Отглеждане на домати без разсад

30.04.2021
2021-04-30 08:55:00

Снимки: pixabay.com

Всеки, който е произвеждал разсад, знае, че това не е лесна работа. Нужно е да се следи за осветеността, състоянието, поливането... И накрая не по-малко важно е да уцелиш правилния момент за пресаждането на разсада, за да не прерасте. Всички тези притеснения се избягват, ако решите да засеете семената на доматите директно в почвата, без да отглеждате разсад. Директното отглеждане на домати позволява на сравнително по-малка площ да се разположат повече бройки растения, за които не е необходимо да произвеждате разсад от ранна пролет.

Най-добре е да засеете семената в оранжерия или парник. Колкото по-херметически затворено е мястото, където ще отглеждате доматите, толкова по-рано може да засеете семената.

Обикновено най-подходящото време е втората половина на април или през месец май.   

Подготовка на почвата

Преди да пристъпите към засяването на семената трябва да подготвите добре почвата. При фрезоването разпръснете Био ланд 4-4-2 и A-Z Ферт.

Био Ланд 4-4-2 е органичен тор, разрешен в биологичното земеделие, който съчетава в състава си макронутриенти, органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът доставя основни хранителни вещества заедно с органично вещество в почвата. Високият процент биологичен въглерод прави Био Ланд 4-4-2 продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота). Органичното вещество, доставено от Био Ланд 4-4-2, като хуминовите и флувинови киселини, стимулира развитието на корена и абсорбцията; благоприятства развитието на полезна микрофлора и микрофауна около корените. Био Ланд 4-4-2 подобрява развитието на добри микроорганизми и предотвратява растежа на почвените патогени със своето съдържание на Trichoderma charzianum, добавена стрита меласа, костен прах и естествен тор. Почва с по-високо съдържание на органични вещества е по-тъмна, по-топла, подобрява кълняемостта на семената и растежа на младите растения. В почви, където се използва Био Ланд 4-4-2, катионообменният процес и пропускливостта се увеличават, което прави почвата по-лека и по-лесна за работа. Био Ланд 4-4-2 се препоръчва за торене на всякакъв вид култури, отглеждани както в органичното, така и в традиционното земеделие. Препоръчва се предвегетационно и пролетно торене.

Другия тор, който ви препоръчваме за предварителна обработка на почвата е:

A-Z Ферт – Той е балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. Високият процент биологичен въглерод прави A-Z Fert продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота). A-Z Fert подобрява развитието на добри микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Съдържа също естествен тор. A-Z Fert се препоръчва за торене на всякакъв вид култури и почви. Прилага се есенно и пролетно торене.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ БЕЗ РАЗСАД

След като сте обработили почвата

е време да оформите лехите. Сеитбата се прави на високи лехи, на едноредовата лента. Ширината на лехата при едноредова лента е 40-50 см и междуредие 60 см. След като засеете семената покрийте лехата с найлон. Когато семената поникнат – свалете найлона. След това покрийте чрез т.нар. – тунели. Това са извити пръчки, които са покрити с найлон. В горещо време се препоръчва да отваряте прозорчетата или да откривате найлона. Поливайте, когато почвата изсъхне, като за целта е добре да използвате не студена вода, а такава със стайна температура.

След поникване на растенията направете прореждане – там, където са поникнали всички семенца, оставете не повече от две.

Когато доматите станат на 3-4 листа е време да ги подхраните. Препоръчваме ви да използвате комбинация от биопродуктите Био хийл и Алга микс. Направете поне две поливки през около 15-20 дена.

Какво съдържа Био хийл?

Био хийл е уникален продукт, не само защото е богат на хуминови киселини, но и поради наличието на Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли. Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа. Съчетанието от всички тези полезни вещества в продукта гарантира, редица предимства като:

  • елиминиране на патогенни гъби от почвата;
  • повишаване устойчивостта на растенията при внезапни и температурни промени, стрес и заболявания;
  • стимулира растежа;
  • подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените;
  • намалява засоленоста на почвата;
  • подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада;
  • подпомага развитието на кореновата система;
  • повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи.

Защо да използавте Алга микс?

Алга Микс е органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ БЕЗ РАЗСАД

Продължаваме със схемата за подхранване, изготвена от нашите агрономи.

