Най-красивите луковични цветя, които да засеете през есента

08.09.2021
2021-09-08 20:29:00

Снимки: Pixabay.com

Края на лятото и началото на есента е най-подходящото време да засеете луковичните цветя, които ще ви зарадват с красотата си в началото на пролетта. Някои от тях ще разцъфтят дори и в снега.

Кои луковични цветя трябва непременно да засеете в градината си?

Кокичета

Това нежно цвете е предвестникът на пролетта. То първо ни сигнализира за идването й. Малките му цветчета се подават в още неразтопения сняг. Кокичето цъфти през март-април.

Ако решите да засеете кокичета в градината си, трябва да имате предвид, че те не обичат засушаването. Кокичетата се засаждат на групи от 5-10 броя, като оставите между тях разстояние от 3-5 см. Дълбочината на засаждане е около 5-7 см.

При нас ще намерите изключително разнообразие от кокичета, за да изберете Вашите любимци.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Минзухари

Те цъфтят почти едновременно с кокичетата. Минзухарите подават главици над снежната покривка и могат да понесат пролетните слани. Цветовете са в различни багри – жълти, бели, сини, лилави. Те могат да цъфтят през пролетта или през есента, взависимост от вида им. Минзухарите не са капризни що се отнася до условията на отглеждане. Важно е все пак да имате предвид, че обичат да растат на издигнато място далеч от вода - това е почти единственото им изискване.

Минзухарът, който ще цъфти през пролетта, се засажда през септември – октомври, когато температурата на почвената покривка е 10°C.

Минзухарите, които ще цъфтят през есента, се препоръчва да се засаждат в края на лятото. Дълбочината на засаждане и разстоянието между луковиците е едно и също и е между 6-7 см. Важен за правилното развитие на минзухарите е добрият дренаж на почвата.

Разгледайте невероятните минзухари, които ви предлагаме в нашия каталог. Сигурни сме, че ще останете очаровани.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Зюмбюли

Зюмбюлите ще ви предложат разнообразие от цветове и оттенъци. Тези цветя цъфтят през април и началото на май.

Те са топло- и светлолюбиви цветя. Техните луковици са особено чувствителни към повишената влажност на почвата и в такива условия са заплашени от загниване. Най-добре е да засаждате зюмбюлите на слънчеви места, защитени от вятър и по възможност отдалечени от водоеми.

Периодът, който е подходящ за засаждането на зюмбюлите, е от края на лятото до октомври. Дълбочината на засаждане е около 15 см, а разстоянието между отделните зюмбюли е 12-15 см. Ако луковиците са по-малки, това разстояние се намалява. Важно е да осигурите добър дренаж на почвата.

Кичестите ни зюмбюли със сигурност ще ви впечатлят. Разгледайте и другите сортове зюмбюли, което ви предлагаме в есенния ни каталог.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Мускари

Невероятно нежни цветчета, които цъфтят в различни багри. Те се засаждат от началото на есента до октомври. Дълбочината на засаждане е 3-7 см, а разстоянието между дупките 5-7 см. Мускарите могат да виреят на едно и също място до 10 години, но тъй като се характеризират с много бърз растеж, се препоръчва да се пресаждат веднъж на 4-5 години.

Мускарите, които ви предлагаме, може да разгледате в есенния ни каталог.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Нарциси

Нарцисите се характеризират с голямо разнообразие и различните сортове цъфтят по различино време. Добре е да се отглеждат в цветни лехи или за оформяне на бордюри.

Нарцисите не харесват пресаждането, затова бъдете внимателни, когато им избирате място в градината, защото то ще е за дълго време. Важно е да им осигурите оптимални условия за развитие. Макар че нарцисите са едни от най-лесно отглеждащите се цветя.

Подходящото време за засаждането на нарцисите започва от края на лятото до октомври. Почвата трябва да е загрята до 8-10 градуса в продължение на половин месец. Едва тогава луковиците може да се засаждат в градината.

Изключително красиви са кичестите, които ще откриете в каталога ни, както и още много сортове нарциси.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Лалета

Те цъфтят през април-май. Подобно на другите луковични цветя и те са топло и светлолюбиви и не понасят застоя на вода. Затова им изберете слънчево място, високо, но защитено от ветрове и течения.

Луковиците се засаждат от средата на септември до средата на октомври и когато почвата е загрята до не по-малко от 15 градуса.

Дълбочината на засаждане зависи от големината на луковиците. Дребните се засаждат на дълбочина 6-8 см, а по-едрите на 12-14 см. Разстоянието между отделните растения трябва да е 8-10 см.

Разгледайта нашите красиви лалета, сигурни сме, че те ще ви впечатлят с красотата си.

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Алиум (Декоративен лук)

Той цъфти през май и началото на юни. Интересното е, че това е времето, когато по принцип всички луковични цветя вече са прецъфтели. Алиумът има оригинални цветове и се превръща в акцент в градината. Багрите, в които цъфти, са изключително разнообразни.

Декоративният лук се засажда през септември-октомври на дълбочина 15 см. Разстоянието между отделните цветя трябва да е около 20 см. Алиумът вирее добре на слънчево място. Цялото разнообразие от алиуми може да разгледате в каталога ни.   

НАЙ-КРАСИВИТЕ ЛУКОВИЧНИ ЦВЕТЯ, КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Нашите агрономи Ви препоръчват още при засаждането на есенните луковици да използвате специалния кристален тор за луковични растения на полската фирма Планта. Той е предназначен за подхранване на всички луковични цветя и по-специално лалета, минзухари, нарциси, зюмбюли, лилиуми и други многогодишни луковични растения. Оптималният състав на макроелементи и високото съдържание на микроелементи осигурява дълъг и обилен цъфтеж.