Микро растенията – полезни и вкусни

05.08.2020
2020-08-05 09:49:00

Снимка: Pixabay.com

Микро растенията (Microgreens) стават все по-популярни. Причината е, че те са изключително полезни за здравето ни, вкусни са и се отглеждат лесно в домашни условия.

Какво представляват микро растенията?

Първо неко уточним, че това не са кълнове. Микро растенията и кълновете се различават по етапа от развитието, в който се консумират. Освен това, за да отгледате кълнове нямате нужда от почва и слънчева светлина, които са необходими за микро растенията.

Микро растенията са поникнали семена на добре познатите ни зеленчуци (броколи, грах, цвекло и др.), които се развиват до фаза котиледони или първи същински лист. Консумират се на ранен етап на развитие, когато се развие първата двойка същински листа.

Защо са полезни?

Те са изключително полезни за здравето, защото съдържат всички витамини и хранителни вещества, които са необходими за изхранването на възрастното растение, но събрани само в 2 листенца. Витаминна бомба!

Микро растенията са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и хлорофил. Имат висока хранителна стойност и:

  • подобряват здравето,
  • подпомагат храносмилането,
  • метаболизма
  • активират дейността на цялото тяло.
  • Твърди се, че консумирането на микро растения има благоприятен ефект върху здравето и предпазва от дегенеративни заболявания на стареенето.

Полезни и вкусни!

Обикновено битува схващането, че полезните храни не са вкусни. Това определено не важи за микро растенията. На вкус те са като възрастните растения, но са по-свежи и леки. Добавени към салати, ястия, фрешове те внасят много свежест и специфичен привкус.

Как да отгледаме микро растения?

Микро растенията се отглеждат много лесно в домашни условия. Дори съвсем начинаещите градинари биха се справили. Те са и чудесен вариант за хората, които нямат градина, но искат да отглеждат сами храната си и да имат свежи продукти.

Семената може да се засяват през цялата година в саксии или кутии. Изискват светлина, топлина, рохкава и плодородна почва.

Може да оформите мини градинка на перваза на прозореца или на друго избрано от вас място у дома, на терасата или балкона. Ще засеете различни микро растения и ще имате голямо разнообразие от полезна и свежа храна.

Микро растенията се развиват, използвайки само хранителните запаси от семката и нямат нужда от допълнително подхранване. Рядко боледуват, заради краткия си период на развитие, и поради това не се третират с препарати за растителна защита. Това ги прави изключително чиста храна.

Как да ги консумираме?

Микро растенията се консумират пресни. Те са чудесна добавка към сандвичи, салати, ястия, сокове и други. Ще внесат много свежест и вкус на храните, към които ги добавите.

Микро растения в нашия каталог

За привържениците на здравословното хранене в нашия каталог сме включили няколко вида микро растения:

Микро растения – сминдух - Листата на сминдуха са особено богати на калий, селен, фосфор, магнезий, желязо, калций, витамин С, В1, В2, РР, фолиева киселина. Сминдухът е чудесен помощник за намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар. Листата имат приятен, леко пикантен вкус. Отглеждат се за 9-12 дни.

Микро растения - сладък босилек - Листата на босилека са богати на витамин Е, предпазват клетъчните мембрани от вредното въздействие на свободните радикали, имат приятен и леко орехов вкус. Отглеждат се за 12-15 дни.

Микро растения - праз лук - Микро растенията от праз имат приятен вкус. Богати са на витамин С, калций, желязо, натрий, фосфор, сяра и калий. Отглеждат се за 12-14 дни.

Микро растения – броколи - Листата на броколите са богати на коензим Q10, богат на феноли с антиоксидантни свойства. Отглеждат се за 9-12 дни.

Микро растения - червено цвекло - Листата от цвекло могат да се използват пресни и сушени, да се ядат самостоятелно, да се смесват в салати, да се използват при производството на зелени смутита. Отглеждат се за 12-16 дни.

Микро растения – грах - Микро растенията от грах са богати на протеини, минерали, магнезий, фосфор, калий, йод и витамин А. Може да ги добавяте към салати. Отглеждат се за 9-12 дни.

Малките листенца на микро растенията носят много ползи за организма ни. Освен това ще внесат вкус и настроение на трапезата ни. И ако сте решили, че е време за ваша мини градинка с полезните микро растения може да направите поръчка през нашия сайт.