При фаза начало на цъфтеж – използвайте Вигор L Рапидо и Биалга 15.

Вигор L Рапидо - е изцяло натурален продукт, който дава отлични резултати благодарение на високата концентрация и оптималното взаимодействие на неговите компоненти. Продуктът подпомага фотосинтезата, растежа, образуването на растителни хормони и цветен прашец. Използвайки Вигор L Рапидо ще получите: по-високи добиви, по-голям размер на плодовете, подобряване на органолептичните характеристики на културите и по-дълъг срок на годност на продукцията.

При отслабване на растенията в резултат на стрес (фитотоксичност), измръзване, градушка или коренова асфикция, Вигор L Рапидо ще ускори тяхното вегетативно възстановяване. Продуктът се нуждае само от 3-6 часа, за да проникне в растенията и да започне да действа. Изключително добър продукт, поради съчетанието в себе си на Морски водорасли от вида Sargassum, Хуматни киселини и растителни протеини, фолиева киселина и витамини.

Биалга 15 - съдържа 15% морски водорасли от видовете Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria. Добавени са естествени фитохормони, ензими, протеини, витамини, аминокиселини, полизахариди. Биалга 15 се използва за стимулилане на растежа. Продуктът подпомага развитието на растенията, прави ги устойчиви и здрави. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж и узряване на плодовете, както и тяхната трайност. Подобрява кълняемостта на семената, помага за развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стресови условия, намалява значително влошаването на хлорофила, подобрява метаболизма на клетките.

Фаза наливане на плода при първи плод - Микрап калций – 1,2 поливки през 7-10 дена.

Микрап калций - е течен тор, богат на калций и обогатен с органични вещества с много високо качество. Формулацията на Микрап Калций гарантира мобилността и циркулацията на калция. Течният тор съдържа още бързоусвоими свободни аминокиселини, хуминови киселини, бетаини, въглехидрати, витамини и много други компоненти, полезни за метаболизма на растенията. Калцият има основна функция при неутрализирането на органични киселини. Той е от съществено значение за деленето на клетките; влиза като ензимна съставка в малтазата и е важен за развитието на меристемите. Калцият е нужен в големи количества на растението по време на образуването на полени. Липсата на калций може да доведе до намаляване на растежа на меристемите, забавяне на развитието на младите листа, които могат да изглеждат деформирани и хлоротични, а след това некротизирани по краищата.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДОМАТИ БЕЗ РАЗСАД

Във фаза избистряне на плода всяка седмица подхранвайте с Фолиар голд 18-18-18. След като направите 2 поливки с Фолиар голд 18-18-18 след това използвайте Гран Фолиар 10-10-30.

Фолиар голд 18-18-18 - Високата и балансирана концентрация на трите основни хранителни елемента (N-P-K) във Фолиар голд 18-18-18 прави тази формула подходяща за всички култури, особено в първите фази на развитие на растенията и през периода на узряване на плодовете. Освен азот, фосфор и калий, този продукт съдържа и висок процент на хуминови киселини, морски водорасли и аминокиселини, елементи, които благоприятстват и улесняват усвояването на хранителните вещества от растението, а също така се характеризират и с биостимулиращ ефект.

Гран Фолиар 10-10-30 - е микрокристален тор, който е напълно водоразтворим, богат на калий и получен от висококачествени суровини. Подходящ е за най-сложните системи за фертиране. Продуктът не съдържа хлориди, сулфати и карбонати. Може да се използва както за обработка на листа, така и за фертигация. Хелатираните с EDTA микронутриенти гарантират постоянен ефект след третиране на листата.

Какви са предимствата на директното отглеждане на домати?

  1. Няма нужда да отглеждате разсад, да се тревожите и притеснявате за температура, поливане, осветление и т.н.
  2. Предимство е също, че доматите, отглеждани директно от семена в градината, са по-устойчиви. Те се развиват бързо и практически не боледуват. Кореновата система на растенията прониква в почвата на дълбочина 1,5 м, което означава възможност за увеличаване на интервалите от време между подхранванията.

Като недостатък на този метод може да посочим факта, че узряването на доматите става по-късно. Но при правилна грижа може да се радвате на обилна реколта през юли и началото на август.

Този метод на директно отглеждане има своите защитници и противници. Дали е вашия ще разберете, само ако опитате.