Отгледайте силен и здрав разсад без „химия“

16.01.2023
2023-01-16 09:10:00

Снимки: Pixabay.com

Идеята да отглеждаме сами плодовете и зеленчуците си е да консумираме максимално чисти от химикали продукти. Затова е важно във всеки етап от развитието им да се стараем да използваме минимално количество препарати. Особено важно е това да започне още от самото начало - от засяването на семенцето. Добрата новина е, че можете да отгледате здрав, силен, екологично чист разсад без използване на химикали. За да се развива и да се вкорени добре той, ви предлагаме органични продукти, които осигуряват всички необходими хранителни вещества на разсада.

От добро семе – добър разсад

Всичко започва с подготовката на семената. Качеството на семената е от съществено значение за бъдещата реколта. За да не боледуват зрелите растения от различни болести е важно да ги защитите още на този етап.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Понякога семена се продават с обвивка. Така производителят ги предпазва от определени болести и неприятели, като покрива семената със слой фунгициди. Добавени са и микроелементи, необходими за доброто развитие на разсада. Такива семена не се нуждаят от предварителна обработка и накисване. Засяват се сухи в земята. Ако няма такава защитна обвивка, тогава Ви препоръчваме да използвате естествения препарат Био Хийл за подготовка на семената. Това е уникален продукт, не само защото е богат на хуминови киселини, но и поради наличието на Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли. Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа. Био Хийл подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада, подпомага развитието на кореновата система.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Препоръчваме ви също и Активатора на растеж Пенерджетик - Активаторът стимулира вкореняването, ускорява присаждането на растенията, повишава устойчивостта им към неблагоприятните фактори на околната среда, ускорява зрелостта на растенията и повишава добива.

Приложение: Стъблата за резници, филизи или колтуци се накисват с вода и се потапят в активатора на прах (около 2 см) с цел вкореняването им, след което се вкарват в подготвени отвори в субстрата. Преди засаждането семената и луковиците се накисват в разтвор на активатор, състоящ се от 2 g/l вода, за 6–12 часа. Разсадът и поникващите растения се поливат с разтвор на активатор, състоящ се от 2 g/10 литра вода на всеки 7–14 дни.

Изключително ефективен е Биоактиватор на корени - Течен биостимулатор за активиране на растежа на корените. Може да се прилага през цялата година.

Предназначение: биологично активният торфен екстракт е предназначен за третиране на семена, резници, кълнове, разсад, насаждения, пресадени растения.

Употреба: смесете 10 капки концентрат със 100 мл вода. Накиснете семената в разтвора за 6-12 часа. Накиснете краищата на резниците или корените на растенията в разтвора за 2-3 часа.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Подготовка на почвата

Изключително важно е в каква почва ще засеете семената. Ние Ви препоръчваме да използвате  само висококачествени смеси, защото ако почвата е заразена, тя ще предаде болестта и на разсада, а оттам ще компроментира и цялата Ви реколта. При нас ще намерите специални торфени смеси за разсади на различни производители:

Торф  за разсади Suliflor Premium Propagation  на литовската фирма Сулинкиай. Това е субстрат с фина структура, допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове.

Професионално подготвен и готов за употреба субстрат за сеитба на семена, разсад и резници. В производството на субстрата Suliflor Premium Propagation са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки. Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане.

Торф за млади растения на полската фирма Planta. Специалната формула на субстрата го прави подходящ за растеж на растенията в ранните етапи на развитие, като гарантира равномерно поникване и развитие на разсада. Препоръчва се за производство на домати, краставици, пипер, зеле, маруля, целина и други разсади, както и за цветя, билки и подправки.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Предлагаме, разбира се, и универсален торф, кото можете да използвате за подмяна на почвата.

Изключително иновативен продукт:

Пресован субстрат от кокосови корички: универсален кокосов субстрат за засаждане и разсаждане на цветя, стайни растения, луковични и семена. Субстратът може да се смеси в равни части с градинската почва и да се използва за мулчиране на растения и храсти. Употреба: поставете брикета и налейте 3 литра хладка вода, изчакайте около 15 минути. Разбъркайте преди употреба.

