Нарцисът – нежно и красиво цвете

15.06.2021
2021-06-15 08:56:00

Снимки: Pixabay.com

Нежният и прекрасен нарцис е обичано цвете и присъства почти във всяка градина. Той е едно от първите пролетни цветя и красотата му е символ на топлото и слънчево време. С жълтия си цвят той наистина огрява градината подобно на слънце. Родът Нарциси обединява около 60 вида.

Митът за Нарцис

Името на това цвете идва от интересен древногръцки мит, който разказва за красив, но надменен и безсърдечен младеж на име Нарцис. В него се влюбила нимфата Ехо, но той не отвърнал на любовта й.

Отчаяна тя се обърнала за помощ към боговете. Афродита - богинята на любовта, наказала Нарцис да се влюби в собственото си отражение в реката. Нарцис буквално се топял от мъка и любов по отражението си, което не му отвръщало с взаимност.

Накрая той умрял. На мястото, където загинал цъфнали прекрасните цветя, наречени на неговото име. А думата „нарцис“ станала символ на самовлюбеност. Дори в психологията има термин нарцисизъм, който означава изключителна самовлюбеност.

Цветето нарцис е изключително нежно и красиво и наистина ще ви накара да се влюбите в него. То се отглежда лесно, а носи толкова много красота и настроение.

Място

Много внимателно трябва да изберете мястото в градината, където ще отглеждате нарцисите. То трябва да е слънчево, а почвата да е добре дренирана, водо- и въздухопропусклива. Най-добре нарцисът се развива на неутрална глинеста почва.

Ако се съобразявате със сеитбооборота – лоши предшественици са:

  • лилии
  • лалета и други луковични
  • астри
  • хризантеми 
  • флокс

От друга страна местата, където сте отглеждали бобови култури, божури, зърнени храни и краставици са идеални за засаждане на нарциси.

НАРЦИСЪТ – НЕЖНО И КРАСИВО ЦВЕТЕ

Засаждане на нарцисите през пролетта

Засаждането на луковиците на нарцисите на открито трябва да става, когато температурите трайно са се повишили и няма опасност от измръзване.

Засадете луковиците на дълбочина равна на 3 пъти диаметъра им. Запълнете дупката до половината. След това полейте и запълнете дупката догоре. После леко трамбовайте мястото.

Разстоянието между растенията зависи от това какви са бъдещите ви планове. Ако след една година нарцисите ще се разсаждат, тогава ги засадете на разстояние 7-10 см. Ако обаче смятате да оставите нарцисите да растат на това място 5 години, то тогава трябва да ги засадите на разстояние 15-20 см.

Засаждане на нарцисите през есента

То трябва да става края на август или началото на септември. Всъщност специалистите препоръчват точно този период за засаждане на нарцисите като най-подходящ, а пролетната сеитба да е само в краен случай. Иначе начинът на засаждане е същият както и през пролетта, който описахме по-горе.

Както споменахме нарцисите могат да растат на едно и също място 4-5 години. Но ако те силно са се разраснали ще трябва да ги разсадите. Това се прави след прецъфтяване.

Подхранване

В началото на пролетта нарцисите започват да растат и точно това е времето за първото подхранване. То се прави с минерални торове.

Втори път цветето се подхранва по време на бутонизацията или последните дни на май месец, отново с минерални торове. За да цъфтят нарцисите пищно и дълго трябва да ги подхраните още веднъж известно време след второто подхранване.

Когато нарцисите прецъфтят се подхранват с тор, богат на калий и фосфор.

НАРЦИСЪТ – НЕЖНО И КРАСИВО ЦВЕТЕ

Поливане

Нарцисът е влаголюбиво растение затова е добре да го поливате регулярно и обилно. След поливката трябва да оплевите и да разрохкате почвата около цветята.

Грижи след цъфтежа

Когато нарцисите прецъфтят трябва да ги поливате и разрохквате почвата около тях още 15-20 дена. Премахвайте прецъфтелите цветове. Опитните градинари препоръчват да засеете в градината различни сортове нарциси, които да ви радват с красотата си.

НАРЦИСЪТ – НЕЖНО И КРАСИВО ЦВЕТЕ

Съхранение през зимата

След прецъфтяването на нарцисите, изчакайте да пожълтеят и увяхнат всички листа и едва тогава пристъпете към изваждане на луковиците. Според опитните градинари този период от прецъфтяването до увяхването на листата може да отнеме около 8 седмици.

След като изкопаете луковиците, изрежете всички листа и ги оставете да изсъхнат на сенчесто място. След това ги огледайте добре и премахнете болните, заразените или омекналите луковици.

Избраният посадъчен материал се измива на течаща вода, след това се дезинфекцира. Приберете го на топло и сухо място, за да изсъхне. Важно е помещението да има добра вентилация. 

Луковиците не трябва да се съхраняват в найлонов плик, защото той не им позволява да дишат и те загниват. Помещението, където ще съхранявате луковиците трябва да е прохладно и проветриво с температура 10-12 градуса и влажност около 70%. Преглеждайте луковиците често и ако забележите загнили или болни веднага ги отстранете.

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от сортове нарциси, които ще ви очароват с красотата си. Всички проблеми или въпроси, свързани с отглеждането им, можете да зададете на нашите агрономи, които ще ви дадат професионален съвет.