Отглеждане на фасул – за консумация, украса и като сидерат

04.10.2021
2021-10-04 22:09:00

Снимки: Pixabay.com

Консумацията на боб е много полезна за организма ни. Той е богат на фибри, полезен е за храносмилателната система, помага за регулирането на кръвната захар, както и за понижаване нивата на холестерола. Макар че е известен с това, че образува газове, в никакъв случай не бива да лишаваме храненето си от него.

Сортове фасул

Ако решите да отглеждате фасул в собствената си градина в нашия сайт може да избирате от разнообразни сортове - бял, черен, салатен и и т.н. Ще ви представим по-интересните сортове, които са наистина впечатляващи с външния си вид и вкусовите си качества.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ФАСУЛ – ЗА КОНСУМАЦИЯ, УКРАСА И КАТО СИДЕРАТ

Фасул Yin Yang

Невероятно интересен сорт зелен боб. Зърната му са с изключително оригинално оцветяване - наполовина бели, наполовина черни, точно като символа на Ин и Ян.

Оттам идва и името на сорта. Този фасул може да отглеждате и за зелен, и за зрял. Ражда широки, сочни зелени шушулки с 4-5 семена. Освен в градината може да го отглеждате и във висящи кошници и саксии на балкона и терасата.

Подходящ за приготвяне на различни ястия. Красивите черно-бели зърна често се използват и като декорация.

Фасул Borlotto Lingua di Fuoco Nano

Този сорт е с красиви червено-бели зърна и шушулки. Високодобивен сорт с вегетационен период 65-70 дни. Стъблото е високо около 40 - 50 см., с 4-5 разклонения.

Фасул лилав Blauhilde

Ранен сорт с вегетационен период от 65 дни. Има дълги, невлакнести, лилави шушулки. Шушулките стават зелени при готвене. Изисква плодородна, сравнително компактна почва. Нуждае се от опори или сеитба при високи огради.

Жълт фасул Gold Pantera

Средно ранен, високопродуктивен сорт с удължен период на прибиране на реколтата. Устойчив на антракноза. Има невлакнести шушулки, прави, интензивно жълти, дълги 12-15 см, разположени в горната част на растението.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ФАСУЛ – ЗА КОНСУМАЦИЯ, УКРАСА И КАТО СИДЕРАТ

Фасул Далматин

Средно ранен, храстовиден сорт боб. Шушулките са зелени. Семената са бяло-черни, едри. След покълването, семената узряват в рамките на 85-95 дни. Храстите растат до 30-40 см височина, средна плътност.

Отглеждане на фасул в градината

Ако решите да отгледате сами фасул трябва да имате предвид, че той не е капризно растение и ще ви зарадва с добра реколта дори при малки грижи.

За отглеждането на фасул са подходящи добре осветени, глинести почви. Оптималната стойност на киселинността е 7,0. Бобовите култури са чувствителни при недостиг на калий. Затова е добре да го набавяте с допълнителни торове.

Фасулът понася добре кратки засушавания, но те не бива да са в периода на цъфтеж и плододаване. Когато започнат да се появяват завръзите, поливането трябва да е редовно два пъти седмично.

Трябва да имате предвид обаче, че фасулът не реагира добре на повишено количество азот в почвата. Тъй като той самият доставя азот в почвата не е добре да го засеете на едно и също място. Трябва да са минали поне 3-4 години.

За да се развиват добре растенията са много важни времето и начинът на сеитба на фасула. Сеитбата започва, когато почвата на дълбочина 5-6 см трайно се затопли на 8-10°С. Ширината на междуредията трябва да бъде 45-50 см.

Оптималната температура за появяването на завръзи при боба е около 20-22 градуса. При повишаване на температурата над 25 градуса бобовите растения само цъфтят, без да се образуват завръзи.

Окопаване

Важно е при отглеждането на фасула няколко пъти да го прекопаете, взависимост от развитието на плевелите. Последното окопаване трябва да се извърши след цъфтежа.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ФАСУЛ – ЗА КОНСУМАЦИЯ, УКРАСА И КАТО СИДЕРАТ

Поливане

Най-важни са поливките в периодите на цъфтеж и завръз на плодовете.

Прибиране на реколтата

Узряването на боба е неравномерно и продължително. Най-доброто време за прибиране на реколтата е когато 60-70% от бобовете са в пълна зрелост, а семената на останалите 30-40% са във восъчна зрялост.

Като сидерат

Фасулът като растение е много полезно за почвата и често се сее като сидерат за възстановяване на изтощени площи. В корените на фасула живеят бактерии, които усвояват атмосферния азот и да го превръщат в амонячна форма, която е достъпна за други култури.

В допълнение, бобовите растения разрохкват плътната почва, предотвратяват растежа на плевели и измиването на горния плодороден слой от дъждовна вода.

Като украса

При нас ще намерите и семена за декоративен боб, който ще украси градината или терасата ви. Те са катерещи се растения и могат да се засяват на огради, беседки, веранди и др. Цъфти дълго и изобилно от юни до септември.

Както и да изберете да засеете боба в градината си – няма да съжалявате. А ако срещнете трудности в отглеждането му винаги може да разчитате на съветите на нашите агрономи.