Отглеждане на зелен лук от семена

13.12.2021
2021-12-13 18:06:00

Снимки: Pixabay.com

Зеленият лук със своята свежест е предпочитан на трапезата ни, затова и присъства почти във всяка градина у нас. Той може да се отглежда по два начина – от арпаджик и от семена.

Тук ще се спрем на втория начин. Освен това вирее добре както на закрито, така и на открито и може да му се наслаждавате целогодишно.

В нашия каталог ще намерите разнообразие от семена на сортове, които са специални за отглеждане на зелен лук. Те не образуват луковици и цветоноси, дават много листа и не на последно място са с добър вкус. Ето и най-предпочитаните от нашите клиенти.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЕЛЕН ЛУК ОТ СЕМЕНА

Най-популярните видове зелен лук

Зелен лук Байкал

Многогодишно, устойчиво на замръзване растение. На едно място може да расте около 4-5 години. Сеитба на дълбочина 1-2 см от III до средата на VII. Реколта: VI –IX. Схема на засаждане: 30x30 см.

Лук за зелено Натсуьо

Вегетационен период - 70 дни. Дебелина на стъблото - 1,3 см. Тъмнозелен цвят на перата, отлична устойчивост на брашнеста мана и гниене. Характеризира се с бърз и мощен растеж.

Лук за зелено Кайгаро F1

Сортът притежава силен вегетативен растеж и образува дълга цилиндрична бяла част. Листата са здрави и зелени достигат 50 см дължина. Притежава мек приятен вкус. Стандартен сорт за отглеждане пролет, лято и есен. През летния период с много бърз растеж.

Лук за зелено AG 23 798 F1

Сорт за зелен лук. Има буйни, изравнени, тъмнозелени пера, които достигат до 45-50 см с бяла основа 5-6 см. Вегетационният период е 55-60 дни и има много добра устойчивост на болести и засушаване.

Лук за зелено Кошигая

Подходящ за пролетно, лятно и зимно производство. Толерантен на ниски температури. Формира дълги, тъмнозелени пера, не образува глави с много атрактивен пазарен вид. Сеитбена норма 40 - 80 сем/м.кв.

Лук за зелено Перформър

Перформър е сорт лук за зелено, селекция на "Bejo Zaden", подходящ за целогодишно отглеждане. Може да презимува при умерен климат на открито и в оранжерии. Сортът е много атрактивен, със стабилни, здрави листа с наситен тъмнозелен цвят, като не формира луковица. Вегетационен период: 75 дни

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЕЛЕН ЛУК ОТ СЕМЕНА

Лук за зелено Парад

Един от най-популярните сортове зелен лук в България без луковица. Този сорт има мощни, здрави листа с наситен тъмнозелен цвят. Използва се за производство на едри стръкове за връзване на връзки. Подходящ за целогодишно производство, може да презимува при умерен климат на открито и в оранжерии. Вегетационен период около 75 дни.

Как да отглеждаме зелен лук?

При избора на сорт е добре да отчетете и времето, когато планирате да отглеждате зеления лук. Има сортове, които са издръжливи на високи температури и са подходящи за лятно отглеждане. Има и студоустойчиви, които пък могат да презимуват успешно.

Засяване на семената

Когато избирате мястото, където да засеете зеления лук, имайте предвид, че предпочита неутрална почва, която е богата на хумус и не обича глинести и кисели почви. Добри предшественици са бобовите и житните култури.

Схемите на засаждане са различни и зависят от избрания сорт. Много градинари предпочитат, когато засеят семената, за да поникнат по-бързо да ги покрият с нетъкан текстил.

Ако се колебаете кога, къде и в каква схема да засадите семената на лука, винаги може да се допитате до нашите агрономи и те ще ви дадат професионален съвет.

Отглеждане на разсад

Може да използвате и комбиниран начин на отглеждане на зелен лук. Първо да отгледате разсад в закрити помещения и когато температурите навън се повишат да пресадите лука на открито. Този метод е подходящ за по-студените райони на страната.

Семената се засяват около 60 дни преди планираното пресаждане навън. Отглеждането на разсад за зелен лук не се отличава принципно от отглеждането на разсад за други зеленчуци.

Не забравяйте, че около 10 дни преди пресаждането на открито, разсадът трябва да се закалява и климатизира постепенно, за да се адаптира по-лесно към условията навън.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЕЛЕН ЛУК ОТ СЕМЕНА

Зелен лук на перваза

Ако искате да имате винаги под ръка зелен лук, може и да го отглеждате и в саксия у дома. Не е трудно, защото той не е капризен и има нужда само от слънчева светлина. Много домакини засяват глава покълнал лук и той ги дарява щедро със зелени пера.

Който и начин да изберете за отглеждане на зелен лук, сигурни сме, че ще останете доволни. Освен че е вкусен няма как да не споменем и полезните свойства на зеления лук.

Зеленият лук е универсално помощно средство при зимни простуди и грип, при авитаминоза, изтощение, сънливост. Още римските войни консумирали зелен лук за сила и издръжливост и за предпазване от проблеми със стомаха.