Напръстникът – ярко украшение за градината

27.01.2023
2023-01-27 10:38:00

Снимки: Pixabay.com

Дигиталисът (Напръстникът) е едно от най-популярните градински цветя, отглеждани от векове в цветните градини в много страни по света. От древни времена това растение е обвито в митове и мистериозни легенди. В Уелс и Ирландия някога се е смятало, че съцветията са били използвани от малки елфи, носейки ги като шапки и рокли. Древните магьосници приписвали на напръстника специална сила, както и способността да създава проблеми на корабите. В днешно време те са символ на вечната младост.

И лекарство, и отрова

В народната медицина в някои страни тинктурата от напръстник се счита за ефективно средство за лечение на воднянка. Английският лекар У. Уидъринг през 18 век успява официално да потвърди това, като приготвя истинско лекарство от растението. Съвременната медицина знае точните пропорции на екстракта от напръстник и безопасните му дозировки за терапевтична употреба. Днес дигиталисът се използва широко за лечение на сърдечни заболявания.

Напръстникът – ярко украшение за градината

Но в никакъв случай не бива да се самолекувате с него. Сам по себе си напръстникът в чистата си форма е много отровен. Клетките му съдържат изобилие от гликозиди - съединения, които влияят неблагоприятно на сърцето, бъбреците и нервната система на човека.

Разновидности

Говорейки за напръстник, в повечето случаи се има предвид двугодишно растение. През последните години обаче многогодишните сортове от тази култура също са широко разпространени в градините. Най-разпространеният и познат на повечето градинари е лилавият напръстник. Но разнообразието от багри е наистина впечатляващо. Дигиталисът може да цъфти с червени, бели, розови, кремави, жълти цветове. В нашият каталог ще намерите невероятно разнообразие от сортове дигиталис.

Напръстникът – ярко украшение за градината

Напръстникът Purple foxglove foxy е много оригинален със стъбла от 60 см, върху които греят пурпурни съцветия. Още по-висок (до 120 см) e  Camelot Cream –  с меки кремаво-бели камбанки, всяка от които отвътре е напръскана с петънца в бордо.

Как правилно да отглеждаме напръстник?

Дигиталисът е чудесно решение за почти всяко място в градината. Толкова е непретенциозен, че ще расте дори на най-бедната почва, както на слънце, така и на сянка. Идеални за него са местата с частична сянка, с кисела, плодородна и влажна почва. През пролетта, преди цъфтежа, издънките трябва да се наторят.

Напръстникът – ярко украшение за градината

Дигиталисът цъфти дълго време - цял месец или дори повече. Цъфтежът започва през юни. За да се радвате на красиви и ярки цветове трябва да отрязвате навреме вече прецъфтелите. Дигиталисът е изключително непретенциозен и ще ви радва с цветовете с минимални грижи. Високите - от 60 см до 2 м - съцветия перфектно допълват стандартните цветни лехи и се комбинират чудесно с другите цветя.

Дигиталисът се размножава чрез семена. Те се засяват в кутии в края на пролетта - началото на лятото, като внимателно се следи всички семена да са на светлина. Без слънце те няма да покълнат. Когато разсадът стане висок той се пикира и се закалява като се изнася постепенно навън. През пролетта младите растения вече са устойчиви и могат да бъдат пресадени на постоянно място като оставите между тях 10-15 см разстояние.

Напръстникът – ярко украшение за градината

Подхранване

За да цъфти обилно дигиталисът има нужда от допълнително подхранване. Препоръчваме Ви специалния тор на Планта за цъфтящи. Стимулира обилния и дълготраен цъфтеж на растенията. Продуктът е достатъчен за 250л разтвор. Подходящ е и органичният тор за цъфтящи на Секлос. Балансираният тор е подходящ за всички цъфтящи цветя и храсти. Високото съдържание на калий гарантира, че цветовете издържат дълго време и са с ярки багри.

Напръстникът – ярко украшение за градината

Напръстникът като украшение на градината и елемент от красиви букети

Дигиталисът успешно расте във всяко кътче на градината, но най-добре се чувства под високи дървета. Именно под техните корони се чувства добре и изглежда разкошно.,,

Напръстникът чудесно се вписва в букети. Най-често се комбинира с диви горски и полски цветя.  Дългите ярки стрели придават на букетите тържественост и пищност.