Монилиоза по овошките – как да се справим?

02.06.2022
2022-06-02 13:28:00

Снимки: Pixabay.com 

Качеството и обема на бъдещата реколта от плодове пряко зависи от здравето на дърветата. Много е важно да успеем да ги защитим навреме още преди да са се появили болестите и вредителите. Точно това е целта на пролетното пръскане, затова не трябва да го пропускате. Ще обърнем внимание на едно от най-опасните заболявания – монилиозата (монилиално изгаряне). Много често нашите клиенти споделят, че вишната, черешата, прасковата, кайсията, бадема, както и декоративната японска вишна често страдат от изсъхване на филизите. Крушите и ябълките също са засегнати.

Причината

Това се дължи на заболяването монилиоза позната още като монилиално изгаряне и сиво гниене. Причинителят е гъба от вида Monilia. В условията на влажните и меки зими, на които сме свидетели през последните години патогените не просто оцеляват, а се развиват и разпространяват отлично. Болестта е много опасна и ако не вземете профилактични мерки или не лекувате вече заразено дърво то може да загине. Нека се запознаем по-отблизо с болестта – какво я причинява, в какви условия се развива, как да се предпазим и как да се борим с нея.

МОНИЛИОЗА ПО ОВОШКИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Условия за поява

Сивото гниене се развива много добре при следните условия: през пролетта, когато времето е дъждовно и хладно в продължение на няколко седмици. Мъглата и росата поддържат повишената влажност. Такова време е особено опасно през периода на цъфтеж.

Първи признаци

След началото на цъфтежа цветовете започват да съхнат, след това изсъхват листата и накрая и филизите. Симптомите на монилиалното изгаряне са подобни на измръзването или изгарянето и много градинари се заблуждават. По ствола се появяват цепнатини, те стават причина и последващото изсъхване на младите издънки.

МОНИЛИОЗА ПО ОВОШКИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Какво следва?

Върху засегнатите листа се появяват малки сиви възглавнички. В тях се намира източникът на заразата – спорите. Те се разпространяват във въздуха чрез вятъра. Така достигат и до плодовете и влизат в тях през повредена кора.

Втори етап на инфекцията

Вторичният източник на разпространение на монилиозата е в паднали, изсъхнали или изгнили плодове. Върху тях също се появяват сиви възглавнички със спори. Разпространявайки се в градината те стават причина за поява на болестта и през следващата година.

МОНИЛИОЗА ПО ОВОШКИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Как да се борим с монилиозата?

Източникът на инфекция е в засегнатите леторасти, листа, плодове, така че алгоритъмът на градинаря е следният:

  1. Когато мине седмица, седмица и половина след цъфтежа, засегнатите участъци от леторастите трябва да се отстранят, като се изрежат заедно с поне две живи пъпки.
  2. Падналите изсъхнали и изгнили плодове трябва задължително да се премахват от дървото, а също и да не се оставят на земята под него. Те задължително трябва да се изнесат извън градината, защото пренасят зарази и служат за място за презимуване на вредителите.
  3. Пръскането с медсъдържащи препарати в началото на пролетта преди разтварянето на пъпките унищожава много от оцелелите и  презимували патогени.
  4. Редовната резитба на дърветата ги защитава от болести, защото една от причините за появата на гниене са гъстите леторасти и лошата вентилация.

МОНИЛИОЗА ПО ОВОШКИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Какви препарати да използваме срещу монилиоза?

Ние препоръчваме на нашите клиенти да се доверят на биопродуктите на испанската фирма Биона. Много добър ефект срещу монилиозата имат Биона Екуизил, Биона Мимоза и Биона БР Пауър.

Биона Екуизил - е продукт предназначен за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Действа върху болести като мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене. Увеличава удебеляването на клетъчните стени и този факт дава по-голяма устойчивост на културата срещу атаката на гъбичния патоген. Като лечебен продукт, той действа като изсушаващ продукт поради високото съдържание на силициева киселина. Така предотватява спорообразуването и растежа на мицела.

МОНИЛИОЗА ПО ОВОШКИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Биона Мимоза - е създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето. Уплътнява клетъчните стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените. Препоръчваме ви употребата на Биона Мимоза през периодите на вегетативен растеж на културите, при наличието на подходящи условия за развитието на гъбни заболявания.

Биона БР Пауър - органичен биостимулатор, който насърчава растежа и покълването на растенията. Действа срещу съдови гъбички, като парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция. Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк.

Много е важно в началото на пролетта да се погрижите за овошките, за да се радвате на богата и вкусна реколта. Ако всяка година спазвате препоръките, посочени в статията ни, ще предпазите овошките си от болести и вредители и ще се наслаждавате на вкусни и полезни плодове.