Отгледайте Луфа – натурална гъба за баня

28.01.2021
2021-01-28 18:21:00

Снимки: Pixabay.com

В нашите магазини предлагаме семена на луфа на няколко производители. Все още обаче наши клиенти не са запознати с нея и често ни питат какво е това растение. Затова решихме да Ви запознаем с Луфата.

Луфата е едногодишно растение, което се отнася към семейство Тиквови. Когато са зелени нейните плодове са подобни на тиквичките и краставиците и се консумират. Но когато узреят те се превръщат в екологична гъба за баня за тези от Вас, които предпочитат да използват натурални вещи. Луфата е добър ексфолиант и се препоръчва при борба с целулита.

ОТГЛЕДАЙТЕ ЛУФА – НАТУРАЛНА ГЪБА ЗА БАНЯ

Освен в банята луфата намира приложение и в кухнята – за да измиете чиниите с нея, може да почистите обувките си или пък да я превърнете в декоративен елемент от украсата на дома. Изобщо едно интересно и красиво растение, което ще ви даде много идеи за приложението му.

Какво трябва да знаете, ако решите да отглеждате луфа?

Луфата е топлолюбиво растение. Отглежда се чрез разсад в оранжерия, но ако живеете в регион с горещо и продължително лято може да опитате да я засеете направо в земята. Има дълъг вегетационен период. Пресаждането на открито планирайте когато почвата е затоплена до 15 градуса и няма опасност от ниски температури.

Луфата има нужда от опора при отглеждането й, защото за да са с правилна форма „гъбите за баня“, плодовете трябва да висят свободно. 

Поливайте растението, когато почвата изсъхне. В началото на есента плодовете започват да узряват и тогава е добре да намалите поливките.

Как да си приготвите гъба за баня от луфа?

След като продовете узреят те трябва да се оберат. Това трябва да стане преди първите слани. За да премахнете кората на плодовете трябва да ги пуснете в кипяща вода за 10-15 минути и после да махнете кората. След това може да оформите луфата в каквато форма желаете. Вашата екологична био гъба за баня е готова.

Освен това растението може да се използва и като декоративно за беседки или огради. То цъфти с красиви звездовидни розови цветове. Идеално е също за алпиниуми, бордюри, цветни лехи и граници.