Оси в градината – какво да правим?

08.09.2023
2023-09-08 14:09:00

Снимки: Pixabay.com

Съжителството с оси трудно може да се нарече приятно, особено след като възрастните насекоми могат да се държат агресивно и да хапят. Осите са привлечени от сладки растителни храни, секрети от листни въшки, цветен нектар и плодов сок. Те използват скакалци, гъсеници, пчели, мравки и мухи, за да хранят своите ларви.

Осите – полезни или вредни?

Осата може да бъде полезна в градината - опрашва растенията, унищожава градински вредители. Но ухапванията от това насекомо са болезнени и могат да причинят тежки алергични реакции. Осите имат силни челюсти, силни жила и мощна отрова. Следователно ухапванията са неприятни, а понякога и опасни за живота на хората и домашните животни.

Осите най-често ужилват хората, ако ядат нещо сладко - плодове, сладолед, сладко и т.н. Насекомите реагират много агресивно на опитите за унищожаване на гнездата им. Осата, за разлика от пчелата, не оставя жило в тялото на жертвата при ухапване, поради което е способна на многократни атаки. Отровата на насекомото не е лечебна, на мястото на ухапване се появява силна болка, след което се развива оток.

Особено опасни са ухапванията от стършели - които инжектират голямо количество отрова. Ужилванията им са токсични, болезнени, а масивните ужилвания от стършели често са фатални.

ОСИ В ГРАДИНАТА – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Как да се борим с осите?

Можете да започнете с народни средства - осите не обичат миризмите на босилек, мента, пелин, здравец и чесън. Ако окачите китки от тези растения близо до гнездата, насекомите вероятно ще си  потърсят ново място за живеене.

Ние Ви препоръчваме използването и на специалните екологични капани за оси. Продуктът е предназначен да предпазва от насекоми, като ги улавя. Не е биоцид. Капанът е базиран изключително на естествени компоненти и е предназначен за контрол на оси, стършели и обикновени мухи. Препоръчва се за използване само на открито: в градини, на тераси, при беседки и др. Уникалният дизайн на уловителя и съставът на течността гарантират висока ефективност.

Гнездата на осите, които са близо до земята се препоръчват да се полеят с вряла вода.

Можем ли да унощожим сами гнездо на оси?

Да, но трябва да вземете предпазни мерки. Като начало, внимателно се екипирайте - осите проявяват агресия при опити да се унищожат гнездата им. Те могат да попаднат под дрехите и дори обувките, така че е необходима специална защита - костюм, маска, ръкавици, калъфи за обувки. В никакъв случай не трябва да хващате насекомите с голи ръце. Самите дрехи трябва да са многопластови, плътни, не прилепнали към тялото - така насекомите няма да могат да пробият тъканта. Крачолите и ръкавите задължително трябва да са дълги.

ОСИ В ГРАДИНАТА – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Челник и стълба могат да ви бъдат полезни при разрушаването на гнездото.

Препоръчително е да имате помощник и да закупите антихистамини, вода за пиене и да приготвите лед в случай на ухапвания (облекчава подуването). Изберете разумно времето за процедурата. Идеалният вариант са прохладните есенни дни, когато осите напускат гнездото. Нямате търпение? Тогава планирайте унищожаването във влажно, студено време (вижте прогнозата), ранните сутрешни часове и тъмните часове на деня. През тези периоди насекомите са неактивни и доста летаргични.

ОСИ В ГРАДИНАТА – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Следващите стъпки зависят от избрания метод на работа. Гнездото на осите може да бъде унищожено, отрязано или премахнато, напръскано с инсектициди. Димната техника дава добри резултати - ако гнездото е разположено далеч от дървени сгради на открито, можете безопасно да го използвате. Не забравяйте да изгорите къщата на осите и внимателно обработете мястото, където е било, с инсектицидни препарати.

Препоръчваме употребата на специалните спрейове, с които можете да напръскате гнездото от безопасно разстояние.

Спрей против оси на Хънтър - Предназначен за третиране на гнездата на осите на разстояние до 6м. Специално създадения вентил позволява директно пръскане върху гнездото на осите или други инсекти, като позволява пръскащият да остане на безопасно разстояние. Спреят е предназначен за борба с оси и унищожаване на гнездата им в или около сгради.

ОСИ В ГРАДИНАТА – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Спрей против оси и стършели на Брос - Предназначен за унищожаване на оси и стършели, пръска се късно следобед или вечерта, когато насекомите са по-малко активни. Гнездото се напръсква обилно за около 5-7 сек., осите и стършелите загиват няколко дни след пръскането. При прилагане в закрити помещения се проветрява в продължение на 45 минути след третирането.

Много полезен продукт е и мрежата за предпазване на грозде от оси и птици - Мрежата за защита от оси е много мека и гъвкава, не възпрепятства достъпа на слънчева светлина и осигурява отлична циркулация на въздуха. Мрежата срещу оси нежно обхваща грозда, без да наранява отделните зърна. Лесна е за поставяне и при добра експлоатация може да се използва многократно.