От какво се нуждаят растенията?

22.11.2021
2021-11-22 19:27:00

Снимки: Pixabay.com

Най-важно за всяко растение в градината ни е да се грижим правилно за него. Затова и съветите на специалистите са много важни и е добре да се вслушваме в тях и да ги прилагаме на практика.

За да са здрави растенията имат нужда от допълнителни елементи и минерали. Така те ще имат по-големи съпротивителни сили и ще могат да се противопоставят на болестите. Освен различни видове елементи, които е добре да осигуряваме на растенията, важно е и тяхното количество. Не е добре и да прекаляваме.

АЗОТ

Този елемент не трябва нито да е в повече, нито да е малко. Ако азотът е повече е нужно да подхранваме растенията с фосфорно-калиеви торове. Как да разберем, че азотът е в излишък? Доказателство за това са белите петна и кафявите точки на листата. Самите листа се навиват по краищата и след това падат.

Дефицитът на азот ще разпознаете по бледия цвят на листата. Други признаци са ранното пожълтяване и малкия размер на плодовете. Листата опадват, а плодовете се повреждат. Стъблата на краставиците и доматите стават тънки и жилави. Перата на лука растат по-бавно от обикновено, отначало имат светлозелен, а след това кафяво-сив цвят.

За да се справите с недостига на азот ви препоръчваме нашия специален продукт Азот 30, както и Карбамид - универсален азотен тор на Planta.

ФОСФОР

Вреден за растенията е излишъкът на фосфор. Листата придобиват жълт, а понякога и кафяв оттенък, а по повърхността им се появяват ярки некротични петна. Листата изсъхват, потъмняват и падат.

Дефицитът на фосфор води до болести по растенията, влошаване на растежа и развитието на зеленчуците. Първо се разболяват долните листа, които придобиват зелено-синкав цвят с кафяви петна. Краищата на листата са извити нагоре, процесите на цъфтеж и зреене се забавят.

При недостиг на фосфор например реколтата от картофи е слаба и с лошо качество. Зелето, доматите и бобовите растения изостават в развитието си.

За да се справите с недостига на фосфор използвайте нашия продукт Fos K 50.

КАЛИЙ

Излишъкът от калий води до нарушен растеж на растенията и поява на петна по листата им. Листата придобиват светлозелен цвят, изсъхват и окапват.

Липсата на елемента е причината за появяването на "изгаряне на краищата" на долните листа, появяват се дупки по листата, забавя се развитието на растенията и плодовете узряват неравномерно (вътрешната част на плода обикновено е мека).

Картофите са малки, появяват се по-късно, а самият храст е малък. Долните листа са тесни, разположени са възможно най-близо до стъблото и са сбръчкани. Цветът на листата е бронзово-зелен, среща се така нареченото "изгаряне на ръбовете".

При зеленчуците долните листа са сиво-жълти. Слабостта на растенията е причина за появата на болести, лошия растеж, намаления добив и нарушения синтез. Краищата на листата на зелето и краставицата придобиват бронзов цвят, след което стават изцяло кафяви. При съхранението по зелките се появяа точкова некроза.

При дефицит на калий използвайте: Калиев сулфат - патенткалий

 

МАГНЕЗИЙ

Излишъкът от магнезий води до появата на ивици и жълти петна по долните листа и удължаване на върховете. Младите листа умират.

Дефицитът на елемента е причина за пожълтяване и зачервяване на участъците между жилките, докато останалата част от листната повърхност остава зелена, което образува така наречената шарка „рибена кост“.

За да внесете допълнително магнезий на растенията ви препоръчваме да използвате специалния ни тор: Микрап Магнезий.

КАЛЦИЙ

Нужен е за доброто развитие както на корена, така и на надземната част на растенията.

Дефицитът на елемента е особено изразен при кисели и песъчливи глинести почви. Липсата на калций затруднява процеса на възстановяване на нитратите до амоняк, има пагубен ефект върху образуването на протеини и намалява растежа на кореновите власинки. По листата се образуват бели ивици, които постепенно потъмняват. Младите листа са дребни и извити.

Пак поради липса на калций плодовете на доматите се покриват с тъмни петна.

При дефицит на калций, използвайте Микрап Калций.

ЖЕЛЯЗО

Листа с бял или жълт оттенък са сигурен знак за прекомерно количество желязо.

Признак за дефицит на желязо е светлият цвят между жилките на младите листа. Постепенно се развива хлороза, има характерна белота и "изгаряне на ръба". Забелязва се опадване на листата и повреждане на тъканите.

Липсата на желязо е по-забележима при картофи, зеле, домати, бобови растения, което се проявява под формата на пожълтяване на горните листа и отслабване на развитието.

За да се справите с този проблем, използвайте: Желязо Кестрене 6.

СЯРА

Дефицитът на сяра е причина за появата на хлороза. Листата пожълтяват, в някои случаи придобиват оранжев или червен цвят. Издънките стават къси, твърди, тънки и прави. Картофите, грахът и зелето – се характеризират с по-значително усвояване на сяра в сравнение с други растения.

Малки количества от елемента проникват в земята заедно с валежите, които се абсорбират от повърхността на почвата и растенията.

При необходимост да внесето допълнително сяра, ви препоръчваме: СЯРА ВГ

Както се убедихте, за да се радваме на богата и здрава реколта, трябва да осигуряваме разнообразие от елементи на растенията. Важно е да се съобразяваме и с времето, когато е подходящо да внесем един или друг елемент, както и с неговото количество. Ако имате нужда от съвет, нашите агрономи са на Ваше разположение и ще ви помогнат.