Нежният и красив платикодон

16.04.2021
2021-04-16 14:46:00

Снимки: pixabay.com

Платикодонът е изключително красиво цвете, което цъфти с камбановидни цветове в различни багри – сини, бели, розови... Платикодонът е лесен за отглеждане и няма да затрудни дори и начинаещите градинари.

Той придобива популярност в началото на 20 век. Стъблата му са нежни и тънички, а листата тъмнозелени. Достига височина до 20-80 см. Цветовете могат да достигнат диаметър около 8 см.

Цъфтежът продължава повече от 7 седмици и започва във втората половина на юли. В градината си партнира добре с флокс или гипсофила.

Засаждане

Семената на платикодона могат да се засеят на открито през пролетта или късно есента. Специалистите обаче препоръчват да отгледате разсад за платикодона. Семената за разсад се засяват през февруари или в началото на март.

Препоръчваме ви да засаждате семената за разсад в по-голям съд. След като ги засеете ги полейте. След това покрийте съда с фолио и го пренесете на топло място (20-22 градуса). Поливайте разсада едва когато горният слой от почвата засъхне. Семената ще поникнат след 7-15 дена.

Грижата за разсада на платикодона не се отличава с нищо по-специално. Когато поникнат семената трябва да махнете фолиото и да преместите съда на по-хладно място (18-20 градуса).

Поливайте разсада само, когато има нужда. След всяко поливане трябва внимателно да разрохвате почвата в съда. Когато разсада има 4 същински листа ще е добре да го пикирате в индивидуални кофички с диаметър около 10 см. В тях разсадът ще расте до момента на пресаждането.

НЕЖНИЯТ И КРАСИВ ПЛАТИКОДОН

Пресаждане

Пресаждането на разсада на платикодона трябва да става в последните дни на месец май или първите дни на месец юни. Най-важно е да е преминала опасността от ниски температури през нощта и замръзване.

Мястото

За платикодона трябва да изберете слънчево място в градината, но той ще вирее добре и на полусенчесто.

Почва

Тя не трябва да е много влажна. Важно е да е добре дренирана, рохкава и богата на хранителни вещества. Избирайте внимателно мястото, защото корените на платикодона са много крехки и той не понася добре пресаждането. Той може да вирее на едно и също място над 10 години.

Схема на засаждане

Разстоянието между растенията трябва да бъде около 25-30 см. След като ги пресадите, непременно внимателно ги полейте.

Грижа за платикодона

Когато вече са засадени в градината растенията имат нужда от системно поливане. През първите 14 дни то трябва да е ежедневно. След това растението се полива не повече от 1 път на три дена. След поливане трябва да разрохквате внимателно почвата.

Разбира се не бива да пропускате и подхранването. Препоръчваме ви специалния ни кристален тор за цъфтящи. Той е богат на макро- и микроелементи и в резултат цъфтежът е по-обилен и продължителен, а багрите по-ярки.

НЕЖНИЯТ И КРАСИВ ПЛАТИКОДОН

Болести

Платикодонът е изключително устойчиво на болести цвете. Въпреки това, ако времето е влажно могат да се развият гъбни болести. Затова трябва да сте особено внимателни с поливането, да не допускате застой на водата около корените и да разрохквате винаги почвата след поливане.

Ако срещнете затруднения, обърнете се за съвет към нашите агрономи. Те ще ви съдействат и ще ви препоръчат подходящи препарати.

Подготовка за зимата

Платикодонът е многогодишно растение. Затова през есента трябва да изрежете наземната част напълно и да мулчирате мястото.

При нас ще намерите разнообразие от видове платикодон. Предлагаме различни сортове – бял, син, розов. Може да закупите коренище или семена.

Сигурни сме, че ако изберете да засеете в градината си това красиво цвете ще внесете в нея много елегантност и нежност.