравяйте, че за да цъфти, това цвете се нуждае от достатъчно светлина и редовно поливане.

Подготовка за зимата

След като цветето престане да цъфти, трябва да намалите поливането до 1 път седмично. Щом паднат и последните цветове, не бързайте да изрязвате стъблата и листата, а изчакайте сами да пожълтеят. Това е много важно, тъй като след като цъфтежа приключи, всички хранителни вещества натрупани в стеблата и листата на лилиума преминават в луковицата.

Ако отрежете стъблата веднага след цъфтежа, луковицата ще изгуби ценни хранителни вещества и следващата година цветето може да не ви зарадва с толкова много цвят.

Затова изчакайте листата и стеблата да пожълтеят и сами да изсъхнат и едва тогава ги отстранете. Щом всички надземни части на лилиума изсъхнат, изчакайте още две седмици и извадете луковиците.

Съхранение на луковиците през зимата

Луковиците се вадят от саксията, тъй като почвата, от която се е хранило растението вече няма никакви полезни хранителни вещества и с нищо няма да му е полезна през следващия сезон.

Най-добрият начин за съхранение на луковиците е като ги извадите и измиете с топла вода. След това трябва да ги потопите в разтвор от калиев перманганат за около 30 минути.

Щом мине това време извадете луковиците и ги оставете да се изсушат на чист въздух за около 2 - 3 часа. През това време си направете смес от леко навлажнен торф, мъх и дървени стърготини, поставете малко от сместа в няколко найлонови плика и във всеки плик поставете по една - две луковици.

Пликовете с луковиците можете да съхранявате до следващата пролет в мазето при температура от около 5 градуса по Целзий.

Основни грешки, които могат да навредят на растежа на лилиума

Лош или липсващ дренаж

За да може да расте и цъфти, лилиумът се нуждае от редовно поливане. Въпреки, че растението обича водата, то не обича прекалено напоената почва. Ако в саксията няма добър дренаж или ако такъв изобщо липсва, не само че няма да се радвате на хубавите му цветове, но и е напълно възможно да загине.

Недостатъчно подхранване

Лилиумите се нуждаят както от подходящата почване смес, така и от редовно наторяване. Ако не са добре подхранени, това може да попречи на правилното им развитие, да ги отслаби и да ги направи податливи на вируси и заболявания.

Болести, от които най-често страдат лилиумите

Най-честите болести, от които страдат тези красиви цветя са: базално гниене, ботритис, гниене на стъблото и листата. Почти всички заболявания възникват като пряк резултат от условията на околната среда (заразена почва, вода или болни луковици).

Базално гниене

Базалното гниене може да бъде унищожително за лилиума, тъй като атакува както листата, цветовете и стъблата, така и луковицата на растението. Появи ли се това заболяване, спасение почти няма.

Ботритис

Това заболяване се причинява от два вида гъбички. Донякъде добрата новина е, че Ботритис атакува листата, цветовете и стъблата, но не и луковиците на растението. Заболяването се третира с растителни препарати.

Кореновото гниене

Това заболяване не се причинява от вируси или гъбички, а се появява в резултат на лошия дренаж, вследствие на което луковицата на лилиума загива. Кореновото гниене може да бъде предотвратено, ако се спазват правилата за отглеждане на растението.

Да отгледате лилиум в саксия не е трудно и ако следвате насоките, които ви дадохме ще се радвате на прекрасните цветове на любимото си цвете дълги години.

За да завършим с усмивка..

8 любопитни факта за лилиума, които може би не знаете

  • Лилиумите принадлежат към семейство Liliaceae и символизират красотата, елегантността, прераждането, късмета, новото начало, чистотата на душата, енергията и плодородието.
  • Те са едни от най-разпространените цветя в света. На цветовете им се радват еднакво както в САЩ, Канада, Австралия и всички европейски страни, така и в Индия, Япония, Китай, Перу, Аржентина и т. н., т. н.
  • Въпреки, че лилиумите се отглеждат най-вече заради красивите им цветове, определени видове като Lilium brownie, Lilium pumilum и Lilium dauricum се отглеждат и заради ядливите им луковици. В страни като Китай, Корея и Япония луковиците на лилиумите са изключителен деликатес. В Китай приготвят празнично ястие с луковици от лилиуми за новогодишната трапеза. Ястието се нарича „Джай” (Наслада за Буда) и според китайците това ястие носи късмет.

 

  • Различните видове лилиуми имат определено значение. Например, белите лилиуми символизират чистотата и простотата, тигровите символизират богатството и властта, червените - страстта, жълтите и златистите - доброто здраве и изцелението, а розовите символизират насърчението и амбицията.
  • В различните култури това цвете се свързва с различни вярвания. Китайците например вярват, че тези цветя носят голям късмет, в древната асирийска култура лилиумите са се считали за божествени цветя, древните гърци са асоциирали цветето с майчинството, а християните вярват, че това цвете символизира целомъдрието и невинността.
  • В китайската култура лилиумът символизира и изцелението. Китайците подаряват тези цветя, когато техен близък е преживял любовна мъка, когато е болен или когато е нещастен. Подарявайки лилиум те смятат, че то ще помогне на близките им да се излекуват от мъката, болката, тревожността и депресията.
  • Заблуда е, че всички лилиуми имат сладък аромат. Всъщност, единствено белия и тигровия лилиум имат аромат, останалите сортове не миришат.
  • Колкото и красиво да е това цвете, то е смъртоносно за котките.