Нова схема за производство на зеленчукови разсади

02.01.2020
2020-01-02 09:58:00

Снимка: Pixabay.com

Тази година фирма Аграра представя на своите клиенти една нова схема за производство на зеленчукови разсади. В нея ще включим голям брой биологични продукти, стимуланти на растежа, микоризни продукти и др.

КАК ДА ПРОИЗВЕДЕМ ЗДРАВ И КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ РАЗСАД?

Производството на здрав разсад е гаранция за успешен старт на селскостопанското производство - независимо дали става въпрос за малко стопанство или за крупен производител.

НЯКОЛКО ВАЖНИ СЪВЕТА:

Изборът на торфено-почвен субстрат за засяване на семената е от съществено значение. Той трябва да е с фина структура, пречистен, без патогени на болести, с балансирано pH. Торфът, който предлагаме на латвийската фирма Сулинкай е точно такъв - допълнително обогатен с хранителни вещества, с висока порьозност и добра въздухопроводимост.

Към торфения субстрат препоръчваме да се добави биостимуланта Био Хийл и микоризния препарат INOQ S+. Препоръчваните от нас норми на двата продукта са 100 г Био Хийл и 15 г от микоризния INOQ S+ за 100 л почвен субстрат.

Така засадените семена са обеззаразени, защитени от почвени патогени, микоризните гъби образуват мрежа от хифи около корените на младите растения и предвижват хранителните вещества бързо. Био Хийл предпазва растенията от кореново сечене, приложен чрез пръскане.

След сеитбата на семената направете поливка с биостимуланта Биалга 15 - той подобрява кълняемостта на семената, помага за развитието на зародишния корен, повишава устойчивостта на младите растения на стресови условия.

Препоръчваме да се направи една или две поливки с Био Хийл преди пикиране. Екстрактите от водорасли и хуминовите киселини, които той съдържа, стимулират израстването на еднакви растения, силни и с добре формиран корен.

При пикиране използвайте торфено-почвен субстрат за разсади.

Първа поливка направете с препарата Био Хийл в комбинация с Нийм кейър FL. Нийм кейър е високоактивен органичен тор, който е специално предназначен за развитието на корена. Приложен в етапа на пикирането той помага развитието на голям брой, добре развити корени както и множество коренови власинки.

Автор: инж. агроном И. Георгиева