Отглеждане на билки в градината и у дома!

01.10.2021
2021-10-01 22:05:00

Снимки: Pixabay.com

Билките са лечебни растения, които ни помагат да се справим с неразположения или болести. Те са дар от природата! Натурални и екологични успяват да възстановяват баланса на тялото ни.

Няма нищо по-добро от това да отгледаш сам в градината си ароматните билки и да са ти под ръка, когато имаш нужда. Всъщност те не са капризни растения и могат да се отглеждат дори в саксии у дома.

В нашия каталог ви предлагаме изключително разнообразие от семена за билки, които да отгледате. Някои от тях са добре познати, други са по-нетрадиционни.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БИЛКИ В ГРАДИНАТА И У ДОМА!

Кои са най-популярните билки?

Босилек

Предлагаме изключително разнообразие от видове босилек. Едролистен, теснолистен, традиционен италиански, с вкус на канела, лимонов босилек, а също и виолетов.

Салвия (медицинска)

Салвията регулира храносмилането, използва се за гаргара на гърлото, венците и устата, а настойките успокояват възпалението в тялото. Подходяща подправка към месни ястия, сладкиши, десерти и салати.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БИЛКИ В ГРАДИНАТА И У ДОМА!

Кориандър

Едногодишно растение от семейството на магданоза. Цъфти с бели, розови или светлолилави цветове. В кулинарията се използват листата, които наподобяват тези на магданоза, но имат по-силна и пикантна миризма.

Плодовете на кориандъра са дребни, сиво-кафяви, с приятен благоуханен аромат и сладникав вкус. Вкусът им е мек, леко лютив, с привкус на портокалова кора. Може да се отглежда и в саксии. Използва се като подправка за различни супи, ястия и салати.

Маточина

Това многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма, оказва редица ползи върху здравето ни. Още от древността маточината се е използвала от гърците и арабите при всякакви болести, причинени от смущения в нервната система.

Обикновено се използва цялата надземната част или само листата на маточината, в зависимост от целите. Листата на маточина се берат в периода преди цъфтежа (към средата на юли).

Ако маточината е цъфнала, листата не се събират, тъй като вече са изгубили характерната си миризма и лечебните си качества. Билката се суши на сенчесто и проветриво място.

Мащерка

Тя притежава антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо действие. Мащерката успешно лекува бронхит, магарешка кашлица, възпалено гърло, трахеит, синузит и други. Продуктите от мащерка са подходящи при невралгии и неврози, заболявания на стомашно-чревния тракт. 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БИЛКИ В ГРАДИНАТА И У ДОМА!

Лайка

Билка с многоспектърно лечебно действие. Използваемата част са цветовете. Лайката е студоустойчиво и сухоустойчиво растение. Потребност от повече влага има само за поникване на семената. Цветовете се берат без дръжки и се изсушават в сухи и проветливи помещения. Лайката цъфти от май до юли.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА БИЛКИ В ГРАДИНАТА И У ДОМА!

Лавандула

Тя е вечнозелено, непретенциозно и сравнително лесно за отглеждане растение, което е често използвано в медицината и козметиката. Доказано е, че ароматът на лавандула действа успокояващо и помага при главоболие.

Лавандулата се използва още в парфюмерията, козметиката и кулинарията. Ароматът на лавандула прогонва комарите. А изсушени клонки от растението се поставят в гардеробите като изпитано средство за прогонване на молците.

Невен

Неговите красиви цветове са особено ценени и се използват в лечебни чайове, подходящи са за украса на храни. Цветята на невен се берат в началото на цъфтежа на всеки 2 или 3 дни, по-късно на всеки 4 или 5 дни.

Коприва

Използваемата част са листата, които съдържат много витамини и минерални соли. Копривата прeчиства организма от токсини, укрепва косата, използва се и при ревматични заболявания и при лечение на кожни заболявания.

Отглеждане в градината

Място

Трябва да изберете за Вашата билкова градина слънчево място. По-голяма част от билките имат нужда от достатъчно слънчева светлина – поне 6 часа. Важно е също мястото да е предпазено то вятър и течение.

Почва

Обикновено по-голяма част от полезните растения нямат претенции към почвата и виреят добре във всякакъв тип градинска почва. Най-важното е обаче да осигурите добър дренаж. Без него растенията ще загният и ще се развият болести.

Торене

Съветваме ви да избирате биоторове за подхранване на билките. При нас ще откриете специални смеси, които ще осигурят всички необходими микроелементи за доброто развитие на Вашите растения.

Отглеждане на билките у дома

Ако сте решили да засеете билки на перваза на прозореца – няма да сгрешите. Те ще украсят дома ви, ще внесат свежест и ще имате винаги пресни билки, ако решите да ги добавите в ястие или да си направите чай.

Мястото

Добре е да изберете слънчев прозорец. Но имайте предвид, че ако на обяд слънцето напича силно, ще трябва да се погрижите да ги предпазите от него – чрез щори или друго покритие за саксиите.

Поливане

За да растат Вашите билки добре се нуждаят от регулярно поливане. Поне веднъж дневно, а в летните горещини може и по два пъти – сутрин и вечер. Използвайте вода, престояла на стайна температура.

Събиране на реколтата

Най-добре е да режете с  ножичка билките, когато ги събирате. На тяхно място ще се появят нови издънки. Редовното подрязване стимулира развитието на растенията.