Непретенциозният агератум

26.05.2020
2020-05-26 16:11:00

Агератумът е познато и обичано цвете. То е много непретенциозно и лесно за отглеждане. Цъфти обилно и дълго време. Има малки съцветията, компактни, оформени като топка и остри като иглички. Подобни на кошничка, цветовете на агератума изглеждат пухкави.

Той цъфти в различни багри:

  • бяло
  • розово
  • лилаво
  • синьо.

Сините и виолетовите нюанси на агератума са най-популярни затова и често е наричан синьо пухче. Ароматът му е нежен и ненатрапчив.

Името му идва от латинската дума ageratos, която означава „неостаряващ“ и действително неговите цветове запазват своята свежест и прекрасен външен вид, дълго след откъсване.

Агератумът достига височина до 50 см и е много подходящ за:

  • оформяне на бордюри
  • ниски граници
  • цветни композиции
  • много често е използван и като балконско цвете

Синият му цвят безспорно привлича погледите

Често е избиран за централна фигура в цветни композиции. Много добре се съчетава с цветя, които цъфтят в оранжево-жълто. На техния фон – синьото изглежда още по-наситено.

Много е подходящ и за оформяне на букети и внася много настроение в интериора. Често се превръща в акцент. Агератумът е дългоцъфтящо цвете. Ще ви радва с красотата си през цялото лято и началото на есента чак до първите студове. Като при това не изисква почти никаква грижа от ваша страна.

Място

За да покаже истинската си красота агератумът има нужда от слънце. Той е топлолюбиво растение. Затова, когато му избирате място в градината, потърсете най-слънчевото такова. Не обича каменистите места.

Почва

Агератумът не е взискателен към почвата. Добре е да е лека, неутрална, умерено плодородна. Не е нужно да е много плодородна, защото тогава цветето расте предимно на листна маса и ще дава малко цветове.

НЕПРЕТЕНЦИОЗНИЯТ АГЕРАТУМ

Влажност

Обича умерена влага. Не бива да прекалявате. Нашият съвет е да поливате агератума, когато горният почвен слой е добре изсъхнал. Добре е след поливане да разрохквате почвата, за да не се образува коричка. Първоначално, когато растението още е малко, е нужно да го поливате редовно. Впоследствие, когато израсте, може да разредите поливките и да ги направите по-обилни.

Схема на засаждане

Когато засаждате агератума на постоянно място, изберете открито слънчево място. Оставете между отделните растения 15-20 см разстояние.

Агератумът е топлолюбиво растение и не издържа на студ. Затова е добре да го пресаждате на постоянно място, когато времето се е затоплило трайно и опасността от измръзване е отминала.

Грижи

Добре е да премахвате прецъфтелите цветове и да подрязвате цветето, ако много се разклони. Така то ще цъфти още по-обилно и ще ви радва с красотата си. Нуждае се от редовно поливане. Може, ако желаете, и да го подхранвате с комплексни минерални торове, но не бива да прекалявате.

Размножаване

Агератумът се размножава със семена и с резници. Когато използваме семена, трябва да знаем, че ще получим голямо разнообразие в оттенъците на багрите.

Студоустойчивост

Синьото пухче е топлолюбиво растение и не издържа на студове. То бързо загива, когато паднат температурите. Затова ако желаете да го съхраните, трябва да го приберете през зиматата на топло.

Агератумът е прекрасен избор за градината във Вашата вила. Нямате възможност за непрекъснати грижи, а и агератумът няма нужда от тях. Той е лесен за отглеждане и просто ще ви радва с красотата си. Ще внесе много цвят и настроение в градината.