Микоризатавълшебната добавка за почвата! При подготовката на субстрата може да добавите микорзни гъби или може да ги поставите на дъното на дупката при засяването на семената. Микоризата е симбиоза между растенията и микро гъбичките в почвата. Микро гъбите осигуряват на растенията хранителни вещества, главно фосфати и нитрати, улесняват достъпа на вода в корените. От корените на растенията към микро гъбичките преминават  въглехидрати, които са жизненоважни за съществуването им. Чрез тази симбиоза силно се стимулира растежът на корените, което кара растенията да цъфтят и да растат с по-добри размери.  В  допълнение -  повишава  се тяхната поносимост към патогени, екстремно време и лоши почвени  условия. Микоризата също помага за подобряване структурата на почвата. Агрегирането на почвата се променя в положителна насока  благодарение на мрежата от хифи, които образуват микоризиращите гъби. Това е особено важно за контрола на ерозията на почвата, например  в зелените площи.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Най-важният етап

Ако ще засявате семена от тиква, пъпеш или пипер за разсад, тогава подготвената почва веднага се поставя в отделни контейнери. Тези растения не обичат пресаждането и корените им се нараняват.

Ако ще отглеждате разсад за домати, градински ягоди, петуния, тогава засейте семената в сандъче за разсад.

Ако се отглеждат ягоди или петунии, тези семена се засяват повърхностно. За по-равномерно разпределение на посадъчния материал можете да използвате пинсети.

След като засеете семената, покрийте кутиите за разсад с бял нетъкан текстил или с прозрачно фолио. Поставете разсада на топло място.

След поникването

Когато поникне разсада, веднага трябва да поставите съдовете на светло място. В началото, когато са още малки растенията все още не махайте покритието. Те растат като в микрооранжерия. Важно е обаче да поливате редовно разсада. Преди да поникнат семената за предпочитане е да пръскате почвата с пулверизатор. Използвайте престояла вода.

Изключително важно е и осветлението. Тъй като разсадът се засява през зимата или в началото на пролетта естествената светлина все още е малко, затова е нужно да осигурите допълнително осветление. За целта, използвайте флуоресцентни, LED или фитолампи.

При отглеждане на разсад всяка култура има различен температурен режим. За тиквата е подходяща средна температура от +25°C, а за зелето +15°С.

За да не прораства разсада веднага след покълването му той трябва да се пренесе за 3 дни в по-хладно помещение. За доматите нужната температура е +18°С. Чушки, патладжани, краставици веднага се отглеждат в топли условия.

С какво да подхраним разсада?

Когато се появи първият същински лист, разсадът се пикира. За да направите тази процедура максимално щадяща за разсада, направете поливка с Био Хийл и добавете в дупките отново Микориза.

Това ще намали стреса след пикирането, ще насърчи доброто образуване на корени и ще повиши имунитета на растенията.

Ако сте започнали да отглеждате разсада за домати рано, след първото пикиране трябва да пресадите младите растения в малки контейнери с обем 100-150 мл. Когато се появи и третият същински лист, растенията внимателно, заедно с буца пръст, се пресаждат в по-големи контейнери с обем 500 мл.

ОТГЛЕДАЙТЕ СИЛЕН И ЗДРАВ РАЗСАД БЕЗ „ХИМИЯ“

Грижа за разсада

Освен вода и светлина разсадът се нуждае и от подхранване. И тук препоръчваме да използвате органични продукти. Представяме ви някои от тях:

Гроу куик - органичен азотен течен тор, който съдържа свободни аминокиселини, които лесно се абсорбират, олигозахариди, ензими, хуминови киселини, бетаини и други компоненти, важни за растителния метаболизъм. Поради вложените в него водорасли, хуматни киселини и хидролизиран биостимулант той осигурява доста предимства, като по-високи добиви, по-здрава коренова система, по-добър растеж на растенията, по-устойчиви на болести и вируси насаждения. Тези плюсове се дължат на съдържащите в него хуматни киселини, морски водорасли Ascophyllum Nodosum и хидролизиран биостимулант.

Алга микс – органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони, ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Вигор Л Рапидо - изцяло натурален продукт, който дава отлични резултати благодарение на високата концентрация и оптималното взаимодействие на неговите компоненти. Изключително добър продукт, поради съчетанието в себе си на Морски водорасли от вида Sargassum, Хуматни киселини и растителни протеини, фолиева киселина и витамини.

За да получите богата и вкусна реколта е важно още при отглеждането на разсада да го подхранвате с естествени торове, да укрепвате имунитета му с помощта на биологично активни компоненти, да поддържате нужната температура, да осигурявате достатъчно вода и светлина.