Новият хит в градината – ботанически лалета!

03.12.2021
2021-12-03 18:42:00

Снимки: Pixabay.com

Вероятно сте виждали тези мини лалета, които са много ниски и цъфтят в красиви багри. Те са толкова оригинални, че бързо плениха сърцата на нашите клиенти и сега са едни от най-търсените и поръчваните.

Ботаническите лалета имат много предимства, но красотата им е на първо място. Те са невероятни с ярките си багри и освен това са изключително подходящи за оформянето на красив пролетен килим, защото цъфтят рано. Това ви дава възможност да ги комбинирате с други пролетни цветя като минзухари, кокичета, нарциси, синчец... Всички те са нискорастящи и тези мини лалета просто допълват картината.

Ботаническите лалета имат и още предимства:

  • Цъфтят рано – ще ви зарадват с красивите си цветове още през март и ще превърнат пролетната ви градина в шарена картина, която ще радва очите ви.
  • Издръжливи са на болести – те са много по-устойчиви на зарази и вредители.
  • Имат красиви листа – Някои от тях са с красиви линии. Затова дори и след като прецъфтят ще продължат да красят градината ви.
  • Не трябва да изкопавате луковиците им всяко лято – те постепенно се разрастват и образуват красива купчинка.

НОВИЯТ ХИТ В ГРАДИНАТА – БОТАНИЧЕСКИ ЛАЛЕТА!

Къде да ги засеем?

Освен да ги съчетаете в красив килим с други пролетни цветя, ботаническите лалета са много подходящи за алпинеуми и скалариуми. Естествено, най-доброто място за засаждането им е по склоновете с южно и югозападно изложение. Там почвата се затопля по-бързо, а точно това е необходимо за този сорт лалета.

Как да се грижим за ботаническите лалета?

Всъщност грижата за тях не се отличава съществено от тази за останалите лалета. Но е важно да имате предвид следните особености:

  • Наблюдавайте внимателно Вашите лалета, за да разберете ако има недостиг на определен елемент. Ако листата им са станали тесни и увиснали, а стъблата започнат да се зачервяват, то това означава, че в почвата има малко азот. Ако краищата на листата са придобили синьо-зелен цвят, тогава трябва да добавите фосфорни и калиеви торове.
  • През пролетта отстранете всички болни растения, като ги изкопаете с луковицата. След като изкопаете болните екземпляри, в дупките изсипете разтвор на калиев перманганат или друг антисептик, за да дезинфекцирате почвата и да предотвратите разпространението на болестта.
  • Всички агротехнически мерки, включително разрохкване и плевене, трябва да се извършват възможно най-внимателно, за да не се повредят деликатните повърхностни корени и по този начин да се лиши растението от възможността да се храни добре.

НОВИЯТ ХИТ В ГРАДИНАТА – БОТАНИЧЕСКИ ЛАЛЕТА!

  • За да даде луковицата силно и здраво растение и през следващата година, след цъфтежа, продължете да поливате обилно още 1,5-2 седмици.
  • Лалетата трябва да се засаждат на ново място на всеки 3-4 години, в противен случай те ще изтощят почвата.
  • Луковиците се изкопават през юни, когато листата започват да пожълтяват. Сушат се на сянка, покриват се с пергамент или вестници и се съхраняват в кутии на тъмно, сухо и хладно място до есента.

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от ботанически лалета, кое от кое по-красиви. Все още имате време да ги засеете и те да ви зарадват рано напролет!