Недостиг на желязо при растенията – как да действаме?

08.10.2018
2018-10-08 00:00:00

Желязото е важен и основен елемент не само за хората, но и за растенията. Когато човек страда от т. нар. желязодефицитна анемия, той няма сили, чувства се отпаднал и жизненият му тонус е намален.

Същото е и при растенията. Желязото е основен елемент за образуване на хлорофил и осъществяване на фотосинтезата. Насажденията реагират на недостига на желязо с междужилкова хлороза.

Заболяването съкращава жизнения цикъл, води до понижаване на добива и влошаване на качеството на плодовете.

Какви са симптомите и как да разберете дали вашите растения страдат от недостиг на желязо?

При недостиг на желязо се прекъсва образуването на хлорофил и се наблюдава атрофиране на тъканите в краищата на листата. Стъблата стават по-къси и по-тънки, корените забавят растежа си и стават по-къси. Характерното за железния дефицит е силното пожълтяване (хлороза) в основата на листата.

Заболяването започва като междужилкова хлороза (пожълтяване) на най-младите листа, развива се в обща хлороза и завършва като напълно избелен лист. Често по избледнелите части се получават изгорели (некротични) петна.

Какво трябва да предприемем?

Както и при хората решението е - допълнителен прием на желязо.Освен ако не са напълно избелени, листата имат шанс да се възстановят. При оздравителния процес жилките са тези, които първи си възвръщат яркозеления цвят. Тъй като желязото е с ниска подвижност по растението, симптомите на недостиг се появяват първо върху най-младите листа.

Съвет от агрономите на "Аграра" ООД: в нашите магазини ще намерите няколко подходящи препарата, с които можете да подхранвате растенията при железен дефицит:

Kestrene 6 - Това е специален желязообогатен препарат, създаден от италианската фирма за торове Hydro Fert. Приложен върху болните растения, той действа незабавно и има много добър и бърз ефект. Подходящ е за всички видове почви, особено варовитите, където ефектът е видим след няколко дни. Листата възвръщат свежия си зелен цвят, цъфтежът се усилва, а продукцията се увеличава.  

Текнокел Амино Fe  - Течен тор, който съдържа аминокиселини, улесняващи усвояването на желязото. Стимулира растежа и подпомага възстановяването на растенията.

Nutrix Fe 4.8 - Разтворима микрогранулирана формула с много висока чистота, която може да се използва за предотвратяване и третиране на желязната хлороза във всички полски култури. Много подходяща е за използване при варовити почви.

Биологична тор Micrap Fe 7L - Съдържа хелатно желязо и може да се използва при недостиг на този микроелемент при ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии, череши, цитруси, лозя и декоративни цветя и храсти.

Железен сулфат- Предотвратява пожълтяването на листата и коригира стойността на pH в почвата.

Хумик Ferro 6 - Формула, базирана на екологично и най-вече 100% водоразтворимо желязо (6%). Може да се използва за профилактика и лечение на железен дефицит при всички култури.