Най-предпочитаните пролетни цветя

09.12.2020
2020-12-09 19:29:00

Снимки: Planta.pl

Прекрасно е когато след дългата зима в градината смело се подадат нежните кокичета и минзухари. Може би си мислите, че е странно да говорим за пролетни цветя, при положение, че зимата едва сега започва. Всъщност опитните градинари знаят, че ако искаме да се възхищаваме на цветята през пролетта, трябва да се погрижим за тях сега. Поръчка все още може да направите в нашия сайт.

Нека разгледаме характеристиките на едни от най-често поръчваните пролетноцъфтящи растения, за да разберем как да ги отглеждаме.

Крокус

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯЕдроцветният минзухар е получен от пролетния минзухар Crocus vernus, който расте в Алпите и Пиренеите. Цветовете са тъмнолилави, лавандулови, бели или бели с лилави жилки. От друга страна, жълтоцветният минзухар Crocus flavus е растение, което живее в дивата природа в Гърция, бивша Югославия и Турция и оттам произхождат всички сортове минзухари с жълт цвят. Подземната част на минзухара е леко сплескана грудка, покрита със сухи люспи. Луковицата на крокуса е с диаметър няколко сантиметра и след цъфтежа майчината луковица умира. Новообразуваните луковички обаче остават в земята, от която през следващата година ще растат нови растения.

Първо се появява цвета, а след това зелените листа. След цъфтежа листата се оставят, за да може растението да натрупва хранителни вещества в подземните части. Крокусът може да расте на едно място в продължение на няколко години. Изисква слънчево място и плодороден, добре дрениран субстрат. Засадете луковиците на групи през есента (септември - октомври) на дълбочина около 8 см. Препоръчваме заедно със засаждането на луковиците да да приложите гранулиран тор за луковични растения. През пролетта поливайте 2 до 3 пъти с кристален тор за луковични растения и в случай на суша  поливайте. Минзухарите могат да украсяват цветни лехи, тераси, алпинеуми, те също изглеждат добре, когато са засадени на тревата. В този случай трябва да отложите първото пролетно косене, докато листата на минзухара изсъхнат. Интересно цвете, което се появява в градинските магазини от около няколко години, е есенният минзухар. Цъфти през есента (септември - октомври), докато листата се появяват през пролетта и изсъхват през юни. Подземната част включва и луковици, които трябва да засадите през август. Есенните минзухари включват култивиран шафран (Crocus sativus), който е популярно растение за подправки. Изсушените плодници са най-скъпата подправка в света.

Зюмбюл

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯЗюмбюл (Hyacinthus) е популярно пролетноцъфтящо цвете. Типичен вид е синьоцветният зюмбюл (Hyacinthus orientalis), от който произлизат повечето зюмбюли. Произвежда камбановидни, силно ароматни цветове, високи 20-30 см, които се появяват през март- април  и продължават да цъфтят около 2 седмици. Зюмбюлът има ниски изисквания към почвата. Расте най-добре на слънце или в полусянка, на място защитено от вятъра. Засадете луковиците в земята през септември или началото на октомври на дълбочина, равна на три пъти височината на луковицата с разстояние 10-20 см. Луковиците на зюмбюла могат да се засаждат в ажурни кошници, което ще ги предпази от подземни вредители и ще улесни евентуалното им копаене. Зюмбюлите могат да украсят дворове, както балкони и тераси. След цъфтежа отстранете цвета, за да не отслабят луковиците и оставете листата. В края на юни извадете луковиците на зюмбюла, изсушете ги и ги съхранявайте до септември. Не е необходимо зюмбюлите да се изваждат всяка година, но след 3 до 4 години е добре да ги презасадите, изсушите и съхранявате до септември.

Фритилария /Ходжово лале/ Императорска корона

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯФрилиларията (Fritillaria imperialis), известна още като Ходжово лале, е много впечатляваща пролетноцъфтяща луковица. Живее в естествени условия в Хималаите и Иран. Луковицата  е голяма, 15-20 см, без покриваща обвивка, излъчва специфична миризма и е токсична. Използвайте ръкавици при засаждането на тези луковици. Засадете фритиларията на слънчево, топло и защитено място. Що се отнася до почвените изисквания, почвата трябва да е лека, пропусклива, леко алкална или неутрална. Засадете луковиците в края на лятото, август - септември, за да могат растенията да се вкоренят добре преди зимата. Изкопаваме дупка 3 пъти по-голяма от размера на луковицата. Поставете слой чакъл или пясък на дъното на дупката, за да предотвратите гниенето на луковиците. Фритиларията цъфти от април до средата на май, чувствителна е към пролетните студове. Звънчевидните цветове са подредени в компактен кръг,  на върха на приблизително един метър стъбло. Съцветието е увенчано отгоре с шлейф от листа. Фритилариите са червени, оранжеви и жълти.  След цъфтежа надземната част на растението изгнива. Не е нужно да изкопавате луковиците на фритиларията всяка година, но ако растението расте твърде много и трябва да го пресадите, изкопайте луковиците от края на юни до средата на юли. Съхранявайте ги в проветриво помещение при 20 ° C, поръсени с пясък или дървени стърготини, за да предотвратите изсъхването им.

По материали на Planta.pl