Недостатъчна влажност – как да помогнем на стайните растения?

10.01.2023
2023-01-10 11:13:00

Снимки: Pixabay.com

Много от нас обичат стайни растения и ги отглеждаме в домовете си. Спазваме режима на поливане, осигуряваме им подходящи грижи, но често забелязваме суха почва, която започва да се напуква и е изключително твърда. Нека разгледаме кои са основните причини за този проблем и начините, по които той може да бъде решен, за да осигурим нужната влага на любимото ни цвете.

Правилни грижи

Когато Ви подарят или си купите стайно растение веднага трябва да го проучите. Да се запознаете с него отблизо и какви са правилните грижи, които трябва да полагате. Някои цветя имат нужда от много слънце и поливки, за да виреят добре, докато други, обратно, трябва да ги поставите на сенчесто място и да не прекалявате с влажността. Затова е много важно още от самото начало да се грижите правилно за избраното от Вас цвете.

НЕДОСТАТЪЧНА ВЛАЖНОСТ – КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Къде да поставим саксията?

Много често стопаните поставят саксията с избраното от тях цвете в южната част на апартамента, мислейки си, че това е добре за растението, защото ще получава достатъчно светлина. Но истината е, че в този случай съществува риск от прегряване и сухота на почвата, а пряката слънчева светлина, особено през лятото, може да причини изгаряния на листата. За да избегнете този проблем, се препоръчва да държите растението на сенчесто място, за да предотвратите бързото изпаряване на водата. По същата причина не трябва да го държите близо до отоплителен уред, което ще доведе до нагряване и сухота на почвата.

НЕДОСТАТЪЧНА ВЛАЖНОСТ – КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Правила при поливане

Всички растения са различни - някои са особено влаголюбиви, но има и такива, които не се страхуват от суша. За почти всички режимът на напояване зависи от сезона. Понякога обаче ние поддържаме и спазваме един и същ режим на поливане през различните сезони, без да отчитаме промяната в температурите, което е неправилно. Едно от основните и важни правила през лятото е да поливате растението 2 или 3 пъти по-често от нормалия режим, който спазвате. Някои от цветята могат да се потопят във вода и да се държат там до 15 минути, в зависимост от вида на цветето. Ако цветето расте в пластмасова саксия, стените го правят по-защитено от бързото изпаряване на водата, но трябва да следвате естествения растеж и размера на растението, така че да има достатъчно място. От друга страна глинените съдове позволяват изпарение през стените.

Препоръчваме ви нашият специален Хидро гел. Кристалите на Хидрогела при  досег с вода, увеличават няколко стотин пъти обема си. В условия на суша Хидрогелът отдава вода и хранителни вещества на растенията. Хидрогелът действа повече от 5 години, след което се разгражда без остатък в почвата.

НЕДОСТАТЪЧНА ВЛАЖНОСТ – КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Почвена смес

От нея зависи цялостното развитие на стайното растение. Различните видове растения изискват различен състав на почвената смес, но за основа се взема торфът. Той е рохкав и лек. Някои цветя изискват да добавите допълнителни компоненти - пясък, иглолистна пръст или листен хумус.

Ако торфът не е с много добро качество, това може да е причината за бързото изсъхване. Ние Ви препоръчваме литовския торф Сулинкиай. Той е органичен, с изцяло естествен произход, без добавени химични елементи и подобрители в него. Без плевели, болести и примеси. Естествен варовик. Поради наличието на микро и макро елементи в състава му, както и полезни вещества, които са необходими на нашите растения, почвата няма да изсъхне и ще осигури на цветята пълно насищане с влага и витамини.

НЕДОСТАТЪЧНА ВЛАЖНОСТ – КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

Въпреки това трябва да имате предвид, че някои цветя се нуждаят от допълнителни добавки в почвата. Ако имате стайна папрат, по-добре е да изберете рохкава, питателна почва за нея. Няма да е излишно да добавите и добър листен хумус. За семейство Силиврякови добавянето на иглолистна почва и блатен торф би било отличен вариант. А за кактуси и сукуленти Ви препоръчваме да използвате специалния ни торф.

Смяна на почвата при покупка на ново растение

Когато купите цвете от магазина виждате, че то расте в саксия с големи дупки за оттичане на водата и тънки стени. Поради това влагата не се задържа в почвата, не подхранва корените. Субстратът е от торф, към който може да са добавени торове. Цветето не може да се съхранява при такива условия и се препоръчва да се пресади.

Много подходящ за случая е и нашият нов продукт Биоактиватор за корени. Течен биостимулатор за активиране на растежа на корените. Може да се прилага през цялата година. Биологично активният торфен екстракт е предназначен за третиране на семена, резници, кълнове, разсад, насаждения, пресадени растения. Употреба: смесете 10 капки концентрат със 100 мл вода. Накиснете семената в разтвора за 6-12 часа. Накиснете краищата на резниците или корените на растенията в разтвора за 2-3 часа.

НЕДОСТАТЪЧНА ВЛАЖНОСТ – КАК ДА ПОМОГНЕМ НА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ?

При пресаждането трябва да вземете предвид няколко важни момента.

  1. Не трябва да пресаждате растение по време на цъфтеж.
  2. Изберете най-подходящия размер саксия за пресаждане.
  3. Изберете добра хидрофилна почва.
  4. Осигурете добър дренаж. Препоръчваме ви нашите продукти: дренаж за почва и керамзит. Необходимо е саксията да се напълни с пясък на една четвърт, с камъчета - слой от около 1-2 см, в зависимост от размера на растението.

Свежата почва ще има чудесен ефект върху стайното растение и ще му позволи да Ви зарадва със своята красота и свежест. Остава само да следвате правилата за поливане и грижа на Вашите цветни любимци.