Морковът – богатство в градината

05.10.2021
2021-10-05 18:17:00

Снимки: Pixabay.com

Морковите са изключително полезни за здравето. Освен познатото на всички ни тяхно свойство да помагат на зрението те могат да донесат още куп ползи за здравето ни.

Ето някои от тях:

  • Подпомагат сърцето
  • Предпазват от инсулт
  • Регулират кръвната захар
  • Високото съдържание на целулоза стимулира храносмилането

Ако решите да отгледате в градината си моркови – не се колебайте! В нашия каталог предлагаме изключително разнообразие от различни семена на моркови. Освен традиционните сортове имаме и видове, които са много оригинални и ще предизвикат вниманието ви. Ето някои от тях.

Видове моркови

Морков виолетов

Интересен сорт, който се отличава от стандартните моркови по своя тъмнолилав, пурпурен цвят. Вкусът на тези моркови е сладък и едновременно с това едва уловимо пикантен.

Морков червен

Той е с различен от стандартните моркови цвят - интензивно червен. Сортът е богат на витамини, минерали и голямо количество от антиоксиданта ликопен.

Моркови бейби кръгли

Много ранен сорт. Може да се сее на открито или в оранжерии. Ражда къси, кръгли моркови с оранжев цвят. Препоръчва се специално за директна консумация пресен или под формата на сок, като нискокалоричен зеленчук, богат на каротин. Подходящ е и за съхранение, консервиране и замразяване.

Една от трудностите, които срещат градинарите, е как да отгледат равни и прави кореноплоди. Ето някои от нещата, които трябва да спазвате.

МОРКОВЪТ – БОГАТСТВО В ГРАДИНАТА

Избор на място

Морковите трябва да се отглеждат на добре осветено място. Ако ги засадите на сянка ще се понижи качеството и количеството на получената реколта. Затова е важно да намерите в градината си такъв терен, който да се огрява през целия ден от слънчевите лъчи. 

Важен е и сеитбооборота. Добри предшественици за морковите са - домати, краставици, лук, чесън, картофи, зеле. Не бива да засаждате моркови на място, където преди това сте отглеждали - магданоз, пащърнак, целина.

Кога да засеем морковите?

Опитните градинари знаят, че за всяка култура е важно да спазите сроковете на засяване. От това пряко зависи реколтата. Всеки сорт узрява за различно време. Добре е да съблюдавате тези срокове и да планирате времето, когато Вашите моркови ще бъдат готови.

За да получите ранна реколта, засейте през пролетта раннозреещи сортове. За да имате успех обаче горният слой на почвата трябва да се загрее добре. Ако се появят изненадващи застудявания, те може да навредят на доброто качество на морковите.

Ако искате да отгледате моркови, които да съхранявате през зимата, трябва да подходите различно. За целта изберете сортове с дълъг период на зреене. Засейте ги, когато вече окончателно се е установило топло време и температурите са в порядъка на 15-18 градуса.

МОРКОВЪТ – БОГАТСТВО В ГРАДИНАТА

Грижи за морковите

За да отгледате вкусни и прави моркови трябва редовно да обработвате почвата. Първото плевене може да се наложи да се направи още преди да са поникнали семената. Плевелите са пагубни за морковите, затова трябва да ги премахвате още, когато се появят.

Почвата на морковите винаги трябва да бъде рохкава. Уплътняването на почвата и образуването на коричка провокират изкривяването на кореноплодите. Те могат да растат големи, но външният им вид няма да е добър. Затова редовното разрохквайте почвата в лехите с моркови.

За да израстнат морковите ви едри трябва да съблюдавате гъстотата на насажденията. Първото разреждане трябва да се направи още когато на растенията се появат първите същински листа.

МОРКОВЪТ – БОГАТСТВО В ГРАДИНАТА

Разстоянието между два съседни моркова трябва да е около 3 см. Ако семената не са били засети на гъсто може и да няма нужда от това първо разреждане. Когато се появи и вторият същински лист, процедурата се повтаря като разстоянието между два съседни моркова се увеличава два пъти.

Подхранване и поливане

През периода на вегетация е достатъчно да подхраните морковите два пъти. Първото торене направете 3-4 седмици след като поникне разсадът, а второто след няколко месеца.

Поливането – важно за добрата реколта

Добрата влажност ще ви гарантира хрупкави, сочни и сладки моркови. Поливането е важно през целия период на развитие и всички фази. Дълбочината на влажността трябва да съответства на големината на морковите. Лехата със зрелите моркови трябва да се полива така, че влажността да достигне до дълбочина 30 см.

Следвайки тези няколко съвета вие ще успеете да отгледате вкусни, хрупкави, сочни и не на последно място красиви моркови. Ако срещнете затруднения в отглеждането, винаги може да потърсите за съвет нашите агрономи. Те са на Ваше разположение и ще ви дадат навременен и професионален съвет.