Най-честите грешки при отглеждане на домати

18.04.2023
2023-04-18 15:34:00

Снимки: Pixabay.com

В почти всяка българска градина се отглеждат домати, но за съжаление не всеки може да се радва на богата и вкусна реколта. Най-честата причина за това са някои типични грешки, които почти всеки допуска при отглеждането на този вкусен зеленчук.

Общи препоръки

Разнообразието от сортове домати е огромно – червени, розови, жълти, бели, черни, чери и още, и още. В нашия сайт ще намерите невероятно богат асортимент от различни сортове домати. И, разбира се, искаме да опитаме от всички тях. В това няма нищо лошо, но е важно да проучите добре от какво се нуждаят, избраните от вас сортове. На самата опаковка производителите на семена са указали точно каква трябва да е грижата за конкретния сорт. Вие трябва стриктно да спазвате тези препоръчки, за да се радвате дълго време на вкусните домати.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ

Растеж

Доматените растения са три вида:

  • ниски, до 30 см
  • средни
  • високи, до 3 м или повече

Сортовете с нисък и среден растеж се наричат ​​детерминантни. Те оформят китка на върха, след което растението спира да расте. Индетерминантните са с непрекъснат растеж. Те растат докато не срещнат пречка. Реколтата при високите сортове се появява по-късно. Обикновено се оформят или прищипват, за да се спре растежа им.

Кога се засяват семената и се пресажда на открито разсада?

Обикновено разсадът се засажда на открито до два месеца след покълването на семената (освен ако не е посочено друго на опаковката). В идеалния случай разсадът трябва да е тъмнозелен и силен.

Много е важно да знаете, че пресаждането на разсада на открито трябва да става едва когато опасността от измръзване е отминала. В оранжерия, разбира се, това може да става и по-рано. Важно е обаче да имате предвид, че само поликарбонната оранжерия осигурява по-висока температура. Тунелите с найлон определено не вършат същата работа.

Ако вече сте засадили доматите и времето изненадващо застудее, трябва бързо да покриете растенията, защото иначе ще спрат да растат. Индетерминантните сортове растат по-бързо от детерминантните.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ

Ако разсадът е прераснал (издължен)

Често срещан проблем е, когато разсадът се издължава много и остава бледозелен. Това са слаби растения, които трудно ще се вкоренят след пресаждане. Специалистите препоръчват да ги засеете по-дълбоко. По-късно върху вкопаното стъбло ще се появят нови корени.

След пресаждането на тези слабички растения ще им се наложи да се справят с две важни задачи:

  • да привикнат към по-ярката светлина и да започнат да произвеждат съответващото количество хлорофил.
  • да се вкоренят добре.

След като премине този етап растенията започват да растат.

Можете да калявате разсада като го  изнасяте навън при хубаво време. Добре е да включвате допълнително осветление на растенията с фитолампа. Разсадът се издължава, когато няма достатъчно светлина.

Друг начин да отгледате здрав разсад е да използвате ретарданти – препарати, които забавят растежа. Те помагат на растението да стане по-мощно и да не израства прекалено бързо, също така укрепват кореновата система. Можете да започнете обработката, когато се появят 2-4 същински листа.

В някои години се случва времето дълго време да остане студено и неподходящо за пресаждане на разсада и той да се подготвя за цъфтеж. Тогава го пренесете на по-хладно място (18-22 градуса), леко намалете осветлението и поливките. Пресаждането на цъфтящи растения не е желателно, защото в такъв случай цветовете ще опадат.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ

Поливането

Разпространено е мнението, че доматите са по-сладки, ако се поливат обилно. Но количеството захар зависи от сорта, а не от поливането. Доматите обичат сухия въздух и влажната почва. Редовното, но не интензивно поливане е по-полезно за тях, отколкото многото, но веднъж седмично през почивните дни.

Прекалено гъст посев

Препоръчително е да засаждате доматите, на разстоянията, които са указани на опаковката. Твърде гъстото засаждане води до факта, че листата на растението се конкурират за светлина, а корените за хранителни вещества. Ориентировъчно може да се водите по следните данни:

  • Детерминантните сортове - 3-4 растения на 1 кв. м.;
  • Индетерминантни сортове - 2 растения на 1 кв. м.

Фитофтора

Гъстото засаждане и твърде обилното поливане водят до заболявания, като фитофтора, която може да унищожи всички растения в оранжерията за няколко дни. Това е гъба, която се нуждае от влажен въздух, за да се разпространи. Особено внимателни за нея трябва да сте в дъждовно лято.

Мулчирането помага за намаляване на чувствителността на растенията към болести. То поддържа почвата влажна, а въздуха сух, което е точно това, от което се нуждаят доматите.

Превантивно и при появила се фитофтора, използвайте органичните биофунгициди на Биона, които са безвредни за растенията.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ

Неправилно избрано място за отглеждане

Къде какви сортове да засадите:

  • детерминантни: на открито
  • индетерминантни: в оранжерия;
  • супер детерминантни: може да се отглежда дори в саксии.

Важно е да се съобразявате с особеностите на сортовете и къде ще ги отглеждате. Ако нямате оранжерия и лятото е студено, тогава "оранжерийните" растения на открито ще дадат лоша реколта. Поставянето на растения, които са адаптирани за открит терен в оранжерия, също не винаги е добра идея. Те няма да дадат по-богата реколта, а ще заемат много място.

Грешки при колтученето

Колтуците трябва да се премахват и колкото по-рано стане това, толкова по-богата ще е реколтата. Понякога се оставят няколко по-ниски - така растението се "оформя в 2-3 стъбла". Колтуците растат, храстът става дебел и разклонен. Те също дават плод, но малко по-късно от основното стъбло.

Общи препоръки при колтучене:

  • детерминантните сортове се оформят с 2-3 стъбла;
  • всички колтуци се отстраняват от индетерминантните сортове;

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ

Колтуците трябва да се отстраняват постепенно. Те могат да бъдат внимателно откъснати и вкоренени, ако нямате достатъчно разсад.

За подхранване на домати ви препоръчваме нашите специални торове, които ще осигурят нужните микро и макроелементи за правилното развитие на Вашите растения.

Разгледайте следните най-нови торове в каталога ни:

Органичен тор за домати, Течен органо-минерален тор за домати, Течен тор за домати и зеленчуци.